Man Met Bril met kunst

“Man met Bril Koffie is het allerkickste koffiemerk op aarde!” Oprichter Paul Sharo windt er bepaald geen doekjes om. En waarom bescheiden blijven wanneer je gewoon keihard gelijk hebt? Speciaal voor deze editie van Work Art | Play Art stapt Patrick Kooiman op een stormachtige zondagochtend op de fiets naar de Vijverhofstraat – niet alleen voor een bakkie troost (complex met een klein zuurtje), maar ook om eens te kijken welke kunst Man met Bril Koffie onlangs heeft uitgezocht bij Kunstuitleen Rotterdam.

Tekst: Patrick Kooiman (Interiorator)

kunstuitleen-rotterdam-man-met-bril-1
Paul Sharo poseert voor een nieuwe muurschildering op de gevel van Man met Bril Koffie.

In Rotterdam zie ik Man met Bril Koffie overal, maar buiten 010 eigenlijk nooit. Hoe zit dat nou, Paul?
“Wij leveren inderdaad alleen in Rotterdam, maar dat is niet het enige wat Man met Bril Koffie bijzonder maakt. We gaan zelf op zoek naar onze koffie, importeren het, branden het en leveren het aan de leukste Rotterdamse horeca. Daarmee zijn we echt een merk van onze stad.”

Wat vind je zo leuk aan koffie?
“Mijn fascinatie met koffie komt voort uit het idee dat de maatschappij te ver af staat van de producten die we gebruiken. Zes jaar geleden begon ik met een klein branderijtje aan de Goudsesingel, een drukke straat met veel passanten. Op een dag stond een voorbijganger als een idioot op het raam te slaan en te schreeuwen dat de brandweer moest komen. Ze had echt geen idee dat de geur op straat van onze koffiebrander kwam – terwijl ze misschien wel juist op weg was naar een koffiebar!”

Ik zit hier nu met jou een filterkoffie te drinken in een zaak die meer lijkt op een branderij dan een koffiebar. Waarom die bijzondere keuze?
“Koffie is een moeilijk product om een goed verhaal bij te vertellen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld aardappelen is koffie niet bepaald een lokaal product. Ik kan naar de Hoeksche Waard fietsen en binnen een half uur een aardappel uit de grond trekken. Maar voor de dichtstbijzijnde koffieplantage moet ik 2.300 kilometer reizen. Om toch te laten zien dat onze koffie uit de stad komt, doen we alles in één enkele open ruimte. Samen eten en drinken, de koffie branden en de orders inpakken – alles gebeurt hier door elkaar, zonder dat het theater wordt.”

kunstuitleen-rotterdam-man-met-bril-2
Alles bij Man met Bril Koffie gebeurt in dezelfde ruimte.

“We willen geen concurrent zijn van de café’s en restaurants die onze koffie schenken. Daarom zitten we bewust niet in het centrum. Daarnaast kunnen we hier in de Hofbogen lekker ons ding doen zonder geuroverlast te veroorzaken. Koffiebonen kunnen een behoorlijk penetrante geur geven tijdens het branden.”

kunstuitleen-rotterdam-man-met-bril-4
‘Cody for President’ van B. Gorter is één van de werken die Paul Sharo samen met Kunstuitleen Rotterdam uitkoos voor de expositie bij Man met Bril Koffie.

Zo, en nu ben ik wel benieuwd naar de werken van Kunstuitleen Rotterdam die hier hangen! Wat heb je zoal uitgekozen?
“Ik ben half Amerikaans en dus hebben de presidentsverkiezingen me anderhalf jaar in de greep gehouden. Samen met Kunstuitleen Rotterdam heb ik werken geselecteerd die over de Verenigde Staten gaan. We wilden graag een grote serie werken hier bij  Man met Bril Koffie, met name foto’s. Ik maak me overigens wel een beetje zorgen over wat er nu allemaal in Amerika en in Europa gebeurt…“

Welke kunst wil je hierna bij Man met Bril Koffie laten zien?
“Alle Amerikaanse kunst blijft tot de beëdiging van Trump op 20 januari hangen. Daarna is het tijd voor iets nieuws. Ik wil niet teveel op de zaken vooruit lopen maar ik wil graag foto’s van Feyenoord ophangen. Ik durf het niet te jinxen maar ik denk dat we dit jaar kampioen gaan worden!”

Yes we can! Kunstuitleen Rotterdam levert kunst in alle soorten en maten aan horecagelegenheiden binnen en buiten de stad. Neem voor inspiratie – en de beste koffie van Rotterdam – eens een kijkje bij Man met Bril Koffie aan de Vijverhofstraat 70 of scroll door de uitleencollectie op website van de Kunstuitleen.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: