Pakje Kunst

Oké, roken is best duur, maar het is een redelijk betaalbare verslaving als je het met kunst kopen vergelijkt. Behalve als je een kunstwerkje uit een Pakje Kunst-automaat trekt. Voor een zeer schappelijke vier euro – een bedrag waar de rokende medemens alleen maar van kan dromen – trek je een pakketje uit een ouderwetse sigarettenautomaat, met daarin een kunstwerk van een (jonge) kunstenaar uit de regio Rotterdam. 

Kunstuitleen Rotterdam is sinds 7 juni 2018 in het bezit van een Pakje Kunst automaat en is daarmee de regiomanager van Rotterdam. De Pakje Kunst automaat is al vanaf de opening een hit. Inmiddels bevat onze Pakje Kunst automaat mini kunstwerkjes van ruim 50 (regio) Rotterdamse kunstenaars, waaronder Boris van Berkum, Derrek Otte en Milica Jovicevic.

Het idee van de Pakje Kunst-automaat komt van de Tilburgse kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen, die vindt dat kunst net zo toegankelijk moet zijn als een pakje peuken. De kleine kunstwerkjes worden door het hele land verkocht. Denk daarbij aan een klein schilderijtje, een minibeeldhouwwerk of een gedicht. Wat er precies in zit, weet je eigenlijk pas nadat je het pakje hebt opengemaakt. De automaten staan op allerlei plekken, van boekwinkels tot bioscopen tot koffiezaakjes. Wil je weten in welke stad Pakje Kunst nog meer beschikbaar is, kijk dan hier.