Kunst on a budget

Work Art | Play Art is de naam van een serie items over Kunstuitleen Rotterdam, waarin de rijke kunstcollectie steeds op een verrassende manier voor het voetlicht komt. De items worden iedere maand gemaakt door interieurstylist Patrick Kooiman, waarna hij ze publiceert op zijn designblog Interiorator. De stukjes zijn ook te zien op Bogue, het online stadsmagazine van Rotterdam. Het onderwerp deze maand: Kunst on a budget.

Tekst: Patrick Kooiman | Interiorator
Foto’s: Jurgen Wielaard Photography

Een kunstcollectie in huis voor twintig euro per maand – het kan! Want waarom nog kunst kopen als je het ook kunt huren? Bij Kunstuitleen Rotterdam reserveer je online de werken die je aanspreken, je haalt ze op en klaar is Kees. Makkelijk? Jazeker! Maar hoe bepaal je je keuze? In dit eerste artikel van Work Art | Play Art dook ik één van de grootste kunstcollecties van ons land en laat je zien hoe ik te werk ging.

Stap 1 – Eerst bepalen, dan halen 
Kijk eerst eens goed naar de plek waar je je kunst wil hangen. Ik liep namelijk vroeger nog weleens de Kunstuitleen uit met een schilderij onder mijn arm en vroeg me pas thuis af: waar ga ik het eens ophangen? Niet handig! Enne…let op als je kunst ophangt tegenover een raam. Je kunt hinderlijke spiegeling voorkomen door werk te lenen dat niet in een glazen wissellijst zit.

Stap 2 – Kies de kleur
Ik hoop niet dat er binnenkort een menigte kunstenaars met fakkels en hooivorken voor mijn deur staat, maar ik zoek eerlijk gezegd eerst op kleur. So sue me. Mijn woonkamer heb ik onlangs donkerblauw geverfd en dus steken kleuren als oranje, geel en rood daar lekker tegen af. Zwart en wit werken daarnaast altijd. Hoe makkelijk kan ik het je maken, toch?

Stap 3 – Alle plaatjes verzamelen!
Hier begint mijn favoriete deel – plaatjes verzamelen! Ik struin regelmatig de uitleencollectie van de Kunstuitleen door sla de kunstwerken op in de kleuren die ik zoek. Je kunt de plaatjes in een mapje opslaan of op een Pinterestbord pinnen als je in een ijverige bui bent. Omdat ik binnen mijn budget van twintig euro per maand wil blijven én meerdere werken wil lenen, heb ik alleen gekeken bij kunst van twee euro tot en met acht euro per maand.

Stap 4 – Vertel een verhaal
Let op, hier komt ‘ie: mijn gouden tip voor elke startende kunstlener! Ik kies niet één, maar drie kunstwerken en combineer deze met elkaar tot er een ‘verhaal’ ontstaat. Dat klinkt misschien een beetje hoogdravend, maar het valt reuze mee. Om je een idee te geven, heb ik me eens extra uitgesloofd en wat voorbeelden bij elkaar gezet.

Muur variatie 01
V.l.n.r: T. Bergmsa – Keep on Dancing Little Girl (6 euro per maand), Stan Gubbels – Niks om op te richten (4 euro per maand), J. Borger – Zonder Titel (6 euro per maand)
Deze naakte boogschutter laat zich wel heel makkelijk afleiden!

Muur variatie 02
Met de klok mee: R.E. Kranendonk – Remakes 9 (8 euro per maand), P. M. Martens – Bloemenmeisje (6 euro per maand), Vittorio Roerade – Zonder titel (6 euro per maand)
Betovert de oude vrouw het jongetje omdat ze stemmen in haar hoofd heeft? Wie zal het zeggen!

Muur variatie 03
Met de klok mee: Frank van der Salm – Loop (6 euro per maand), L.R. Bourguignon – Us 2002 (2 euro per maand), B. Kemps – Vrouw met hondje op haar arm (4 euro per maand)
Is het een man of een vrouw die een hondje de parkeergarage uitdraagt? En waarom?

Muur variatie 04
Met de klok mee: G. Khouw – Mrrr (6 euro per maand), J. J. Budel – Er zit een gamba in mijn buikje (8 euro per maand), O. Haitsma – Karin-Sneeuwwitje (4 euro per maand)
Een drukke straat, mensen lopen elkaar voorbij zonder elkaar te zien

Muur variatie 05 klein
Met de klok mee:
L.R. Bourguignon – Zonder titel (2 euro per maand), R.M.M. Campman-Schuur, The Blonde One (6 euro per maand), A. Croon – Zonder titel (4 euro per maand)
Waar denkt dit meisje aan?

Stap 5 – Maak het af met wat je hebt
En dit is het resultaat! Ik gebruikte spullen die ik allemaal al in huis had – een Kunstuitleen-makeover hoeft geen geld te kosten. De kunstbloemen (ja, die heb ik) heb ik voor het schilderij met het meisje gezet zodat het lijkt alsof ze de bloemen in haar oor heeft.

Work Art Play Art 01

PS: Ik hield zelfs nog geld uit mijn budget van 20 euro over en gebruikte het restant voor onderstaand object. Zo zie je maar, lenen bij Kunstuitleen Rotterdam is een stuk betaalbaarder dan je denkt!

Just Do it close up

Heb jij inmiddels ook zin om met de werken van Kunstuitleen Rotterdam een verhaal te gaan vertellen? Bovenstaande kunstwerken en 20.000 andere staan vanaf nu voor je klaar! 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: