Remix Rotterdam gewoon bij jou thuis

Ken je dat gevoel? Je hebt een waanzinnig mooie tentoonstelling in een museum gezien en loopt met een visuele high weer naar buiten. Je hoofd zit vol ideeën en inspiratie. Zo wil ik het ook thuis, zeg je nog net niet hardop tegen jezelf. Dat alles overkwam Patrick Kooiman toen hij als een van de eerste bezoekers naar de nieuwe Remix Rotterdam tentoonstelling in het Wereldmuseum ging. In deze editie van Work Art | Play Art legt hij je uit hoe ook jij kunst in huis kunt remixen. 

Tekst: Patrick Kooiman (Interiorator)


Remix Rotterdam combineert werken van Museum Boijmans van Beuningen en het Wereldmuseum en rangschikt ze in herkenbare thema’s.

Het was even wachten, maar dan héb je ook wat. Want het volledig gerenoveerde Wereldmuseum is om door een ringetje te halen. En dat is maar goed ook, want laten we eerlijk zijn: artistiek bijten we op een houtje in het jaar waarin Boijmans dicht is en het Depot nog net niet af. Sowieso heb je in het Wereldmuseum nog tot het eind van het jaar om Dossier Indië te zien, de indrukwekkende expositie met daarin werk van Stacii Samidin – de fotograaf die ik ooit voor Kunstuitleen Rotterdam interviewde en die jij met een paar klikken in huis kunt halen. Maar dat terzijde! Want Remix Rotterdam is dit seizoen de nieuwe must-see tentoonstelling. Waarom? Nou, omdat Museum Boijmans van Beuningen en het Wereldmuseum hun collecties eens lekker door elkaar husselden en er verrassende nieuwe combinaties mee maakten. Natuurlijk is daar wel goed over nagedacht. Het meeste denkwerk kwam van de Dordtse kunstenaar Paul van der Eerden, die uit alle hoeken en gaten van beide museumcollecties werkelijk prachtige werken tevoorschijn toverde. Hij rangschikte ze in herkenbare thema’s als moeder en kind, liefde en haat, onze blik op het oneindige – allemaal onderwerpen waar mensen uit alle landen en van alle tijden ieder op hun eigen manier door gefascineerd waren.

Dus stel je voor, dacht ik toen ik eenmaal weer buiten stond, dat ik zelf een paar combinaties ga maken rond thema’s die net zo herkenbaar zijn als bij Remix Rotterdam en daar werken van Kunstuitleen Rotterdam voor gebruik? Thuis ging ik er eens goed voor zitten en ging ik alle 98 pagina’s van de uitleencollectie door. Dat klinkt als een enorme klus, maar geloof me: na een uurtje klikken ben je er doorheen en heb je een goed beeld wat je in huis kunt halen. Als eerste heb ik puur op gevoel een paar werken gekozen. Gewoon, omdat ik ze mooi vond. Daarna ging ik kijken ik er andere schilderijen of objecten bij kon vinden die een overeenkomst hadden. En dit zijn de remixes die ik maakte.

Remix 1: kinderen
Kinderen zijn van alle tijden en zijn een perfect thema voor een remix. En kunstenaars hebben ze op alle mogelijke manieren vereeuwigd. Het was dan ook geen enorme uitdaging om een remix te maken rond het thema kinderen. Ik vond werken uit de jaren ‘50 tot nu – een mooie blik op hoe we in de loop van de afgelopen decennia naar kinderen hebben gekeken.


Met de klok mee vanaf linksboven: Kijk naar je eigen van C.J.C. Lampe, Playtime van R.M.M. Campman-Schuur, Kind in Stiermarken van C. Oorthuys, Zonder Titel van J.W. Mulder, Ballet van Yamandu Roos, Zonder Titel van Ester Kroon, Kopje van C.J. van der Laan.     

Remix 2: huizen
Denk je aan een huis, dan denk je als eerste aan de manier waarop je er een als kind tekende: een rechthoek met een driehoek als dak. Die basisvorm is dan ook in veel werken terug te vinden. Ik had binnen no time een aardige remix bij elkaar die je zo in huis kunt halen.


Met de klok mee vanaf linksboven: Zonder Titel van K.C. de Groot, Hermitage (het atelier) van J.H. Zevenbergen, Het Ambacht van Hoogvliet van J. Wouda, Dacha van J.V. Bodewits, Chorsabad van R. Kooman, African Tower van H.Z. Gerritz, Zonder Titel van J.M. Schepers.

Wil je zelf aan de slag en met de online catalogus van Kunstuitleen Rotterdam een eigen remix maken? Je kunt tot maximaal 5 werken online reserveren. En maak je geen zorgen over het formaat. Grote werken bezorgen we graag tegen een kleine vergoeding. Veel plezier met remixen!

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: