Meneer Haddouch, aangenaam!

Maak kennis met Mohammed Haddouch (1948): arbeidsmigrant, Rotterdammer én amateurkunstenaar. Kunstuitleen Rotterdam en Cultuurscouts Rotterdam bieden hem een podium met de tentoonstelling ‘Meneer Haddouch, aangenaam!’ Als bedankje voor zijn jarenlange inzet voor de wijk, maar ook om aan te geven dat het nooit te laat is om je passie achterna te gaan.  

Hart voor de wijk
De heer Haddouch woont al jaren in Rotterdam-West. Vanuit Marokko komt hij hier in 1970 als arbeidsmigrant terecht. Hoewel het oorspronkelijke plan is om na een aantal jaar hard werken terug te keren naar zijn gezin in Marokko, gebeurt het tegenovergestelde: hij besluit om zijn leven in Nederland voort te zetten en haalt daarom zijn vrouw en kinderen naar Rotterdam.  De heer Haddouch is zeer begaan met zijn omgeving en daarom zet hij zich sinds de jaren ’90 in voor de wijk. Zo is hij betrokken bij de oprichting van de Marokkaanse Culturele Vereniging Oude-Westen Rotterdam, een organisatie die zich inzet voor de bevordering van de emancipatie, integratie en participatie van de Marokkaanse gemeenschap.

mailchimp afbeelding

Passie voor schilderen
Pas op late leeftijd raakt Mohammed Haddouch actief aan het schilderen, een passie die hij al van jongs af aan heeft, altijd onder de oppervlakte borrelde, maar tot voor kort nooit tot uiting kwam. De invloed van verschillende culturen, zijn verlangen naar Marokko en leven in Rotterdam; het komt duidelijk naar voren in zijn werk.

Zijn zoon Abdul Haddouch is blij met de aandacht die zijn vader nu krijgt: “Op dit moment delen nog weinig Marokkaanse ouderen hun passie voor kunst met anderen. Kunstuitleen Rotterdam en Cultuurscouts Rotterdam bieden nu één van hen een podium. Hierdoor kan een groter publiek kennismaken met kunst die een bijzondere mix van culturen weergeeft.” Menno Rosier, cultuurscout Rotterdam-Centrum, vult aan: “Als Cultuurscouts stimuleren wij artistieke activiteiten voor, door en met bewoners in de wijken van Rotterdam. Het werk van Mohammed Haddouch laat vooral het plezier zien dat het volgen van een passie oplevert, ongeacht je leeftijd of afkomst. Ik vind het dan ook geweldig dat Kunstuitleen Rotterdam ruimte beschikbaar stelt om zijn werk tentoon te stellen.”

1 april t/m 14 mei 2016 | Kunstuitleen Rotterdam

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: