Schenking Chabot Museum

Op donderdag 19 januari had Kunstuitleen Rotterdam een afspraak in het stadhuis. Niet met de burgemeester of een wethouder, maar met Jisca Bijlsma, directeur van het Chabot Museum, die daar bezig was met inrichten. De komende zes maanden zijn in het stadhuis namelijk kunstwerken van Henk Chabot (1894-1949) en tijdgenoten te zien, naast andere objecten uit de collectie van het museum. Een goede gelegenheid voor  Kunstuitleen Rotterdam om een kop van Henk Chabot en twee plaquettes te schenken.


Ellis van den Berg van Kunstuitleen Rotterdam en Jisca Bijlsma van het Chabot Museum

Een mooi eerbetoon
De bronzen kop van schilder en beeldhouwer Henk Chabot is in 1977 gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Willem Verbon, net als de twee plaquettes (1976) waarop afbeeldingen staan van Henk Chabot en zijn bekendste schilderij ‘Brand van Rotterdam’. De objecten maken deel uit van een reeks kunstwerken die Verbon in opdracht van het CBK Rotterdam vervaardigde en zijn op die manier in de collectie van Kunstuitleen Rotterdam terechtgekomen. Omdat de werken beter passen in de collectie van het Chabot Museum, heeft de Kunstuitleen besloten ze te schenken. Tot grote vreugde van directeur Jisca Bijlsma: “De schenking draagt bij aan het beeld van Chabot als Rotterdams icoon, de werken van Willem Verbon zijn een mooi eerbetoon aan een van Nederlands grote kunstenaars.”


De schenking: de bronzen kop van Henk Chabot (1977) en twee bronzen plaquettes Henk Chabot / Brand van Rotterdam (1976) door Willen Verbon

Chabot Museum
Sinds 1993 is het Chabot Museum gevestigd in een monumentale, witte villa aan het Museumpark. Met twee tot drie exposities per jaar toont het museum werk van de expressionistische kunstenaar Henk Chabot naast dat van tijdgenoten en geestverwanten. Momenteel is de tentoonstelling Bauhaus Dessau – Branding Rotterdam te zien, waarin collectiestukken uit Bauhaus Dessau worden getoond naast ‘ultramodern’ werk van Henk Chabot en tijdgenoten van De Branding (1917-1926), de eerste moderne kunstenaarsvereniging van Rotterdam.


Het Chabot Museum (foto: Bob Goedewaagen)

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: