Interview Edine Russel (ELLE)

In de serie Work Art | Play Art komt de rijke collectie van Kunstuitleen Rotterdam steeds op een verrassende manier voor het voetlicht. Interieurstylist Patrick Kooiman gaat iedere maand voor ons op pad om een item te maken, dat hij vervolgens publiceert op zijn designblog Interiorator. De items zijn ook te zien op Bogue, het online stadsmagazine van Rotterdam. Deze maand een interview met Edine Russel, hoofdredacteur van Elle Decoration.

EDINE RUSSEL: “KUNST IS HEEL ERG AAN DE HAND NU.”

Edine Russel is hoofdredacteur van Elle Decoration, groeide op aan de Mathenesserweg én praat op een regenachtige zondagmiddag met Patrick Kooiman over haar favoriete werken van Kunstuitleen Rotterdam.

Edine Russel Elle
Credit: Anne Timmer

Heb je zelf kunst in huis?
Ja, maar niet per se kunst met een hoofdletter ‘K’. Ik heb niet een enorme kunstachtergrond, maar koop en verzamel graag. Ik moet altijd een beetje tegen dingen aanlopen. Kunst in huis is voor mij vanzelfsprekend. Mijn moeder schilderde veel toen ik klein was. En dat doet ze nog steeds! Niet dat ze er groot mee is geworden, maar haar werk was er wel altijd voor mij.

Daarnaast schopte mijn moeder me elke zomer naar Jeugdland in Ahoy. Daar werd ik vrienden met de Rotterdamse kunstenaar Ron Brus. Hij was twintig jaar ouder dan ik. Door Ron heb ik naar kunst leren kijken. Zelf maakte hij de meest fantastische werken. Hij etste bijvoorbeeld in foto-negatieven die hij dan weer afdrukte. Daarnaast kon hij heel mooi schilderen. En elk jaar gaf Ron me een kunstwerk cadeau voor mijn verjaardag. Hij is inmiddels overleden, maar gelukkig heb ik alles bewaard. Heel mooi om te zien dat Kunstuitleen Rotterdam ook een werk van hem heeft. Laatst was ik bij Object Rotterdam bij de presentatie van Thomas Eurlings en zag ik een werk hangen dat ik echt heel tof vond. Het bleek een werk van Ron te zijn. Ik heb het meteen gekocht.

0F4158
Ron Brus – Zonder titel (0F4158) / 6 euro per maand

Uiteindelijk maakt het me niet zoveel uit of iets kunst is, zolang het maar bij je past. Een vriendin van mij is een echte kunstverzamelaar. Dat zou ik ook wel willen. Je kunt tegenwoordig ook met een klein budget zulke mooie dingen in huis halen.

Wat zou je zelf willen verzamelen?
Ik houd van fotografie, maar vind street art ook heel cool. Eigenlijk kan ik er geen peil op trekken, ik heb zo’n brede smaak. Hoe dan ook zou ik nooit in een huis kunnen wonen zonder iets van kunst op te hangen. En daar ben ik niet elitair over. Als ik iets leuks zie en er zijn er 200.000 van gedrukt, dan denk ik: I don’t care! Maar het is natuurlijk wel lekker als je iets unieks in huis haalt. Zo zag ik laatst hier in Amsterdam een grote houten robot bij een kunstgalerie. Écht een object.

Wist je dat Kunstuitleen Rotterdam ook een grote houten robot in de uitleencollectie heeft?
Die is waarschijnlijk net uitgeleend, want ik zie hem niet op de site. Geloof me, ik zou hem zo neerzetten. Ik wist trouwens niet dat de collectie zo groot was!

Welke werken van Kunstuitleen Rotterdam spreken je nog meer aan?
De kinderhoofdjes op het schilderij Achterbank I van Roos Campman-Schuur vind ik heel zacht en dromerig. Terwijl ik een paar jaar geleden juist heel harde dingen cool vond. Toen kocht ik bijvoorbeeld nog een zeefdruk van een stoere vrouw met een gun en een handtas. Zo zie je maar, het is net hoe je in je vel zit.

I1T005
Roos Campman Schuur – Achterbank 1 (I1T005) / 10 euro per maand

Wat ik ook leuk vind, is WTC Rotterdam Townhall Room van B.W. Schot. Eigenlijk is het een heel foute retro-foto, maar ik merk dat ik er als Rotterdammer in Amsterdam ook een beetje nostalgisch van word. Die kleuren uit mijn jeugd vind ik heel fijn.

GK1008
B.W. Schot – WTC Rotterdam Townhall Room (GK1008) / 6 euro per maand

Ik zag ook een litho van P.A. Stuivenberg. Ik houd van donkere kleuren. Als ik naar het werk kijk, dan krijg ik bijna het gevoel dat ik erbij was toen hij het maakte. De imperfectie van zijn werk vind ik heel bijzonder. Maar ja, mijn moeder maakt dan weer heel mooie aquarellen van lelies. En daar zit ik dan ook bij te janken omdat ik denk: oh, wat mooi!

H56001
P.A. van Stuivenberg – Zonder Titel (H56001) / 4 euro per maand

Welke rol speelt kunst in Elle Decoration?
In mijn vak zie ik natuurlijk enorm veel interieurs voorbij komen. En ik kan je zeggen: kunst is wel heel erg aan de hand nu. Je ziet zoveel kunst in huizen. Vroeger was het beleid bij Elle Decoration dat kunst niet op de cover kwam. Te persoonlijk, werd er dan gezegd. Maar ik vind dat een goed interieur sowieso persoonlijk is, dus soms doen we het gewoon wel. Zeker wanneer een kunstwerk heel mooi in het interieur past. Ik vind het juist interessant als er interieurs in een blad staan waar je niet per se zelf wil wonen maar waar je wel binnen wil kijken.

Wil jij de favoriete kunstwerken van Edine Russel zelf in huis halen? Dat kan! Kijk in de uitleencollectie van Kunstuitleen Rotterdam en reserveer ze direct!

Elle Decoration graag thuis ontvangen? Klik hier voor leuke aanbiedingen.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: