#MONDKAPPENOU

Kunstuitleen Rotterdam lanceert een groeiende online tentoonstelling op Instagram @mondkappenou. Hiermee wil Kunstuitleen Rotterdam met elkaar een positieve blijvende herinnering creëren aan deze coronatijd. Mode- en kostuumontwerper Berend Brus, stadsdichter Dean Bowen en ontwerpstudio Vormlust namen het voortouw met een selfie met #mondkappenou. Deel ook jouw selfie met mondkapje met #mondkappenou!! 

Met #mondkappenou roept Kunstuitleen Rotterdam iedereen op een mondkapje naar eigen inzicht te bewerken. Met textielstift, naald en draad of iets anders creatiefs. Een uniek mondkapje voor eigen bescherming, maar ook voor die van anderen. Iedereen die een selfie plaatst met mondkapje en #mondkappenou gebruikt, kan geselecteerd worden voor de online tentoonstelling.

Berend Brus is een mode- en kostuumontwerper die geïnspireerd raakt door mensen die hun eigen realiteit creëren. Zijn drive om maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken gebruikt hij in zijn ontwerpen. Ook al kiest hij vaak voor serieuze thematiek, al heeft zijn werk een lichte noot en een knipoog. “Toen ik gevraagd werd om voor #mondkappenou een uniek mondkapje te maken wilde ik iets doen met het surrealistische gevoel van deze crisis. Aangezien ik geen zin had om mijn horloge te smelten heb ik ervoor gekozen om the man himself te verbeelden.”

  
Salvador Dali                                                        Berend Brus

Ontwerpstudio Vormlust maakte een smiley op het mondkapje als vervolg van hun poster project, dat nu te zien is in de straten van Rotterdam. In tijden van corona wilden ze een positieve boodschap verspreiden door Rotterdam. Dus werden er onlangs twee smiley posters ontworpen die lachend naar elkaar kijken als je ze naast elkaar plakt. ”Met een bak behanglijm, een stapel posters en het catchy deuntje van de Beegees in ons hoofd zijn we de straat opgegaan. En daar hebben we op zoveel mogelijk plekken de straten van Rotterdam aangekleed! Als je samen het smiley mondkapje draagt ben je nooit alleen en loop je altijd rond met een glimlach.” Ah Ah Ah Ah – Staying Alive! 


Ontwerpstudio Vormlust


Posteractie Vormlust

Stadsdichter Dean Bowen pakte het nog anders aan. Als schrijver is hij vooral bezig de dynamiek van de samengestelde identiteit te onderzoeken en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van zowel een politieke als een maatschappelijke positionering. Hiervoor zet hij het gedicht in als instrument en als een democratische ruimte om die meerstemmigheid te kunnen vangen. Hij borduurde de tekst in zijn eigen handschrift:

de afstand tussen ons…
…zegt hoeveel ik van je hou.


Dean Bowen

Rotterdams Handwerk
Het mondkapje wordt gemaakt door een aantal thuiswerkers van Rotterdams Handwerk. Mensen die noodgedwongen thuiszitten, en met een laag inkomen moeten rondkomen. Deze mensen ontvangen voor hun werk een eerlijke vergoeding.

Een mondkapje bestellen
Kunstuitleen Rotterdam biedt mondkapjes te koop aan voor 6 euro per stuk met een maximum van 4 mondkapjes per persoon. Het bedrag van het mondklapje komt voor 50% ten goede aan Rotterdams Handwerk en 50% aan het Rode Kruis. De mondkapjes kunnen in de expo aan de Goudsesingel gekocht worden of online via info@kunstuitleenrotterdam.nl.

Gebruiksaanwijzing mondkapje
Maak het mondkapje op maat door het elastiek los te knopen, de juiste afstand te meten tot je oren en opnieuw een knoop te maken. Plaats tussen de twee lagen stof een filter (een papieren zakdoek of keukenpapier). Wij adviseren je om dit filter na 4 uur gebruik te vervangen. Het mondkapje is op 60 graden wasbaar.

Deel jouw selfie met mondkapje met #mondkappenou
Volg ons op @mondkappenou

 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: