Naked Rotterdam: het interview met Leon Schröder

Afgelopen paasweekend won fotograaf Leon Schröder voor zijn project Naked Rotterdam de Aardig Onderweg Award. Wij zijn dan ook vereerd dat hij Kunstuitleen Rotterdam als locatie uitgekozen heeft om op zaterdag 13 mei zijn exclusieve tentoonstelling van Naked Rotterdam te openen. Het is fantastisch dat wij Leon Schröder in ons pand mogen ontvangen natuurlijk! Hoog tijd om hem aan de tand te voelen over zijn project Naked Rotterdam.

In een maatschappij waarin ‘iedereen die anders is het risico loopt buitengesloten of het onderwerp van spot en kritiek te worden’ laat het fotoboek Naked Rotterdam een tegengeluid horen in de vorm van 165 gewone Rotterdammers die ondanks soms heel traumatische ervaringen tevreden zijn met hun lichaam en accepteren wie ze zijn.

Waarom heb je voor Kunstuitleen Rotterdam gekozen voor de tentoonstelling?
‘Ik was op zoek naar een geschikte locatie in Rotterdam en had al contact met diverse commerciële galerieën, toen een kennis mij wees op Kunstuitleen Rotterdam. Dat bleek een prefecte optie want het biedt niet alleen een prachtige open ruimte maar heeft als organisatie ook veel meer het karakter dat past bij mijn project. Het is laagdrempelig en maakt dat kunst voor iedereen toegankelijk is. Het voelt minder afstandelijk dan in een traditionele galerie en dat is precies zoals ik wil dat mijn foto’s ervaren zullen worden. Kortom, ik ben heel blij met deze samenwerking’.


Leon Schröder in zijn fotostudio

Wat is de aanleiding geweest voor het maken van Naked Rotterdam?
‘De oorspronkelijke aanleiding voor Naked Rotterdam was het feit dat ik een afstudeerproject wilde doen voor mijn masterstudie fotografie. In mijn opleiding was ik het werk van Greg Friedler tegengekomen en ik vond met name zijn 4-delige Naked serie erg boeiend. Toen ik hoorde dat hij zelfmoord had gepleegd nam ik me voor om te onderzoeken of ik, als een soort van eerbetoon aan Friedler, een vijfde boek in de serie zou kunnen maken’.

‘Overigens is Naked Rotterdam voor mij inmiddels wel meer geworden dan alleen een afstudeerproject. Ik heb niet alleen veel nieuwe leuke mensen ontmoet maar ik ben, door de vaak heel emotionele fotosessies, veel bewuster bezig met hoe wij in Nederland denken over schoonheid en identiteit. We zijn onderling vaak, wellicht onbedoeld, hard en veroordelend en ik begrijp niet waarom dat nodig is. Toen Ik startte heb ik mijn deelnemers gevraagd na te denken over hoe de mensen om hen heen hen zouden beschrijven want zó zou ik ze willen fotograferen. Alleen dat aspect was voor een aantal van hen al heel confronterend’.

Waarom heb je voor Rotterdam gekozen?
‘Ik heb voor Rotterdam gekozen omdat ik dacht dat met name de Rotterdammers hier wel aan mee zouden willen doen. Het concept vraagt om mensen die zich kwetsbaar op durven te stellen, hun maskers af durven te zetten en de echte ‘ik’ durven te tonen. Rotterdammers zijn recht voor z’n raap en hebben geen tijd voor poespas, daar hou ik wel van en het past goed bij dit project’.


Leon Schröder in zijn fotostudio

Wat maakt Naked Rotterdam zo bijzonder?
‘Los van het feit dat ik erg blij ben met de kwaliteit van de fotografie vind ik Naked Rotterdam bijzonder omdat het ‘echte’ mensen laat zien; puur en zonder masker. Ik heb het voorrecht gehad om al deze mensen op hun kwetsbaarst te zien en te mogen fotograferen en dan bedoel ik niet eens specifiek de ongeklede beelden. Ook gekleed zijn we soms heel kwetsbaar. Wat ik hoop is dat Naked Rotterdam mensen weer aan het denken zet over uiterlijke schoonheid en het onrealistische schoonheidsideaal waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Misschien dat het kan bijdragen aan acceptatie van jezelf en anderen’.

Heb je zelf ook kunst en fotografie in huis? Wat heb je hangen/staan?
‘We hebben zelf natuurlijk vooral fotografie in de kast en aan de muur. Geen grote namen hoor maar bijvoorbeeld een drieluik van typische architectuur uit Glasgow, de geboortestad van mijn vrouw. Verder hebben we een zeefdruk van Herman Brood hangen en een ikoon geschilderd door een goede kennis van de familie’.

Van welke kunst hou je?
‘Ik concentreer me met name op fotografie maar Jenny Saville bijvoorbeeld, heeft naast fotografie ook heel tof schilderwerk gemaakt dat net als Naked Rotterdam schoonheid en (im-)perfectie als thema heeft. Ook hou ik wel van de schilderstijl van Lucien Freud. Wat betreft fotografie spreekt het werk en leven van Helmut Newton me aan, net als dat van Marc Lagrange. Toevallig eigenlijk dat ze beiden door een verkeersongeluk om het leven zijn gekomen’.

En wat vind je helemaal niks?
‘Ik ben bang dat ik veel moderne schilderkunst niet begrijp en het daarom dan misschien ‘niks vind’. Dat ligt dus meer aan mij dan aan het werk denk ik’.


Leon Schröder achter de camera

Wat vind je eigenlijk van onze main business: het verhuren van kunst?
‘Ja, geweldig natuurlijk. Niet alleen omdat op deze manier veel meer mensen met kunst in aanraking kunnen komen maar ook omdat het heel prettig is dat je na een tijdje heel voordelig ander werk in huis kunt halen’.

Tot slot: waar ben je op dit moment nog meer bezig en wat staat er komend jaar allemaal nog op stapel?
‘Mijn aandacht is de komende maanden nog vooral op Naked Rotterdam gericht. De tentoonstelling in mei en de publicatie van het fotoboek vragen veel van mijn tijd. Ook heb ik net met Naked Rotterdam de Aardig Onderweg Award van de RET gewonnen. Verder ben ik werkzaam als docent fotografie aan de Haagse Hogeschool. Als alle drukte achter de rug is ga ik op zoek naar een nieuwe locatie voor mijn studio en dan wil ik verder met mijn fotoserie ‘naakt op glas’’.

De tentoonstelling Naked Rotterdam zal op zondag 14 mei ook te bezoeken zijn, exclusief voor onze leden. Meer informatie hierover volgt snel!

Meer informatie over Naked Rotterdam vindt u op http://www.nakedrotterdam.nl/ en http://www.leonschroder.nl/

 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: