Spotlight: Yvonne Beelen

De Rotterdammer onder ons zou conceptueel kunstenaar Yvonne Beelen van STUDIO YTOPIA kunnen kennen van haar vele slaapvoorstellingen tijdens het meerkunstenfestival Motel Mozaïque, haar interactieve voorstellingen Kom Kutje Kleien! en ’t Magistrale Museum der Vaginale Verbeelding op de Parade of van haar uiteenlopende kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam, zoals Wijlande in Nesselande en Moederland op Rotterdam-Zuid.

Nu is ze straal verliefd geworden op de aanraking van klei en maakt ze sculpturen die ze stookt in zelfgebouwde keramiekovens of giet ze vaginaverhalen in porselein. Bij de kunstuitleen toont ze haar “vruchten van de moederschoot” uit steengoed, oftewel EMBRYO’s te samen met haar gehaakte en in porselein gegoten VULVA’s, TALISVROUWEN genaamd.

Lijkt het je leuk om te zien hoe Yvonne te werk gaat? Op instagram deelt ze regelmatig foto’s en filmpjes over haar artistieke en ambachtelijke werkproces. Volgen en delen is zeer gewaardeerd! 

Wil je Yvonne persoonlijk ontmoeten? Kom dan naar de “Meet & Greet” op zaterdag 28 januari van 13.00 uur tot 15.00 uur. Ook zal ze dan voordragen uit de columns die ze heeft geschreven over wonderbaarlijke vagina verhalen uit de wereldgeschiedenis. Dit zal zijn rond 14:00 uur en 14:30 uur. En je kunt natuurlijk altijd langs lopen en de werken bewonderen door de etalage en het raam van de kunstuitleen aan de Goudsesingel en wel tot en met woensdag 8 februari as.

 

* * *E*M*B*R*Y*O* * *

EMBRYO –de vrucht van de moederschoot- staat symbool voor onze verbondenheid met alles en iedereen, want immers alles wat leeft begint als embryo: de mens, vogels, insecten, planten net als ook jij en ik.

Yvonne maakt haar EMBRYO’s van diverse omvang, van de grootte van het kommetje in je samengevouwen handen tot als een omhelzing zo groot. In de tijd dat Yvonne in Japan verbleef, begreep ze dat daar de embryo synoniem staat voor de ziel. Daarom maakt ze al haar embryo’s in de robuuste kleisoort steengoed, dat -nadat het gestookt is op een temperatuur van boven de 1200 graden- zo hard wordt als een rots “opdat onze ziel tegen een stootje kan”.

Momenteel werkt Yvonne aan een serie EMBRYO’s voor in de openbare ruimte en wel voor stadsparken in Rotterdam. Vlak bij het centraal station, in het Wijkpark Oude Westen aan de West-Kruiskade, kun je er al een bewonderen. Dit is een groeibriljantje: in september zal ze twee keer zo groot zijn en uiteindelijk uitgroeien tot een afmeting van tussen de anderhalf en twee meter.

 

 

* * *T*A*L*I*S*V*R*O*U*W* * *

Met het kunstproject TALISVROUW wil Yvonne de magische krachten van “het meest vrouwelijke lichaamsdeel” in herinnering brengen vanuit vergeten doch wonderbaarlijke vaginaverhalen uit de wereldgeschiedenis. Het zijn gehaakte sculpturen, die Yvonne vervolgens giet in de vrouwelijke kleisoort porselein.

TALISVROUW is geïnspireerd op opzienbarende ornamenten uit de middeleeuwse architectuur, de zogenaamde Sheela-na-gigs. Wat deze Sheela-na-gigs zo bijzonder maakt is dat ze prijken aan gevels van kerken terwijl ze vrouwenfiguren verbeelden die expliciet hun geslacht tonen. In onze tijd een daad van exhibitionisme. Deze middeleeuwse ornamenten vertellen echter een heel ander verhaal, want vermoedelijk zijn deze Sheela’s zo out in the open geplaatst om de kerkgemeenschap te beschermen, vanuit de toen heersende overtuiging dat vagina’s het kwaad kunnen weren. Dus niks seksueels of pornografisch, maar als daad van kracht, liefde en magie.

Met kunstprojecten zoals TALISVROUW wil Yvonne de relatie die we hebben met de vagina verrijken en de vrouwelijke energie die er van uitgaat terug centraal stellen, opdat deze kracht ons helpt te beschermen wat ons lief is.

Een serie van zes Talisvrouwen vind je op verschillende openbare plekken in Rotterdam, o.a. in De Spoortuin en het Bollenpandje in Rotterdam-West, boven de entree van Woonvereniging De Nieuwe Blauwen in Oost en Heer Danielstudio’s op Zuid en binnenkort ook aan de gevel van natuurvriendenhuis Nivon in Rotterdam-Noord.

Tekst: Yvonne Beelen

 

Haar werk is te bewonderen t/m 4 februari te zien in de expo en tot 8 februari door de etalage. Alle kunstwerken zijn te koop!

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: