In de serie Buiten / Binnen worden kunstenaars uitgelicht van wie we werk in de collectie hebben én waarvan er werk in de openbare ruimte van Rotterdam is.
‘Phoenix’, 1958
Locatie: Delftseplein
‘Giraffen’, 1964
Locatie, Noordereiland
In Rotterdam zijn een tweetal werken van Kees Timmer in de openbare ruimte te vinden. Een daarvan is de karakteristieke staalplastiek Phoenix (1959) bij het PostCS gebouw, voorheen het stadspostkantoor. Daar is op 19 mei de Buizenplastiek, omgedoopt in Giraffen, aan toegevoegd. Een verweesd beeld, gered van de sloop door een betrokken oud directeur van de school en aangeboden om op een nieuwe plek een nieuwe betekenis te krijgen.
In de Kunstuitleen
Kees Timmer
Locatie: Kunstuitleen Rotterdam
Bekijk de werken van Kees Timmer in de catalogus
Cornelis (Kees) Timmer
Geboren in 1903 te Zaandam. Overleden in 1978 te Rotterdam. Hij was een veelzijdig kunstenaar, staat bekend als beeldhouwer, graficus, monumentaal kunstenaar, wandschilder, tekenaar, edelsmid en vervaardiger van mozaïek. Timmer volgde avondlessen aan de Rotterdamse academie.
“Timmer ging door het leven als een onderbetaalde werkkracht met een sombere kijk op het bestaan. Als kunstenaar is hij nooit een jonge hond geweest, hij voelde zich alsof hij behoorde tot een verloren generatie. Uit die vroege jaren is één kunstwerk bekend gebleven, meldt Jeroen Giltaij jaren later in een catalogus van Museum Boijmans Van Beuningen: een schilderij van een slingeraap, “diagonaal weergegeven (…) een zwart, expressief ding.”
Dat was een veelzeggend begin. Want deze expressie kon volgens Giltaij nooit van zijn leermeesters komen, dit kwam al uit Timmer zelf. En ook het thema, het dier, zou zijn belangrijkste onderwerp blijven, verbeeld als een gekooide evenknie van de mens. In 1950 mocht Timmer op uitnodiging van het Prins Bernardfonds een reis naar het Krugerpark in Zuid-Afrika maken waar hij vrije dieren zag. Hij zei liever dieren dan mensen te zien, en verbeeldt ze als een waarschuwend commentaar op de steeds strakkere en zakelijker wereld. Met zijn melancholische schilderijen wil hij de mens eraan herinneren dat die in die turbulente vorige eeuw zijn natuurlijke oorsprong vergat in zijn streven naar welvaart, techniek, telkens hoger en beter. Ook maakte hij tekeningen, lithografieën, zinkografieën en linoleumsneden. Maar het waren de muurschilderingen en plastieken waarin hij blijk gaf van een groot gebaar, niet bang voor stevige afmetingen. Timmer was somber, maar had humor – en zijn werk ook. “Een bespiegelend man, rijk aan oorspronkelijke, ongewone gedachten, en met een heel eigen humor, maar het tegendeel van een succeszoeker,” aldus een van de in memoriams als hij in 1978 overlijdt in zijn geliefde Rotterdam.