Tentoonstelling Ro Heilbron

Tijdens Keti Koti 2015 schenkt CBK Rotterdam bijzondere aandacht aan schilder en graficus Ro Heilbron (1938 – 2014). En waar kan dat beter, dan op de Kruiskade – dé Surinaamse hoofdstraat van Rotterdam waar zijn kunst zo dicht mogelijk bij de mensen wordt gebracht. De tentoonstelling Ro Heilbron: Eerbetoon aan een kunstarbeider opent op 1 juli 2015 om 11.00 uur in de pop-up store TOKO 51 aan de West-Kruiskade 51 .

Ro Heilbron was een van de belangrijkste en bekendste beeldend kunstenaars van Surinaamse afkomst en is bekend in Nederland, het Caribisch gebied en Suriname. Van 1 tot en met 31 juli eert CBK Rotterdam de Surinaams-Rotterdamse kunstenaar met een expositie in de West-Kruiskade – zijn werk wordt getoond in verschillende panden aan deze drukke winkelstraat. De tentoonstelling opent op de dag van het jaarlijkse Keti Koti: de dag waarop de afschaffing van de slavernij in 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen wordt herdacht en gevierd. In Suriname heet deze dag officieel ‘Dag der Vrijheden’.

De tentoonstelling geef inzage in Heilbron’s oeuvre, zijn geëngageerdheid met armoede en onderdrukking, de hoop en realiteit met betrekking tot de onafhankelijkheid van Suriname en de intimiteit van het latere werk, geïnspireerd op zijn Indiaanse roots.

Speciaal voor de gelegenheid geeft CBK Rotterdam een routekaart uit die langs de werken van Heilbron voert. De kaart is een ode aan het werk van Heilbron en een uitnodiging om de levendigheid van de West-Kruiskade op te zoeken.

Download de Ro Heilbron routekaart (pdf)
De routekaart is ook af te halen bij de balie van Kunstuitleen Rotterdam

3880BKO_voorkant-en-achterkant3-885x603

Schilderijen
De schilderijen van Ro Heilbron hebben betrekking op de sociale omstandigheden in Suriname maar verwijzen ook naar andere Derde Wereldlanden of de toestand in de wereld in het algemeen. In Rotterdam heeft Heilbron verschillende werken in de openbare ruimte gemaakt. De muurschilderingen in de Hofbogen zijn inmiddels verdwenen maar in de G.J. Mulderstraat 5/7 is nog steeds een anti-racismeschildering te zien en aan de Essenburgsingel heeft hij aan het eind van zijn leven nog een deur en een elektriciteitskastje beschilderd. Schilderijen van hem zijn opgenomen in de verzameling van CBK Rotterdam.

Ro Heilbron
Ronald George Heilbron werd geboren op 6 december in 1938 in Paramaribo waar hij opgroeide in een arm gezin. In zijn jonge jaren werkt hij als leerling-zetter bij verschillende drukkerijen om uiteindelijk als zetter en lay-outer bij De Ware Tijd, de grootste krant van Suriname, te werken. Begin van de jaren zestig begint hij te schilderen: kleurrijke voorstellingen uit het dagelijkse leven met veel aandacht voor de armoede en slechte levensomstandigheden. In 1963 heeft hij zijn eerste expositie in het Hotel Casino Torarica in Paramaribo. Voor Heilbron waren de sociale en artistieke praktijk altijd nauw met elkaar verbonden. Hij gebruikte uiteenlopende technieken om zijn boodschap uit te dragen, steeds een politiek of sociaal geëngageerd statement. Hij noemde zichzelf een Derde Wereldkunstenaar en zocht graag de confrontatie op, waarbij hij niet al te expliciet wilde zijn: “Niet openlijk politiek, iedereen mag het zelf invullen”. Ro Heilbron kreeg erkenning in Nederland, het Caribisch gebied en Suriname.

RO HEILBRON: EERBETOON AAN EEN KUNSTARBEIDER
1 juli t/m 31 juli 2015, West-Kruiskade
Opening: 1 juli 2015 vanaf 11.00 uur, TOKO 51

 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie:

Tags: , , , , , , , , ,