Dementie programma

In september 2017 zijn wij samen met Sanne Hoogeveen (MA) gestart met de ontwikkeling van Brainframe, een online tool die zorginstellingen begeleidt en handvatten geeft om mensen met dementie van beeldende kunst te laten genieten. Onderzoek heeft uitgewezen dat het kijken naar kunst een positieve werking heeft op mensen met dementie. Mensen met dementie kunnen echter nauwelijks meer van beeldende kunst genieten, omdat een museumbezoek vaak niet meer mogelijk is. Daarom brengen wij met ons dementie programma kunst naar de cliënt toe.

 

Kijken naar kunst inspireert, biedt rust, leidt af en prikkelt de zintuigen en hersenactiviteit. Het vertraagt het proces van de hersenaandoening én verbetert de kwaliteit van leven op het moment. Beeldende kunst als sociaal medium binnen een zorginstelling is doeltreffend en vernieuwend: wij brengen de kunst naar de cliënt.

Hoe werkt het?
Een ruimte in de zorginstelling wordt ingericht als tentoonstelling. In deze ruimte wordt beeldende kunst met herkenbare thematieken opgehangen. De tentoonstelling wordt drie keer per jaar verwisseld met elke keer een vernieuwend thema op maat. Samen met een expert van Kunstuitleen Rotterdam wordt een thema gekozen uit onze kunstbeeldbank, die speciaal is samengesteld voor mensen met dementie. Als zorginstelling eigen ideeën voor een thema? Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden.

De kunst van het kijken
Wanneer de tentoonstellingsruimte is ingericht biedt Kunstuitleen Rotterdam onder de naam Brainframe workshops op maat aan voor bezoekers. Het doel is om gevoelens en associaties op te roepen middels gesprekken, en zodoende verbindingen aan te gaan en het open gesprek te verbeteren. De workshop zet in op: humor, nieuwsgierigheid, openheid, herinneringen oproepen en verbindingen leggen. Een workshop beleef je altijd samen, dat schept een mooie band.

 

 

De Brainframe app
Binnen Brainframe is een lesmethode ontwikkeld in de vorm van een applicatie, waarbij medewerkers en bezoekers zelf verdieping kunnen geven aan de beeldende kunst op eigen locatie, op ieder gewenst moment van de dag. Op deze manier kan iedereen aan de slag om op onze unieke wijze te kijken en te praten over de kunstwerken. Kunst beleven maakt gelukkiger!

Kijken naar kunst maakt gelukkiger!
Voor zowel de cliënt, als de naaste(n) en activiteitenbegeleiders is dit een vernieuwende workshop die vooral waardevol is voor het behouden van de relatie, zingeving en gevoel van participatie. Een mooie bijkomstigheid is dat de zorginstelling is voorzien van beeldende kunst.

Meer informatie
Ben je werkzaam bij een zorginstelling en wil je meer weten over ons dementie programma en over Brainframe?
Stuur dan een e-mail naar sanne@kunstuitleenrotterdam.nl