Dementie programma

In september 2017 zijn wij samen met Sanne Hoogeveen (Docent Beeldende Kunst & Master student HKU) gestart met de ontwikkeling van Brainframe, een online tool die zorginstellingen begeleidt en handvatten geeft om mensen met dementie van beeldende kunst te laten genieten. Onderzoek heeft uitgewezen dat het kijken naar kunst een positieve werking heeft op mensen met dementie. Mensen met dementie kunnen echter nauwelijks meer van beeldende kunst genieten, omdat een museumbezoek vaak niet meer mogelijk is. Daarom brengen wij met ons dementie programma kunst naar de cliënt toe.

Kijken naar kunst inspireert, biedt rust, leidt af en prikkelt de zintuigen en hersenactiviteit. Het vertraagt het proces van de hersenaandoening én verbetert de kwaliteit van leven op het moment. Beeldende kunst als sociaal medium binnen een zorginstelling is doeltreffend en vernieuwend: wij brengen de kunst naar de cliënt.

Hoe werkt het?
Een ruimte in de zorginstelling wordt ingericht als tentoonstelling. In deze ruimte wordt beeldende kunst met herkenbare thematieken opgehangen. De tentoonstelling wordt drie keer per jaar verwisseld met elke keer een vernieuwend thema op maat. Samen met een expert van Kunstuitleen Rotterdam wordt een thema gekozen uit onze kunstbeeldbank, die speciaal is samengesteld voor mensen met dementie. Als zorginstelling eigen ideeën voor een thema? Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden.

De workshop
Duur: 90 minuten

Wanneer de tentoonstellingsruimte is ingericht bieden wij workshops op maat aan voor mensen met dementie en hun naaste(n). Wij komen naar de zorginstelling toe. Middels gesprekken is het doel om gevoelens en associaties op te roepen bij cliënten. De workshop zet in op: humor, nieuwsgierigheid, openheid, herinneringen oproepen en verbindingen leggen. Mensen met dementie komen weinig buiten en zijn niet vaak in de gelegenheid om samen met hun partner, vriend(in) of familie te genieten van de mooie dingen in het leven. Een workshop beleef je altijd samen. Dat schept een mooie band tussen de bewoners, bezoekers en werknemers.

De applicatie als tool (pilot)
Op dit moment ontwikkelen wij een tool in de vorm van de applicatie Brainframe, waarbij activiteitenbegeleiders, dagbestedingscoaches en vrijwilligers zelf de workshops kunnen geven. Op deze manier kan iedere zorginstelling aan de slag om op onze unieke wijze te kijken naar en te praten over de kunstwerken, zowel in groepsverband als individueel.

Kijken naar kunst maakt gelukkiger!
Voor zowel de cliënt, als de naaste(n) en activiteitenbegeleiders is dit een vernieuwende workshop die vooral waardevol is voor het behouden van de relatie, zingeving en gevoel van participatie. Een mooie bijkomstigheid is dat de zorginstelling is voorzien van beeldende kunst.

Meer informatie
Ben je werkzaam bij een zorginstelling en wil je meer weten over ons dementie programma en over Brainframe? Stuur dan een e-mail naar sanne@kunstuitleenrotterdam.nl