Kunst op kantoor

Work Art | Play Art is de naam van een serie items over Kunstuitleen Rotterdam, waarin de rijke kunstcollectie steeds op een verrassende manier voor het voetlicht komt. De items worden iedere maand gemaakt door interieurstylist Patrick Kooiman, waarna hij ze publiceert op zijn designblog Interiorator. De stukjes zijn ook te zien op Bogue, het online stadsmagazine van Rotterdam. Het onderwerp deze maand: Kunst op kantoor.

Tekst: Patrick Kooiman | Interiorator

Kunst op kantoor – daar zijn we in Nederland niet zo goed in. Een paar collega’s nemen hun vergeelde afdankertjes van huis mee en hangen het lukraak op in de kantoortuin. Een poster van Toulouse Lautrec die bobbelt onder het glas van de aluminium wissellijst, of dat afgezaagde plaatje van die bouwvakkers die op een balk hoog boven New York hun bammetjes eten. Nergens voor nodig! In de tweede aflevering van Work Art | Play Art ga ik langs bij een statig advocatenkantoor en laat zien hoe je als bedrijf met kunst van Kunstuitleen Rotterdam iets heel bijzonders kunt maken.

Carte Blanche
‘Je hebt écht carte blanche hoor’, verzekert de opgewekte projectmanager en kunstexpert Marie-Louise van Nieuwenburg me. Samen lopen we van haar werkplek bij Kunstuitleen Rotterdam naar Maasstad Advocatuur & Mediation. He, wat prettig eigenlijk dat ik de kunst naar eigen inzicht mag uitkiezen, denk ik. Maar als ik heel eerlijk ben, vind ik het ook best wel spannend om samen met zo’n doorgewinterde kunsthistorica mijn ‘kunstje’ te doen op locatie. Want zou ze mijn stijl wel mooi vinden? En hoe reageren die advocaten op wat ik kies? ‘Ik ga morgen even honderd schilderijen in een ziekenhuis omwisselen,’ vertelt Marie-Louise terwijl we de trap oplopen van het negentiende-eeuwse pand aan de Eendrachtsweg. Deze vrouw weet wat ze doet, dat is wel duidelijk.

Work Art Play Art op kantoor 01
Van tevoren had mr. Ted Tan me al enkele zelfgemaakte foto’s gestuurd van het kantoor dat hij met mr. Ilona Jansse deelt. Een tip voor iedereen die interieurfoto’s maakt: altijd even door de knieën voor een prettig perspectief – zeker als je wat langer bent! (Foto: mr. Ted Tan)

Je zou het wellicht niet denken, maar ook advocaten hebben gevoel voor kleur. ‘Die lichtbeige muurkleur en het grijs van de deuren had ik even snel uitgezocht toen we vorige maand naar dit pand verhuisden!’, zegt een opgewekte mr. Ilona Jansse terwijl ze Marie-Louise en mij het kantoor laat zien dat ze deelt met mr. Ted Tan. Ik laat het allemaal rustig op me inwerken – de vintage tafel, de felrode stoelen van Gispen en de enorme leren fauteuil bij het raam. En natuurlijk de knetterhoge plafonds met de klassieke ornamenten. Marie-Louise neemt het voortouw en vertelt wat de werkwijze van Kunstuitleen Rotterdam is: ‘Voor onze klanten maken we een mooie selectie die goed aansluit op de ruimte waar het om gaat. Verrassen doen we graag, dat is ons vak. We geven onze opdrachtgevers natuurlijk de tijd om te wennen aan hun kunst. En mocht na een tijdje blijken dat er wat bij moet of vervangen moet worden, dan doen we dat gewoon!

Work Art Play Art op kantoor 09
Meester, ik ben klaar! Een kar vol met kunst voor op een advocatenkantoor – als het nou maar in de smaak valt!

Die Marie-Louise heeft makkelijk praten, denk ik bij mezelf eenmaal terug bij de Kunstuitleen. Ik loop langs duizenden schilderijen, foto’s, tekeningen en objecten. Waar begin ik in godsnaam? Ik kijk op mijn telefoon nog een keer naar de foto’s die ik heb gemaakt en denk terug aan wat we hebben besproken. Symmetrisch kunst ophangen vinden Marie-Louise en ik allebei een tikkeltje saai en dus besluiten we alleen rechts van de schouw een kunstwerk te hangen. Die wand is ook nog eens het eerste wat klanten zien als ze binnenkomen, dus een mooie eerste indruk is waar het om gaat. Boven de sofa gaan we voor groot en hoog. Okay, dat moet lukken.

Work Art Play Art op kantoor 06
Een beeld dat is gemaakt van piepschuim en vervolgens in aluminium is gegoten – je komt nog eens wat tegen bij Kunstuitleen Rotterdam!

Nu moet ik zeggen dat ik niet elke dag op een advocatenkantoor kom. Gelukkig! Maar ik kan me wel zo voorstellen dat je als klant van een advocaat geen fijn gevoel krijgt bij een heel heftig psychedelisch landschap of een eng portret met allemaal spetters of zo. In plaats daarvan valt mijn oog op een langwerpig, diepblauw abstract schilderij. Zo aan de haakjes te zien hoort het liggend te worden opgehangen, maar wie houdt me tegen om het een kwart slag te draaien?

De puntjes op de i
Na veel wikken en wegen kies ik voor nog een abstract werk. Zijn het nou drie neuzen op dat schilderij? Wie zal het zeggen! De kleuren sluiten in ieder geval perfect aan bij de bank waarboven het werk komt te hangen. Ik neem nog wat kleine werken mee voor op de schouw en een lekker eighties, aluminium beeld voor in de vensterbank.

Work Art Play Art op kantoor 02
‘Nog even niet ophangen hoor’, vraagt mr. Ted me van tevoren. ‘De muren zijn net gestuukt.’ Geen probleem – maar hang dat schilderij straks maar een flink stuk hoger! Die kussentjes van Lizan Freijsen geven zo’n bank trouwens een spannende, nieuwe look.

Work Art Play Art op kantoor 04
Kijk, deze drie kunstwerken zijn dus eigenlijk een tikkie te klein voor boven de schouw. Maar als ik er nog wat meer in dezelfde sfeer regel, dan wordt het wel een lekkere eyecatcher.

Terug naar Maasstad! Een handige tip voor iedereen die GROTE kunst wil lenen maar geen busje heeft: voor een klein bedrag kun je alles laten bezorgen en weer ophalen door Kunstuitleen Rotterdam. Dat maakt kunst lenen een stuk makkelijker! Uit de Kunstwinkel neem ik nog die waanzinnig mooie kussens van Lizan Freijsen mee, wat kopjes van Suus Notenboom en een kaars van Ontwerpduo. De puntjes op de i, he?!

Work Art Play Art op kantoor 03
Dat is nog eens binnenkomen! Dit blauwe schilderij is het eerste wat klanten zien wanneer zij de spreekkamer van Maasstad Advocatuur binnenlopen.

Work Art Play Art op kantoor 05
The devil is in the details! Op zo’n warme houten tafel doen de koele kleuren van de kandelaar van Ontwerpduo en de schaaltjes van Suus Notenboom het hartstikke lekker.

Advocaatje, leef je nog?
En wat vinden meneer en mevrouw de advocaat ervan? ‘We zijn erg verbonden met Rotterdam en hadden dus gedacht dat jullie met schilderijen en foto’s van de haven zouden komen – dus deze abstracte werken zijn best wel een verrassing. Wel perfect gekozen zo bij elkaar!’ Ik spreek af dat Ilona en Ted er maar eens gewoon een paar dagen aan moeten wennen. Dan komt het vast helemaal goed met mijn selectie!

Work Art Play Art op kantoor 07
Geachte confrères, wat vindt u ervan? Mr. Ilona Jansse en mr. Ted Tan poseren tevreden voor één van de kunstwerken die ik voor hun kantoor uitkoos.

Ook op zoek naar kunst op kantoor?
Kunstuitleen Rotterdam verhuurt én verkoopt kunst aan grote en kleine bedrijven. Er is volop keus – met meer dan 20.000 kunstwerken heeft het één van de grootste en beste uitleencollecties van Nederland. Bekijk een mooie verzameling kunst in de online catalogus of kom langs in de tentoonstellingsruimte op de Nieuwe Binnenweg 75. En vraag vooral naar een van de adviseurs die zijn gespecialiseerd in het samenstellen van kunstcollecties en het inrichten van bedrijven. Interesse? Meer informatie over kunst op de werkvloer vind je op deze pagina.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: