Kunstkijken in de wijk

Op zondag 4 juni organiseerden wij samen met Garage Rotterdam ‘Kunstkijken in de wijk’ voor de Rotterdamse ouderen van het Hoogkwartier. 

Ruim 40 ouderen verzamelden zich om 14.00 uur bij Kunstuitleen Rotterdam waar ze ontvangen werden met een kopje koffie of thee en wat lekkers. Na de eerste kennismaking startte de workshop ‘Kunst kijken’. Daarbij probeerden we vragen te beantwoorden als:

Kunt u kunst kijken met uw ogen dicht? Is uw stemming van invloed op uw keuze? Welke associaties roept een kunstwerk bij u op? Zo probeerden we de aanwezigen met andere ogen te laten kijken naar kunst. Er kwamen hele mooie en verrassende reacties op de verschillende kunstwerken. Een aantal reacties die we hoorden bij de kunstwerken:

‘Ik voel helemaal nostalgie bij dit werk. Mijn jeugd trekt aan me voorbij als ik hier naar kijk. Mijn vader werkte in de haven. En ik ben de enige uit het gezin die niet de haven in is gegaan om te werken. Ik ben ander werk gaan doen maar de haven heeft me altijd aangetrokken. Kijk! En hier is de Euromast en dan is daar de Coolhaven. En die kraan denk ik me ook nog te herinneren. Ik kan niet alles meer herkennen want er is inmiddels zo veel veranderd. Maar het roept heel veel herinneringen aan vroeger bij me op. Ik raak er niet op uitgekeken!’
De Maas van J.A. Goedhardt

‘Bij dit donkere bos verwacht ik zo een beer tussen de bomen tevoorschijn komen. Is dat nou een auto die daar staat? Oh haha direct komt ie uit het bos rijden, ik zie het al helemaal voor me! Dit schilderij vind ik mooi maar ook eng. Het doet me denken aan een vakantie in Slowakije waar mijn man en ik verdwaald zijn in zo’n zelfde bos. Met van die paadjes waar je elk moment een beest kan zien staan. We hebben ook wolvensporen gezien op zo’n pad. Ik zei tegen mijn man: pak maar een stuk hout want je weet maar nooit!’
In het woud van Peter Redert

‘Deze foto brengt mij terug naar New York, waar ik ook allemaal van die watertanks op daken heb zien staan. Werkelijk prachtig!’
Watertanks in New York van Ineke Hauer

‘Als ik zou mogen kiezen dan kies ik dit object. Het past precies in mijn interieur. Dezelfde kleuren en het maakt mij vrolijk!’

Wereldberg van Ingrid van der Hoeven

‘Hoe koud en ijzig het materiaal ook is krijg ik van dit kunstwerk een heel warm gevoel. De rechterkant lijkt wel op een moeder met kind. Het staat in evenwicht met de linkerkant, als ying en yang.’

Kompositie van R. de Gier

Sfeerimpressie Kunstkijken in de wijk
Daarna werd de hele groep meegenomen naar tentoonstellingsruimte Garage Rotterdam waar een bezoek gebracht werd aan de groepstentoonstelling Humble. Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag. Hierbij een sfeerimpressie van de workshop in Kunstuitleen Rotterdam gemaakt door Sanne Hoogeveen.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: