Het ontstaan
In 1974 vatte de Beroepsvereniging Beeldende Kunstenaar (BBK) het idee op om het gemeentelijke kunstbezit op een heel eenvoudige manier openbaar te maken. De wens was er om kunst onder de bevolking te laten rouleren, zodat iedereen ervan kon genieten. Het idee van de Kunstuitleen was geboren. Samen met de Rotterdamse Kunststichting (RKS) werd dit idee uitgewerkt en in 1975 is Artotheek Rijnmond aan de Voorhaven in Delfshaven geopend.
Collectie
Sinds eind jaren ’40 heeft Rotterdam een flinke kunstverzameling opgebouwd. Deze was ontstaan vanuit de gemeente Rotterdam door aankopen van de RKS en Beeldend Kunstenaars Regeling (BKR). De BKR regeling zou nog blijven bestaan tot 1987, maar na de afschaffing van de BKR bleef de Artotheek natuurlijk bestaan en werd er jaarlijks uit eigen gelden kunst aangekocht. De kunstcollectie groeide in de loop van al die jaren uit tot een prachtig overzicht van lokale kunstgeschiedenis. Sommige werken zijn inmiddels afgestaan aan musea en er komen geregeld bruikleenverzoeken binnen voor grote tentoonstellingen. Het grootste gedeelte van de uitleencollectie hangt bij leden thuis of op kantoor. Maar alles rouleert en wat te zien is in de exporuimte en op de website varieert telkens weer.
Centrum Beeldende Kunst
Op het Stadhuis was het Bureau Beeldende Kunst gehuisvest. Eind jaren ’70 werd besloten om dit bureau en de Artotheek samen te voegen, zodat er één ‘loket’ voor de kunstliefhebbers en kunstenaars zou zijn. In 1982 betrokken beiden organisaties het pand aan de Nieuwe Binnenweg 75 en al gauw kreeg het de naam Centrum Beeldende Kunst. In het centrum werd ook een bibliotheek aangelegd en was er informatie over en voor de Rotterdamse kunstenaars. Dit was het eerste CBK in Nederland. De bekende kunstcriticus Dolf Welling bedacht de naam. Wie had toen kunnen bedenken dat de vondst van Welling zo veel navolging zou vinden in Nederland!?
Stichting Kunstuitleen Rotterdam
Veertig jaar was Kunstuitleen Rotterdam een ‘bekend gezicht’ aan de Nieuwe Binnenweg. In 2015 werd duidelijk dat Kunstuitleen Rotterdam daar niet langer kon blijven. Vanaf 15 juni 2016 verruilt Kunstuitleen daarom de Binnenweg voor de Goudsesingel. Een flinke operatie die achter de schermen maanden van voorbereiding heeft gevergd. Het pand aan de Goudsesingel 264-268 heeft een ware metamorfose ondergaan en huisvest nu de gehele kunstcollectie. Het nieuwe onderkomen is een lust voor het oog en een aanwinst voor het steeds populairder wordende Hoogkwartier.
Na in 2016 een eigen pand te hebben betrokken, wordt Kunstuitleen Rotterdam per 1 mei 2017 een zelfstandige stichting. Hiermee kan Kunstuitleen Rotterdam als cultureel ondernemer nog beter inspelen op de wensen en behoeften in het huidige culturele klimaat.