Interview Sander van der Poort

In de serie Work Art | Play Art komt de rijke collectie van Kunstuitleen Rotterdam steeds op een verrassende manier voor het voetlicht. Interieurstylist Patrick Kooiman gaat iedere maand voor ons op pad om een item te maken, dat hij vervolgens publiceert op zijn designblog Interiorator. Deze maand een interview met interieurarchitect Sander van der Poort van Studio van der Poort.

SANDER VAN DER POORT: KUNST IN JE INTERIEUR MAG LEKKER GROOT ZIJN!

Ook interieurarchitecten lenen graag kunst bij Kunstuitleen Rotterdam. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de huizen en kantoren die zij voor hun opdrachtgevers inrichten. Kijk maar eens naar Sander van de Poort die met zijn gelijknamige Studio van der Poort prachtige interieurs ontwerpt en daarnaast graag spannende collages maakt. Speciaal voor Work Art | Play Art neem ik een kijkje in Sanders fantastisch gelegen werkruimte aan het Delftseplein in Rotterdam.

Door Patrick Kooiman / www.interiorator.com

Sander-van-der-Poort-01
Sander van der Poort in zijn studio naast het Centraal Station in Rotterdam

Wat een prachtige kleur op de achterwand, Sander!
Ja, ik heb hem gisteren geverfd in aubergine en dacht, ik neem de tafel maar gelijk mee. De latexverf heeft een mooie matte uitstraling. Ik werk in mijn ontwerpen graag met donkere kleuren. Soms moet ik mijn klanten wel overtuigen om bijvoorbeeld voor donkerblauwe wanden te kiezen. Dan bied ik aan om het persoonlijk over te komen verven als ze het niet mooi vinden. Gelukkig heb ik dat nooit hoeven doen.

Je collages komen ook extra mooi uit tegen zo’n donkere wand. Hoe komt het dat een succesvol interieurarchitect als jij ook nog eens collages maakt?
Dat ligt een beetje aan mijn gemengde achtergrond. Naast interieurarchitectuur houd ik me ook bezig met grafisch ontwerp. Zo ben ik bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de huisstijl van de Dag van de Romantische Muziek hier in Rotterdam. Ik heb ook aan de Academie voor Bouwkunst gestudeerd, maar kwam erachter dat ik te weinig geduld heb voor meerjarige bouwprojecten. Architectuur is voor mij te langzaam, bij het ontwerpen van interieurs heb je veel sneller een mooi resultaat en dat bevalt me een stuk beter.

Sander-van-der-Poort-03
De oranje Eames-stoel links op de foto kwam thuis niet meer goed uit, maar staat wel perfect in Sanders studio. Rechts: de pas geverfde achterwand en tafel waaraan Sander zijn collages maakt.

Tussen mijn opdrachten door maak ik graag collages. Ik vind het spannend om van gevonden beelden uit tijdschriften als Wallpaper en Monocle een nieuw beeld te creëren. De zoektocht naar precies het juiste beeld kan lang duren. Soms ben ik wel met drie collages tegelijk bezig en ligt mijn hele werktafel vol met losse plaatjes. De combinatie van mens, natuur en architectuur interesseert mij het meest. Blijkbaar is het een thema dat aanslaat, want ik verkoop veel prints van mijn collages in mijn webshop. Vanaf 1 april is er zelfs een expositie van mijn werk in de foyer op de eerste verdieping van Cinerama.

plant-chair-web-900x600
Twee interieurs van Studio van der Poort.

Hoe pak je een interieurproject aan?
Het is altijd een kwestie van goed luisteren en je klanten leren kennen. Pas dan weet je precies wat ze willen. En daarbij is het ook belangrijk dat ik uiteindelijk mijn eigen handtekening onder een ontwerp kan zetten. Met de keuze van kunst voor een interieur werkt dat hetzelfde. Onlangs richtte ik voor zes zakenpartners een prachtig pand in als gezamenlijk kantoor. Als je denkt dat het een uitdaging is om bij een echtpaar de neuzen dezelfde kant op te krijgen, wacht dan maar tot je met zes verschillende smaken te maken krijgt. Gelukkig kwam Ellis van den Berg van Kunstuitleen Rotterdam graag langs voor advies en leidde zij samen met mij alles in goede banen.

Sander-van-der-Poort-04
Links: Asia (4 cities) van Frank van der Salm heeft een mooi plekje in de woonkamer van Sander. Rechts: Sander houdt van dit werk van Heringa /Van Kalsbeek van Kunstuitleen Rotterdam. “Het is heel expressief, het heeft een bepaalde schoonheid maar ook iets macabers. Het kleurgebruik en de compositie trekken me heel erg aan”.

Hoe ziet je eigen huis eruit?
Thuis koos ik ervoor om de wanden wit te laten maar juist de vloer in een petrolkleur te verven. Het is een enorme eyecatcher. Ik houd van de combinatie van Amerikaanse Midcentury Modern meubels met warmere tinten. Aan veel muren hangt niet alleen kunst die ik in de loop van de jaren van bevriende kunstenaars kocht, maar ook werk van Kunstuitleen Rotterdam. Kunst in een interieur mag best lekker groot zijn.

Sander-van-der-Poort-05
Links: “Dit werk van Dieuwertje Komen vind ik mooi omdat het over de anonimiteit en lelijkheid van de stad gaat, het rauwe randje, iets wat je in Rotterdam ook veel ziet.” Rechts: “Het kunstwerk van A.F. Orth spreekt me aan door het kleurgebruik en de architecturale vormen, iets wat bij mijn collagewerk ook terugkomt.”

Heb je tot slot nog een tip voor startende interieurontwerpers?
Goed luisteren naar je klant, dat is toch wel waar het om draait. Laat je klant vertellen in beelden, dat geeft je het beste idee waar hij of zij naartoe wil. En natuurlijk is het fijn om werk van Kunstuitleen Rotterdam te gebruiken in je ontwerpen. Bevalt het een klant niet, dan kan hij het zo weer omruilen voor wat anders.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: