Interview Ditty Ketting

In de serie Work Art | Play Art komt de rijke collectie van Kunstuitleen Rotterdam steeds op een verrassende manier voor het voetlicht. Interieurstylist Patrick Kooiman gaat iedere maand voor ons op pad om een item te maken, dat hij vervolgens publiceert op zijn designblog Interiorator. De stukjes zijn ook te zien op Bogue, het online stadsmagazine van Rotterdam. Deze maand interviewt Patrick Kooiman kunstenaar Ditty Ketting.

DITTY KETTING STAAT OP HAAR STREPEN

Waar gaat het eigenlijk over? Die vraag stel ik me vaak wanneer ik langs de twee schilderijen loop die ik op dit moment leen van Kunstuitleen Rotterdam. En dus besluit ik op zoek te gaan naar het antwoord. Op naar het atelier van kunstenaar Ditty Ketting in – of all places – Pernis!

Tekst: Patrick Kooiman | Interiorator

Verticale strepen. Maar de laatste tijd ook horizontale. Hoe dan ook schildert Ditty Ketting al jarenlang geraffineerde kleurcombinaties die ze zelf ontwikkelt en doorontwikkelt. Wat ga ik deze bijzondere kunstenaar toch allemaal vragen? Ik kijk op een vroege zaterdagochtend uit het raam van de metro en zie de containerhavens aan me voorbij trekken. Misschien moet ik maar het ijs breken met een compliment.

Je werkt zo gericht, ik vind dat echt heel mooi aan je.
Dank je! Er waren laatst wat studenten van de Willem de Kooning Academie op bezoek. Die vonden het ook heel bijzonder dat een kunstenaar op zo’n monomane manier in een atelier haar eigen dingen doet. Ik vind het belangrijk dat je als kunstenaar ontdekt waar je goed in bent en vasthoudt wat je het liefst doet.

Ditty Ketting portret

En hoe ontstond die manier van werken?
Toen ik zelf op de kunstacademie zat, was er een paar klassen hoger een groepje studenten dat abstract werkte. Ze schilderden geen geabstraheerde dingen uit de werkelijkheid maar heel gewoon vlakken en lijnen met kleur. En ik dacht, dat wil ik ook! In het begin gebruikte ik alleen de drie primaire kleuren in combinatie met zwart en wit. Maar toen las ik Interaction of Color: het bekende kleurtheorieboek van Josef Albers. Hij schreef dat als je alle kleuren verticaal naast elkaar zet, je eigenlijk geen beeld hebt. Met verticale banen leidt niks af van de kleuren. En met dat idee ben ik jarenlang doorgegaan. Rond het jaar 2000 resulteerde dat in een serie ‘regenboogdoekjes’ zoals ik ze noemde. Daar heb jij er twee van.

VT Wonen 06

Je ‘regenboogdoekjes’ hangen inderdaad bij mij in de gang – alleen dan een kwart slag gedraaid waardoor de strepen horizontaal lopen. Het is het eerste wat je ziet als je bij mij thuis binnenkomt. Ik word er altijd heel vrolijk van!
Het is ook de bedoeling dat het niet snel verveelt. Ik heb niet per se een boodschap met mijn werk. Maar ik wil wel een esthetische ervaring overbrengen. En laten zien dat je zelfs op een plat vlak met bepaalde kleurcombinaties ruimte en diepte kan suggereren. Om dat doel te bereiken, werkte ik de laatste jaren ook met horizontale lijnen. Ik merkte dat een horizontale lijn, bijvoorbeeld met grijstinten, de kleuren in de verticale lijnen veranderde.n Daarmee opende ik weer een scala aan mogelijkheden. Met zulke ontdekkingen werk ik ongeveer elke vijf jaar een thema helemaal uit.

Vind je het trouwens niet vervelend dat de schilderijen bij mij gedraaid hangen en de lijnen niet meer verticaal lopen?
Nee hoor! Ik heb de schilderijen niet gemaakt op de manier waarop jij ze hebt opgehangen. Maar als je bedenkt dat ik later zelf ook met horizontale lijnen ben gaan werken, klopt het op een bepaalde manier toch wel weer. Je had een vooruitziende blik!

Ditty Ketting horizontalen

Wat voor invloed heeft de tijdsgeest op je werk?
Dat vraag ik me ook weleens af. Misschien is het juist wel de plek waar ik woon. Er is hier in en om Pernis zoveel veranderd. De havens zijn gegraven en de A15 is aangelegd. Het dorp waar ik opgroeide, is nu onderdeel van een dynamische omgeving. Het zou me niet verbazen als de kleurvlakken van die stapels containers onbewust toch mijn werk beïnvloeden.

Ditty Ketting verf

Kunstuitleen Rotterdam heeft dertien werken van Ditty Ketting in de uitleencollectie, waarvan er nog vier beschikbaar zijn. Wilt u een ‘echte’ Ditty Ketting aan de muur of bent u geïnteresseerd in (één van) onze andere kunstwerken, kom dan langs in onze tentoonstellingsruimte aan de Nieuwe Binnenweg 75 en/of kijk in de online catalogus (let op: hier staat maar een deel van onze collectie in).

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: