Rood, blauw én groen – de kleuren van dit jaar

“Ok, dus wat is nu dé interieurkleur van volgend jaar?” Het is typisch zo’n vraag die me een paar keer per jaar wordt gesteld. Dat heb je nu eenmaal als je veel schrijft over alles wat met wonen, kunst en design te maken heeft. Geloof me, ik heb al aardig wat trendkleuren zien komen in gaan. 2012 was een mintjaar. En tegen 2014 werd het verdrongen door petrol. En is het alweer twee jaar geleden dat ik mijn woonkamer compleet fuchsiaroze verfde? Als je het me heel eerlijk vraagt, dan vind ik dat je lekker zelf moet weten welke kleuren je in huis gebruikt. Trends zijn voor volgers, toch? Maar goed, als je nu tóch eens wat anders in huis wil en je op zoek bent naar wat inspiratie…dan help ik je in deze editie van Work Art | Play Art graag op weg met drie opties. Enne…natuurlijk deel ik ook een paar handige tips over hoe je de juiste kunst bij de juiste muurkleur zoekt.

Door: Patrick Kooiman (Interiorator)

Wil jij twee van de belangrijkste trendkleuren van dit jaar in het echt zien? In samenwerking met Little Greene verfde Kunstuitleen Rotterdam twee wanden in de kleuren van nu en koos er wat prachtige werken bij.

Allereerst…warme kleuren zijn hot. Je hoeft geen expert te zijn om die trend aan te zien komen. Voor de kenners trap ik nu een open deur in, maar ga in april naar Milaan en je weet direct wat ‘de’ kleuren voor twee jaar later zijn. Elk jaar wordt namelijk in deze Italiaanse stad de Salone del Mobile gehouden, zeg maar De Moeder Aller Interieurbeurzen. En als er dan één plek is waar tutto Milano naar kijkt, dan is het de showroom van de ontwerpers van Dimorestudio.


De foto links maakte ik in 2017 bij Dimorestudio in Milaan…en twee jaar later zie je dezelfde warme tinten overal terug op de vtwonen & designbeurs in Amsterdam!

Zij gingen in 2017 al voor warme kleuren, dus de rest van de wereld nu ook. Een mooie bevestiging kreeg ik dit najaar op de vt wonen&designbeurs in Amsterdam, waar zo’n beetje in elke stand aardetinten de boventoon voerden. Ik gaf er trouwens een presentatie over mijn interieurboek VOLUME – en natuurlijk vertelde ik ook iedereen hoe handig het is om kunst te lenen. In Rotterdam zou ik trouwens zeker eens kijken bij het nieuwe hotel Supernova aan de ’s-Gravendijkwal. Daar is de hele bar in een diep donkerrode tint geverfd. Wist je trouwens dat boutique hotels altijd vooroplopen met interieurtrends?


Het nieuwe hotel Supernova aan de ’s-Gravendijkwal combineerde dieprood met heel smaakvol met zwart-witfoto’s. Daar heeft Kunstuitleen Rotterdam er ook genoeg van!

Ook bij de verffabrikanten is deze warmekleurentrend niet onopgemerkt gebleven. Zo voegde Little Greene, de huisleverancier van Kunstuitleen Rotterdam, onlangs de tint Baked Cherry toe aan het assortiment. Deze dieprode kleur is door het vleugje blauw dat erin zit weer nét even anders dan de kant-en-klaar gemengde verf die je in de schappen van de bouwmarkt ziet. Maar hoe pas je zo’n gewaagde tint nu toe in huis? Veel mensen durven niet verder dan één enkele wand en verven de rest heel veilig in oerdegelijk RAL 9010-wit. Niet doen! Het contrast tussen donker en licht is dan véél te groot. Je kunt veel beter de hele kamer verven in dezelfde kleur. En dan neem je als het even kan ook de witte deuren en de ramen mee, toch? Probeer bij het kiezen van kunst eens een wand te maken met meerdere kunstwerken. Altijd leuk om te zien wat die verschillende werken dan met elkaar ‘doen’. Als je een beetje handig bent met Photoshop, maak je heel makkelijk een wandje in de juiste kleur en kun je naar hartenlust combineren voordat je een definitieve keuze maakt. Om je een beetje op weg te helpen, maakte ik zelf een selectie van werken waarin de roodttint van Baked Cherry voorkwam. Startpunt was een schilderij van Johan van Oord, die ooit voor Boijmans de wanden van de espressobar in een soortgelijk patroon verfde.  Jammer dat het weg inmiddels weg is! Een uitzondering maakte ik voor een werk van Joop van ’t Hoenderdaal, waarin een geel kleurpotlood en een oranje viltstift voor een verrassende oppepper zorgen.


Met de klok mee:
Zonder titel van Johan van Oord, Nr. 213 van Ditty Ketting, Societies van Stacii Samidin, Swiss Miss van Erik Kampman, Zonder Titel van Joop van ’t Hoenderdaal.

Is het diepe rood van Baked Cherry nu nét een tikkeltje te veel voor je, dan heb ik nog een tweede trendkleur voor je. Eentje die iets minder heftig is, maar nog steeds heel mooi. Dock Blue is namelijk een donkerblauwe tint die even subtiel is als grijs, maar toch wel veel spannender is.


Donkerblauw is spannend maar niet té – en is ook prima te combineren met kunst.

Ik heb trouwens door schade en schande geleerd dat je donkere wanden beter niet leeg kunt laten. Je moet daar flink uitpakken met veel kunst en goede spotverlichting, anders kijk je al snel naar een zwart gat. En dat is natuurlijk niet wat we willen! Ik houd wel van een statement, dus kies al snel voor bijvoorbeeld Montañas con flores van Dora Dolz.


Met
Montañas con flores van Dora Dolz geef je zo’n subtiele donkerblauwe wand net even wat meer smoel.

De derde kleur die ik met jullie deel is niet zozeer een trendkleur als meer een insider tip van iemand die er écht verstand van heeft. Eerder dit jaar ging ik namelijk samen met een goede vriendin op de koffie bij licht- en interieurontwerper en levende legende René Houben in het Noord-Brabantse Oisterwijk. Ze had een prachtige lampenkap bij hem besteld en terwijl we zo zaten te praten, vertelde René over een heel zeldzame tint groen die hij weleens gebruikt. Hij lijkt op malachiet – je weet wel, van de edelsteen – maar is nog nét een tikje dieper en matter. Interieurwaaghals die ze is, bestelde mijn vriendin ter plekke een paar blikken. Haar woonkamer en keuken hebben inmiddels een makeover gekregen en ik moet zeggen dat ik het prachtig vind. Sterker nog, ik zie groen van jaloezie! De fabrikant van de verf heet Couleurs de Provence, op de bus staat een adres in Tilburg, maar op internet is er niks over te vinden. Het is allemaal vreselijk underground, maar als je deze verf écht wil, raad ik je aan om contact op te nemen met René Houben zelf.


Deze foto stuurde mijn vriendin me van haar keukenwand in malachietgroen.

Zelf zit ik inmiddels ook een beetje te broeden op wat ik hier in huis ga doen. Een tijdje overwoog ik lila of violet – dat worden hippe kleuren, let maar op! – maar ik fantaseer ook al een tijdje over matte lichtbeige verf met hoogglans felgroene strepen. Wat het ook wordt en welke kleur jij ook gaat kiezen in huis, het is een fijne gedachte dat je in een mum van tijd alles weer hebt overgeverfd. En andere kunst hebt uitgezocht!

 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: