V & B: Binnenkort bij jou in huis?

De gevolgen van de Corona-crisis raken ons allemaal. Ook kunstenaars voelen de impact. Daarom besloot CBK Rotterdam onlangs om hen een financieel steuntje in de rug te geven. Eén van de opties was om een werk aan Kunstuitleen Rotterdam te verkopen. Twaalf kunstenaars kozen hiervoor, waaronder het duo Ellemieke Schoenmaker en Alex Jacobs. Onder de naam V & B werken zij samen in een fantastisch atelier aan de Keileweg – en in deze editie van Work Art | Play Art gaat Patrick Kooiman er op bezoek.

Tekst: Patrick Kooiman (Interiorator)

Ellemieke en Alex, wat vertellen jullie over je werk wanneer je iemand voor het eerst ontmoet?Alex: “Dat is een moeilijk vraag! Ellemieke en ik zijn twee individuen die afzonderlijk werk maken, maar ook samenwerken onder de naam V & B. Bovendien werken we heel breed. Feitelijk kan alles bij ons.”
Ellemieke: “Ons werk gaat wel vaak over de onbegrijpelijkheid van de dingen om ons heen. Vroeger had ons werk veel meer een provocerend karakter. Maar nu hoeven we niet meer zo  aan te kaarten hoe complex de kunstwereld is. Misschien heeft het ook wel met de levensfase te maken waar we nu in zitten. Hoe dan ook houden we ons nu veel meer bezig met oppervlaktes en materialiteit. Door daarop in te zoomen, laten we je nadenken over het ontstaan van de aarde en het heelal. Wat begrijpen we daar nu van? Zo ontzettend weinig!”

Hoe zijn jullie ooit samen gaan werken?
Ellemieke: “Alex en ik hebben elkaar ooit ontmoet op een kunstenaarsfeestje. Ik werd niet alleen verliefd op hem, maar ook op zijn werk. Toen hij voor een project van drie maanden naar Los Angeles moest, vroeg Alex me om mee te gaan. De stad stal onze harten. De zon schijnt er bijna altijd en de kleuren zijn er veel uitbundiger. Dat doet iets met je. Zo bedachten we In Los Angeles een alter ego waarmee we al onze nieuwe artistieke ideeën samen konden uitvoeren.”
Alex: “Op een gegeven moment ging het best snel. We wonnen mooie prijzen, hadden een tentoonstelling in Tent en werden opgepikt door een goede galeriehouder. Maar toch gingen we twijfelen over de grillen van de kunstmarkt. We maakten een paar goede financiële keuzes in ons leven en konden daardoor veel onafhankelijker werken.”

  

Toch hebben ook jullie meegedaan aan de financieringsregeling van het CBK.
Ellemieke: “Door Corona zijn ook voor ons projecten en exposities niet doorgegaan. Financieel redden we ons wel. Het is kunstenaars eigen om met weinig geld rond te komen. Toch wilden we graag werk maken voor Kunstuitleen Rotterdam. We kregen daar 1.500 euro voor, maar leverden iets wat minstens het dubbele waard is. We zijn heel benieuwd bij wie onze werken terecht gaan komen.”

Wat hebben jullie gemaakt voor Kunstuitleen Rotterdam?
Alex: “Ellemieke en ik maakten twee stenen door op elkaar gestapelde afvalresten en gekleurd gips met elkaar te mengen. Het resultaat schuurden we af waardoor er een heel bijzondere gelaagdheid ontstaat. Dat leverde ook voor ons vaak verrassende resultaten op. De 200 kleuren die we eerder in een steen stopten, komen door het afschuren op onverwachte manieren weer terug.”
Ellemieke: “We lieten ons ook inspireren door suiseki. Veel mensen in Japan gaan tijdens hun wandeltochten door de natuur op zoek naar stenen die lijken op bergen of dieren. Thuis maken ze daar een houten sokkeltje voor. Ook onze stenen staan daarop.”

Jullie werk is heel herkenbaar. Hoe is het om bij iemand thuis te zien hangen?
Alex: “Laatst kregen we een foto van een klant van ons in Londen, zo’n man die met zes beeldschermen de hele dag aandelenkoersen volgt. Het is dan heel bijzonder om daarboven een schilderij van ons te zien hangen. Een andere klant is inmiddels een echte verzamelaar van ons werk. Zo kocht hij op Art Basel een grote versie van een steen die we de vorm van een stoel hadden gegeven. Ik vind het bijzonder om het dan ineens in een heel andere setting terug te zien.”

Waar kunnen mensen jullie werk de komende tijd zien?
Ellemieke: “Tot eind november organiseert Galerie Luycks in Tilburg de expositie Royal Drippings. Daar is niet alleen ons werk te zien, maar ook van Simon Schrikker. Als je dat te ver weg vindt, ontvangen we je ook graag in één van onze twee ateliers in Rotterdam. Het is altijd fijn om een kunstenaar te ontmoeten in zijn of haar werkomgeving. En wij vinden dat ook leuk!”

 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: