Interview REM atelier

In de serie Work Art | Play Art komt de rijke collectie van Kunstuitleen Rotterdam steeds op een verrassende manier voor het voetlicht. Interieurstylist Patrick Kooiman gaat iedere maand voor ons op pad om een item te maken, dat hij vervolgens publiceert op zijn designblog Interiorator. Deze maand interviewt Patrick het kunstenaarsduo Remty Elenga en Remco van Halderen van REM atelier.

Growing Plants Indoors

GROWING PLANTS INDOORS
Door: Patrick Kooiman

Zijn het nou echte planten? Of lijkt het maar zo? Dat is zo’n beetje het eerste wat iedereen denkt die voor het eerst Growing Plants Indoors ziet. Het project is de grote doorbraak van het Rotterdamse kunst- en ontwerpduo Remty Elenga en Remco van Halderen. En niet voor niks: de gigantische lichtbakken met foto’s van bananenplanten zien er ontzettend spannend en toch huiselijk uit. Niet heel gek dus dat Kunstuitleen Rotterdam zowel een groot als klein exemplaar heeft aangekocht. In hun REM atelier aan de Crooswijkse Paradijslaan vertellen Remty en Remco over hun werk.

Rem-Atelier-00b
Remco van Halderen en Remty Elenga – foto: Patrick Kooiman

Hoe ontstond jullie briljante idee?
Remty: “In 2012 woonde ik een tijdje in Barbican Centre, het enige appartementencomplex in een dodelijk saaie zakenwijk in het centrum van Londen. ‘s Avonds liep ik er graag door de verlaten straten langs al die volledig verlichte kantoorgebouwen. Voor de ramen zag ik op bijna elke verdieping van die trieste kantoorplanten staan – zo’n fascinerend beeld! Eenmaal terug in Rotterdam bleef dat beeld maar in mijn hoofd. Het werd het startpunt voor mijn afstudeerproject aan de Willem de Kooning Academie.”
Remco: “Samen hebben we het concept steeds verder ontwikkeld. We begonnen met de bananenplant die in ons eigen huis stond en een kleine lichtbak die we voor een tientje op de rommelmarkt kochten. Nu zijn we vier jaar verder en hebben we zojuist de laatste serie afgerond die nu in ons atelier staat. We hebben inmiddels meerdere generaties van dezelfde bananenplant gebruikt.”

Rem-Atelier-01
Growing Plants Indoors in het REM atelier – foto: Patrick Kooiman

Was het een bewuste keuze om elke plant slechts één keer te fotograferen?
Remty: “Ja, we wilden daar geen concessies aan doen. Het zou ook afbreuk doen aan het verhaal. Nu is elk stuk een unieke afbeelding van één enkele plant. Voor ons is het spannend om spelen met het contrast tussen de echte plant en de representatie ervan. Ze hebben beide dezelfde functie in een interieur. Maar wanneer straks de echte plant dood is, leeft de afbeelding ervan nog voort.”
Remco: “Dat contrast tussen werkelijkheid en representatie is een centraal thema in ons werk. Zo bouwden we ons atelier ooit om tot een tijdelijke hotelkamer. We vroegen aan mensen hier in de straat of ze een tijdje wat spullen wilden uitlenen waarmee we de hotelkamer konden inrichten. We kregen van alles met als resultaat dat onze gasten ‘s avonds laat plaatjes van de buren zaten te draaien onder het genot van een fles champagne van het bruine café hier op de hoek.”

Growing Plants Indoors
Growing Plants Indoors – foto: Pim Top

Wat vinden de mensen hier in de straat van jullie werk?
Remco: “Het contact met de buurt is echt heel leuk. Soms loopt er iemand naar binnen om te kijken wat we in ons atelier aan het doen zijn. Als we dan vertellen over hoe we met kunst ons geld verdienen, slaan sommige mensen steil achterover. Je doet de hele dag niks, zeggen ze dan. Maar ze zien niet hoeveel werk er gaat zitten in zo’n serie planten.”
Remty: “De buurt verandert in rap tempo. Een paar jaar geleden was het de bedoeling dat de hele Paradijslaan gesloopt zou worden. Maar toen de huizenmarkt instortte is dat allemaal niet doorgegaan. Zo zie je maar dat ook uit een crisis weer goede dingen kunnen komen. Nu worden al die karakteristieke panden in onze straat gerenoveerd en wordt Crooswijk zowaar een chique buurtje.”
Remco: “Nu de laatste serie Growing Plants Indoors af is, wordt het voor ons ook tijd om aan nieuwe projecten te beginnen. Ook heb ik twee tafels ontworpen waar ik me op wil gaan concentreren.”

Growing Plants indoors klein
De kleine versie van Growing Plants Indoors – foto: Pim Top

Hebben jullie tot slot nog advies voor mensen die net beginnen als kunstenaar of ontwerper?
Remty: “Houd vast aan waar je in gelooft. En laat je gezicht zien op openingen van exposities. Daarmee leren mensen niet alleen jou en je werk kennen. Het is ook nog eens leuk om te doen.”
Remco “En ga bedachtzaam te werk. Denk goed na over hoe je je werk in de markt zet en tegen welke prijs je het verkoopt.”

Ben jij ook verliefd geworden op Growing Plants Indoors? Je kunt een grote of een kleine versie kopen via REM atelier. Maar je kunt ze vanaf 1 augustus ook huren bij Kunstuitleen Rotterdam. Tot en met 23 juli zijn de werken nog te zien in Club Gem aan de Nieuwe Binnenweg 75 – jawel, de oude locatie van de Kunstuitleen!

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: