Buiten | Binnen: Klaas Gubbels

In de serie Buiten / Binnen worden kunstenaars uitgelicht van wie we werk in de collectie hebben én waarvan er werk in de openbare ruimte van Rotterdam is.

Buiten de Kunstuitleen

‘In de verte een zwaan’, 2011
3 meter hoog
Locatie: Proveniersingel

klaas_gubbels_03klaas_gubbels_01klaas_gubbels_04

In de Kunstuitleen
Locatie: Kunstuitleen Rotterdam

Bekijk en reserveer de werken van klaas Gubbels in de catalogus.

L56060 L56057 L56058 L56059
klaas_gubbels

Klaas Gubbels
klaas_gubbels“Een mooi schilderij maken stelt niets voor. Maar een goed schilderij, dat wat is, dat is andere koek”
Geboren in 1934 te Rotterdam. Hij studeerde in Rotterdam reclame schilderen en deed later een avondcursus aan de academie van Beeldende Kunsten. Veel later studeerde hij aan de academie ‘Kunstoefening’ in Arnhem. In de 70er jaren was Klaas Gubbels verbonden aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam, samen met andere schilders en grafici als Hannes Postma en beeldhouwer Kees Franse.
Gubbels is beroemd geworden met zijn tafels en koffiekannen. Zijn antropomorfische voorwerpen zijn eigenlijk zelfportretten, zegt hij. Psychogrammen. “Ik maak tafels en kannen met karakter. Hij zoekt zijn onderwerpen in de puurste, platonische vorm. Geen enkele lijn is overbodig. Hij tekent geen koffiepot maar beschrijft poëzie, agressie of juist saaiheid. Schoonheid is onecht en staat in de weg voor het hoogste goed, de waarheid.
Hij gebruikt regelmatig de combinatie van woorden en beeldende kunst. Zo schilderde hij in Hotel New York een enorme koffiekan met daaronder de woorden van C.B. Vaandrager. “De kroketten in het restaurant zijn aan de kleine kant”
Behalve in Arnhem heeft Klaas Gubbels een atelier in Frankrijk. Op beide plaatsen zoekt hij stelselmatig naar nieuwe mogelijke uitingen binnen zijn persoonlijke thematiek.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: