Spotlight: Jilles de Man

Deze week toont Jilles de Man zijn tekeningen die te maken hebben met de exploratie van de innerlijke wereld. De werken zijn ook te koop.

Jilles de Man, geboren te Delft, woonachtig in Rotterdam, is al een leven lang gefascineerd door het tekenen. De ontwikkeling van zijn kunstenaarschap kenmerkt zich door afwisselende interesses in de domeinen van onder andere kunstgeschiedenis, psychologie, taalkunde, eschatologie en een bovengemiddelde interesse in de kracht van muziek.

 “Ik ben er achter gekomen dat tekenen verder gaat dan wat het potlood op het papier doet. Daarmee probeer ik te zeggen dat er bij mij een fascinatie bestaat voor de vertaling van gedachten, naar idee, naar een object in de tastbare werkelijkheid; Iets wat veel kunstenaars denk ik met elkaar gemeen hebben.”

 

 

 

 

 

 

 

 
Het idee als onderdeel in de som van deze fascinatie is daarmee automatisch onderwerp van een autodidactisch onderzoek geworden. Want wat is een idee eigenlijk, en hoe komt zoiets tot stand? De mogelijkheid dat we hier nog helemaal niets vanaf weten bestaat: hoe duidelijk het potlood -mechanisch gezien- op papier ook kan zijn, zo mysterieus is het idee. Door gebruik te maken van wetenschap kunnen we op moleculair niveau bekijken hoe het er aan toe gaat als bijvoorbeeld het potlood zichzelf afschuurt op zijn ondergrond, of hoe de inkt zich uit de haren van het puntige penseel laat leiden om vervolgens onherroepelijk vermengt te worden met de structuren in het papier. Maar het idee? Het idee blijft vrijwel onbeschreven in diezelfde wetenschap. De route die gedachten moeten afleggen voordat het penseel bewogen wordt bestaat vooralsnog uit giswerk.

  

De werken die op dit moment tentoongesteld worden op de Spotlight wand, zijn allemaal tekeningen die te maken hebben met de exploratie van de innerlijke wereld. Deze wereld van gedachten, dromen, déjà vu’s en psychedelische ervaringen is wisselend van aard. De kijker komt absurde taferelen tegen, maar ook mythologisch en allegorisch aandoende werken. Wellicht autobiografisch, bij vlagen voorspellend en sporadisch slaapverwekkend; het is een handvol observaties die pogen een spoor te volgen door de droomvlucht der gedachten van de kunstenaar en diens wereld.

De tentoonstelling van Jilles de Man is te zien tijdens openingstijden t/m 14 augustus.

Interesse?
Prijzen van de werken variëren van €50,- tot €750,-. Indien je interesse hebt in een werk van Jilles de Man, stuur ons dan een e-mail of kom langs in onze expo.

Website: www.jillesdeman.com
Instagram: @Studio de Man

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: