5 tips voor kunst in je winkel

In de serie Work Art | Play Art komt de rijke collectie van Kunstuitleen Rotterdam steeds op een verrassende manier voor het voetlicht. Interieurstylist Patrick Kooiman gaat iedere maand voor ons op pad om een item te maken, dat hij vervolgens publiceert op zijn designblog Interiorator. Deze maand schenkt Patrick aandacht aan retailstyling, en geeft vijf tips voor kunst in winkels.

KUNST IN JE WINKEL? DEZE 5 TIPS HELPEN JE OP WEG!

Heb jij een eigen winkel? Dan vraag je jezelf ongetwijfeld af hoe je de inrichting van je zaak nét een tikkie mooier kunt maken. Dat mag in deze uitdagende tijden natuurlijk niet teveel kosten. En het liefst wil je je klanten elk seizoen ook nog eens wat anders laten zien. Hoe speel je dat voor elkaar? Met werken van Kunstuitleen Rotterdam natuurlijk! Hieronder staan vijf praktische tips die ik onlangs deelde op de Trademart Voorjaarsbeurs en die ik ook altijd meegeef aan mijn studenten Retailstyling aan de Artemis Academie in Amsterdam.  

Door Patrick Kooiman / www.interiorator.com

Musea trekken de laatste jaren recordaantallen bezoekers en dat is niet voor niks. Kunst – en dan met name moderne kunst – is héél erg aan de hand nu, zoals hoofdredacteur Edine Russel van Elle Decoration laatst vertelde aan Kunstuitleen Rotterdam. Houdt dat in dat je als winkelier dan elk willekeurig kunstwerk in je winkel hangen? Nou, nee! Er zijn wel wat zaken om rekening mee te houden.

1 – Product is king
Met kunst in huis maak je een statement. In een winkelomgeving daarentegen kun je je beter wat meer inhouden. De meeste aandacht van je klanten moet uitgaan naar je assortiment. Product is king, zeggen ze in het Engels, en dat is niet voor niks.

Onderstaande werken zijn zeker niet saai, maar wel visueel neutraal genoeg om je winkelwaar niet te overstemmen.

Kunst in de winkel 01
Links: Jentius Hogerdijk | Zonder titel (16 euro per maand), rechts: J.C.M. Verweij | Paradise Lost (36 euro per maand)

2 – Kleur, vorm, materiaal, dessin
De combinatie van de vier stylingelementen is één van de eerste principes die ik mijn studenten leer. Je kunt eindeloos variëren met kleuren, vormen, materialen en dessins. Contrast in kleuren bereik je bijvoorbeeld door bijvoorbeeld met tegengestelde kleuren te werken. Met de kleurencirkel van Johannes Itten weet je direct welke kleuren dit zijn. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je enkele oranje exemplaren plaatst voor onderstaand schilderij van Trees Suringh?

Kunst in de winkel 02Trees Suringh | Blauwe Rivier (12 euro per maand)

In plaats van contrast kun je ook voor harmonie zorgen. Beeldrijm bereik je bijvoorbeeld door één van de stylingelementen in meerdere items te laten terugkomen. Neem maar eens schilderijen waarop vazen staan of (nog spannender) vaasachtige abstracte vormen en combineer die met echte vazen uit je assortiment.

Kunst in de winkel 03
Links: D. Niederberger | Venster met vaas (4 euro per maand), rechts: M.J.L. Ficheroux | Zonder Titel (20 euro per maand)

3 – Neem eens een object
Niet elk kunstwerk hangt aan de muur. Ook 3d-objecten als beelden, pilaren en lichtsculpturen passen prima in een winkel. Maak wel duidelijk voor je klanten wat te koop is en wat niet. Zo zou ik geen objecten in een woonwinkel gebruiken, maar weer wel in een schoenenwinkel. Onderstaande beelden passen toch perfect op een tafelpresentatie met schoenen?

kunst in de winkel 04
Links: A. Verkade | Hemel en Aarde (12 euro per maand), rechts: L.M. Arons | Kantelbeeld 3 (8 euro per maand)

4 – Kunst voor kids is kek
Op onderwerp zoeken in de online uitleencollectie van Kunstuitleen Rotterdam kan reuzehandig zijn, bijvoorbeeld als je op zoek bent naar schilderijen van kinderen. Ze zijn er van lekker vrolijk tot stoer en edgy. Daarnaast zijn er nog veel meer werken te leen met thema’s die aansprekend zijn voor kinderen, zoals lieve hondjes, voorwerpen van school, of een grappig bloot mannetje met een boot.

Kunst in de winkel 05
Drie werken van Stang Gubbels, (ieder 4 euro per maand)

5 – Ga met de mode- en interieurtrends mee
Trends komen en trends gaan, zo gaat het met mode en design al decennia lang. Is zwart-wit bijvoorbeeld ineens weer een trend? Kunstuitleen Rotterdam draait zijn hand er niet voor om en heeft direct de bijpassende werken voor je winkel.

Kunst in de winkel 06

Kunst in de winkel 07
Boven: Dorry Haersolte | Sound Horizon (8 euro per maand)
Onder: A.W. Krol | Zonder titel (per stuk 8 euro per maand)

Tenslotte nog dit: wist je dat je bedrijf niet in Rotterdam gevestigd hoeft te zijn om gebruik te maken van Kunstuitleen Rotterdam? Als het nodig is, zorgt de kunsttransporteur voor levering in elke plaats van Nederland. En heb je na deze tips toch nog advies nodig? Dan helpt Kunstuitleen Rotterdam je in een oriënterend gesprek graag op weg!

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: