Kunst op het werk: 5 tips

In de serie Work Art | Play Art komt de rijke collectie van Kunstuitleen Rotterdam steeds op een verrassende manier voor het voetlicht. Interieurstylist Patrick Kooiman gaat iedere maand voor ons op pad om een item te maken, dat hij vervolgens publiceert op zijn designblog Interiorator. De items zijn ook te zien op Bogue, het online stadsmagazine van Rotterdam.

VIJF TIPS VOOR KUNST OP HET WERK

Acht uur ‘s ochtends. De schuifdeuren van Huisartsenpraktijk Bolnes gaan open en direct vormt zich een rij voor het loket van de assistent. ‘U mag nog even gaan zitten in de wachtkamer’ , zegt ze tegen iedereen die zich meldt voor het spreekuur. Haar aanwijzingen worden gehoorzaam opgevolgd. De patiënten zoeken net als ik een plekje, wensen elkaar een goedemorgen en wachten tot zij één van de twee huisartsen kunnen spreken. In de tussentijd kijken we allemaal naar een litho van een groot blauw hart. Dan is het mijn beurt. “Ik ben Patrick Kooiman en ik kom kijken naar de kunstwerken die uw praktijk van Kunstuitleen Rotterdam heeft hangen!”

Bolnes 06
Deze litho van Jan Cremer is het eerste wat je ziet als je de Huisartsenpraktijk Bolnes binnenstapt.

Ook in de kantoorruimtes achter de ontvangstbalie is het inmiddels behoorlijk druk. En dat op de vroege ochtend! De spoedlijn wordt opgenomen, de administratie bijgewerkt en patiënten één voor één geholpen. Ik loop rond en maak foto’s van alle kunst die ik zie. Aan elke wand van de praktijk hangt wel een schilderij of een ingelijste tekening. “Dit is mijn favoriet”, zegt één van de medewerkers terwijl ze wijst naar een olieverfschilderij met kleurrijke insecten boven haar bureau. ‘Maar dat schilderij van die rozen aan het eind van de gang doet het ook fantastisch. Je oog wordt er zo naartoe getrokken.”

Bolnes 03
De felgekleurde accenten van het kunstwerk van J.A. de l’Orme zorgen voor een visuele oppepper.

Terwijl ik mijn rondje door de praktijk maak, knoop ik her en der een praatje aan. Iedereen heeft een eigen mening over de schilderijen die er sinds kort hangen. Maar over één ding zijn alle medewerkers van Huisartsenpraktijk Bolnes het eens: kunst op het werk is fijn! Het zorgt voor een visuele oppepper tijdens het werk. En je ziet er telkens weer wat nieuws in. Kunst op het werk hoeft helemaal niet verheffend of elitair te zijn. Kunst is gewoon mooi.

Bolnes 04
Wie wordt er nu niet vrolijk van een bloemenprint in combinatie met een lach?

“Maar wie heeft al die kunstwerken eigenlijk uitgezocht”, vraag ik. “De twee artsen hebben de kunstwerken gekozen, samen met een medewerker van de Kunstuitleen. Die is speciaal hier geweest om te kijken welke kunstwerken het best aansluiten bij wie wij zijn en wat we doen.” Handig, denk ik! Ik maak mijn rondje af en ontdek in elk deel van de praktijk een ander werk. Deze artsen houden van kleur!

Bolnes collage
De artsen van Huisartsenpraktijk Bolnes houden van kleur!

MAAK EEN GOEDE START MET DEZE VIJF TIPS
Ben jij ook op zoek naar kunst in je kantoor, winkel of restaurant? Met deze vijf tips maak je een goede start.

1. Wat wil je bereiken?
Bedenk van tevoren goed wat je met kunst wilt bereiken: een positieve eerste indruk bij je receptie, gespreksstof voor de gasten in je restaurant of de kleuren van dit seizoen in je winkel. Het kan allemaal!

2. Schakel een expert in
Natuurlijk kun je zelf online een selectie maken uit de meer dan twintigduizend werken van Kunstuitleen Rotterdam. Maar je kunt ook een expert inschakelen die bij je langs komt en de collectie van binnen en buiten kent.

3. Stel een budget vast
Dus jij denkt dat kunst duur is? Welnee! Jij bepaalt wat je per maand wilt uitgeven zodat je precies weet waar je aan toe bent. Al vanaf een paar tientjes per maand maakt jouw bedrijf een vliegende start.

4. Verandering van kunst doet kijken
Kunst die je huurt, hoef je niet voor altijd te houden. Is het dus tijd voor verandering? Dan heb je binnen een paar dagen een compleet andere look voor je werkplek. Zelfs het transport kan worden geregeld!

5. Loop eens binnen bij Kunstuitleen Rotterdam
Plaatjes op internet zijn erg mooi. Maar laten we eerlijk zijn: kunst moet je in het echt zien. Loop daarom eens binnen bij Kunstuitleen Rotterdam.

Ben jij ondernemer en leen je kunst van Kunstuitleen Rotterdam? Deel je ervaringen!

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie:

Tags: , , , , , ,