Kunstuitleen Rotterdam bij Radio Rijnmond

Kunstuitleen Rotterdam bij Radio Rijnmond

Op een woensdagmiddag 20 september was directeur Ellis te gast bij Radio Rijnmond in het programma ‘De Boer Op…’. Ruud de Boer heeft haar uitgenodigd om vijf bijzondere nummers te delen die het team van Kunstuitleen Rotterdam zorgvuldig heeft gekozen. Elk nummer is gekoppeld aan een kunstwerk uit de Rotterdamse collectie van de Kunstuitleen.

Benieuwd? Luister hier het hele fragment terug.

 

Kunstwerk: Gesina Boevé – Zonder titel €14,- p/m

Nummer:
Gary Jules – Mad World

Gesina Boevé (Rotterdam, 1881-1958) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten & Technische Wetenschappen in haar geboortestad. Ze was thuis in verschillende beeldende media en maakte veelal schilderijen, aquarellen, tekeningen, lithografieën, houtsneden en etsen. Als onderwerp nam ze graag (religieuze) figuurvoorstellingen en portretten. Een jaar na haar overlijden werd door de Rotterdamse Kunststichting een herdenkingstentoonstelling georganiseerd. Hierna is haar oeuvre enigszins in de vergetelheid geraakt, ondanks dat haar werk opgenomen is in de collectie van verschillende grote Nederlandse musea. Uit het werk van Boevé – die een broze gezondheid had – spreekt een grote mate van melancholie. Donkere kleuren en een zwaar lijnenspel voeren de boventoon. Dit ongetitelde werk heeft een iets kleurrijker palet dan veel van haar werken, toch druipt er een zwaarmoedig gevoel van af: de gezichten staan los van elkaar en lijken langs elkaar heen te leven. Net zoals de Mad World die Gary Jules in zijn nummer schetst.

 

 

Kunstwerk: Rob Verhorst – Whitney Houston €6,- p/m

Nummer:
Whitney Houston – I Wanna Dance with Somebody

Rob Verhorst, geboren in Rotterdam in 1952, is een fotograaf met een indrukwekkende carrière in de popmuziek. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten & Technische Wetenschappen in Rotterdam en vervolgde zijn opleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Zijn werk omvat talloze concertfoto’s die werden gepubliceerd in vooraanstaande muziekbladen. De foto van Whitney Houston, genomen tijdens haar optreden in 1988 in Ahoy Rotterdam, brengt de levendige energie van een muzikaal icoon tot leven.

 

Kunstwerk: Charles Kemper – Interieur Café

 

Nummer:
Vader Abraham – Kleine café aan de haven

Dit nummer roept herinneringen op aan de ‘goede oude tijd’, en bij Kunstuitleen Rotterdam hebben wij een schat aan kunstwerken die hier perfect bij passen. Deze werken worden vaak ingezet voor speciale programma’s voor mensen met dementie, waarbij ze kunst uit de jaren ’50 bekijken en herinneringen ophalen. “Het kleine café aan de Haven” wordt dan vaak uit volle borst meegezongen, waardoor kunst en muziek samenkomen in een bijzondere ervaring. Lees hier meer over het programma Brainframe.

 

 

 

Kunstwerk: Henk Tas – Zonder titel €24,- p/m

Nummer:
Elvis – Blue Suede Shoes

Henk Tas, een Rotterdamse kunstenaar geboren in 1949, staat bekend om zijn fotowerken die beelden uit de populaire cultuur, massamedia en reclame combineren. Zijn kleurrijke foto’s, soms gecombineerd met andere technieken, vormen zijn kenmerkende ‘toverfoto’s’. Deze werken zijn aangekocht door vooraanstaande musea zoals Boijmans en Centre Pompidou. Hoewel hij in een andere wereld had willen schitteren als rockster, spat de rock & roll en glamour altijd van zijn kunstwerken af. Hij transformeert voorwerpen in dragers van gevoelens, en dit is te zien in zijn werk dat geassocieerd wordt met Elvis’ “Blue Suede Shoes.”

 

 

Kunstwerk: Marlene Dumas – Nelson Mandela €34,- p/m

Nummer:
Special AKA – Free Nelson Mandela

Marlene Dumas, een kunstenares die ooit vanuit Zuid-Afrika naar Nederland kwam en in Rotterdam begon, staat bekend om haar krachtige portretten. Haar werk heeft een diepgaande emotionele impact en haar portret van Nelson Mandela is daar geen uitzondering op. De combinatie van muziek die oproept tot vrijheid en haar indrukwekkende kunstwerk vormt een eerbetoon aan een icoon van de strijd tegen apartheid.

 

Geïnspireerd geraakt? Zoek ook eens een kunstwerk uit op je favoriete nummer.
Check de online catalogus of kom langs.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: