Spotlight: Jeffrey Arts

Deze keer is het de beurt aan beeldend kunstenaar Jeffrey om onze Spotlight wand in te richten.

Jeffrey Arts is een kunstenaar, ontwerper & programmeur uit Rotterdam, met een interesse in creatie, patronen, en vormen. In zijn artistieke praktijk onderzoekt hij het grijze gebied tussen de analoge en digitale wereld. Daarbij spelen ook thema’s als identiteit, macht, en vrijheid, vaak een centrale rol.

Het werk dat hij tijdens zijn Spotlight debuut laat zien bestaat uit een aantal sculpturen van zijn ‘Diversity’ serie, tezamen met tientallen Covidster schilderijtjes. De prijzen van deze werken variëren van 16, tot en met 512 euro, en worden in gelimiteerde oplages gemaakt.

De serie ‘Diversity’ is ontstaan vanuit een frustratie/onbegrip waarop publieke media deze term gebruikt, en het gebrek aan ruimte voor zijn afwijkende perspectief over dit thema. Hij concludeerde daaruit dat het perspectief waar vandaan je naar een onderwerp kijkt, minstens zo relevant is als het onderwerp zelf. Het bleek voor hem enorm lastig om vanuit een perspectief dat afwijkt van het ‘woke‘ perspectief om deze conclusie te onderbouwen met praktijkvoorbeelden. Om dit uit te leggen zonder in te gaan op wat het afwijkende perspectief zelf is, verwijst hij naar de slogan ”open up”, welk het Eurovisie songfestival in Rotterdam gebruikte in 2021. Deze slogan kan verwijzen naar verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld het ontbinden van de corona maatregelen die in de periode van het evenement plaats vonden, het verbinden van verschillende Europese landen (globalisering), of de emancipatie van homoseksuelen. Hoe je deze slogan interpreteert – zonder er over expliciet over na te denken – is jouw perspectief. Dit perspectief wordt bepaald door wat jij als individu belangrijk vind, bewust of onbewust. Door het werk uit de Diversity serie abstract te maken, wilt hij voorkomen dat de waarnemer niet verdwaald in wat zijn of haar eigen standpunt is in relatie tot het onderwerp. Maar zich meer bewust is van de waarde, en relevantie van zijn of haar standpunt zelf. Het standpunt dat je als waarnemer inneemt, is volgens hem namelijk minstens zo belangrijk is als het onderwerp zelf.

Het andere werk is een toepassing van dit inzicht over de invloed van perceptie. In september 2021 begint hij met het ontwerpen van wat hij noemt “Covidsterren”. Een woordspeling van de davidster, waarmee hij de perceptie over de ingevoerde corona maatregelen wilt beïnvloeden. Dit project is een publiekelijk experiment/onderzoek om te kijken hoe/of je de perceptie over een bepaald onderwerp kunt beïnvloeden, en hoe deze überhaupt tot stand komt. De Covidster staat daarbij symbool voor individuele vrijheid, tegen de onderdrukking van ideologieën, en voor vrij te (mogen) denken. De Covidster is ontworpen met behulp van een zelf ontwikkeld algoritme, waarmee mensen zelf hun eigen Covidster kunnen creëren. Op de website covidster.nl kun je namelijk op basis van iedere tekst input een Covidster genereren. Door de variëteit, en tegelijkertijd de samenhorigheid van het ontwerp. Zijn alle Covidsterren tegelijkertijd met elkaar verbonden, als onderscheidend van elkaar. Met het werk dat je ziet bij deze expositie, wilt de kunstenaar de vergankelijkheid van onze tijd (en onze individuele vrijheid?) vastleggen. 

De werken van Jeffrey zijn te zien tot woensdag 16 februari 2022.

Interesse?
Indien je interesse hebt in een werk, stuur ons dan een e-mail of kom langs in onze expo.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: