Work Art | Play Art: Woonclichés

In de serie Work Art | Play Art komt de rijke collectie van Kunstuitleen Rotterdam steeds op een verrassende manier voor het voetlicht. Interieurstylist Patrick Kooiman gaat iedere maand voor ons op pad om een item te maken, dat hij vervolgens publiceert op zijn designblog Interiorator. De items zijn ook te zien op Bogue, het online stadsmagazine van Rotterdam. Deze maand bespreekt Patrick een aantal woonclichés en hoe je die kunt vermijden. 

WOONCLICHÉS – ONTSNAP ERAAN MET KUNST!

“De stylist zet zijn laatste troef in: kunst. ‘Kunst is uniek en komt prachtig uit tegen een muur in een knalkleur. Neem een abonnement op een kunstuitleen. Probeer het gewoon.’” Met die gevleugelde woorden sloot ik onlangs mijn interview voor de woonbijlage van enkele regionale dagbladen af. Ik sta dubbel en dwars achter wat ik zei: kunst lenen is de ultieme manier om de woonclichés te vermijden. In deze editie van Work Art | Play Art laat ik de grootste clichés uit het interview nogmaals de revue passeren – én bied ik je de alternatieven van Kunstuitleen Rotterdam.

Wooncliché 1: CANVAS AAN DE MUUR

Een foto van een kind of huisdier op schildersdoek drukken maakt nog geen kunst. Ook erg: het tuinschilderij.

De oplossing: hang eens een schilderij op van andermans kinderen! En combineer deze met een kleurrijke foto van een voor jou onbekende vrouw. Zeker weten dat deze combinatie onderwerp van gesprek wordt wanneer jij visite hebt!

Kunstuitleen Rotterdam wooncliche 03
Links: Kijk naar je Eigen van Katinka Lampe (K5B004) – 12 euro per maand / Rechts: Irina Muraru (Boekarest 2006) van Peter van Beek (BKE001) – 6 euro per maand

Oh, enne… Meer liefhebber van dieren dan mensen? Geen probleem. Kunstuitleen Rotterdam heeft een bonte verzameling van dierenkunst. Je vindt alles terug door op de uitleenpagina te selecteren op het onderwerp ‘Dieren’. Easypeasy, toch?

Kunstuitleen Rotterdam wooncliche 02
Links: Zonder titel van J. van ’t Slot (L55020) – 20 euro per maand / Rechts: Gismo van Maarten Wetsema (WET002) – 12 euro per maand

Wooncliché 2: Windlichten

Twee identieke windlichten, in lantaarnmodel, met een withouten geruit hekwerkje voor het glas. En dan op de vensterbank. Of op het dressoir. Nietszeggend .

De oplossing: Zet eens kunst in de vensterbank! Marmer is helemaal hot op dit moment. Daarnaast is het een schrikbarend duur materiaal, als je het koopt althans! Ik zeg dus: lenen! Liever niks in de vensterbank? Zet dan eens object naast je dressoir of op een andere plek in de woonkamer. Het werk rechts op de foto lijkt me door zijn bijzondere ronde vormen een uitstekende keuze.

Kunstuitleen Rotterdam wooncliche 01
Links: Zonder titel (2-delig) van M.E. van Beek (OB5020) – 18 euro per maand / Rechts: Zonder titel van J.A. van Vlijmen (1F8006) – 12 euro per maand

Wooncliché 3: Het rieten hart

Het rieten hart is op zich al suf, maar sommige zijn ook uitgerust met de tekst HOME. Moeten we maar zeggen: “De fik erin?”

De oplossing: nadat je het rieten home-hart ritueel hebt verbrand (wat een opluchting he), raad ik je aan eens te zoeken op een onderwerp als ‘huizen’ of ‘stadsgezicht’. De werken die je dan vindt, zijn een veel smaakvoller alternatief. En zo betaalbaar ook!

Kunstuitleen Rotterdam wooncliche 05
Links: Dacha van J.V. Bodewits (VUG007) – 12 euro per maand / Rechts: Immaterial Change van D. Komen (KOM001) – 10 euro per maand

Wooncliché 4: Het Boeddha-beeld

Nog niet zo lang geleden vertelden we elkaar dat je een Boeddha-beeld niet voor jezelf mocht kopen, maar enkel mocht krijgen. Die stelregel zijn we blijkbaar vergeten.

De oplossing: Draag je spiritualiteit niet thuis maar buiten uit. En gebruik je interieur voor écht spraakmakende beelden. Ik moet nog altijd een beetje lachen wanneer ik langs Kunstuitleen Rotterdam loop en zie dat het object links weer in de etalage staat. Leg het fruit op de foto rechts ernaast en je vertelt met twee kunstwerken een super origineel verhaal.

Kunstuitleen Rotterdam wooncliche 07
Links: Hundchen van Mariette van de Ven (VEM001) – 22 euro per maand / Rechts: Fruit I (vierdelig) van Rick Koren – 6 euro per maand

Wooncliché 5: Letters en quotes

Opbeurende citaten op posters zoals ‘Enjoy the little things’. Of alles, echt alles met het woord ‘home’ erop. Nog graadje erger: houten borden met leefregels.

De oplossing: Ga voor grafisch! Ik sta er elke keer weer versteld van hoeveel (voor mij) nieuwe werken er weer te huur zijn, ook met letters, litho’s en inkjetprints.

Kunstuitleen Rotterdam wooncliche 04
Links: Litho van Willem Oorebeek (0X3096) – 4 euro per maand / Rechts: Amut tuma 1 en 2 van G. Khouw (VUX002) – 4 euro per maand

Alle kunstwerken zijn direct online te reserveren! Volg deze link naar de uitleencollectie en voer het nummer van het kunstwerk als zoekterm in. Veel plezier met uitzoeken!

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: