Femke Dekker bekent kleur

Het gaat goed met Femke Dekker-ter Meulen. Onlangs opende ze de tweede vestiging van haar interieurwinkel Femkeido aan de chique Weissenbruchlaan in Hilligersberg. Femke is een toegankelijke en gezellige interieurontwerpster, die graag vertelt over haar werk. Zo geeft ze advies over muurverf- en kleur, en hoe die te combineren met kunst.

Tekst: Patrick Kooiman (Interiorator)

Je winkel is nu een paar weken open. Hoe lopen de zaken?
We hebben een vliegende start gemaakt. Veel Rotterdamse klanten kenden onze winkel in Voorburg al. Met de opening van onze tweede winkel kunnen zij nu praktisch om de hoek terecht. Interieuradvies blijft onze core business. We helpen klanten van de eerste lijn op een plattegrond tot het laatste kussen op de bank. En kunst hoort daar tegenwoordig absoluut bij.

femkeido
Kunst vormt steeds vaker een onderdeel van de interieuradviezen van Femke Dekker-ter Meulen.

Hoe gaat zo’n interieuradvies in zijn werk?
Ik ga sowieso altijd eerst langs om persoonlijk kennis te maken. Daarnaast wil ik, in het geval van een verhuizing, altijd het oude huis zien. Ook al zeggen klanten dan: “Ja, maar alles wordt toch anders!” Juist uit dat oude huis kun je afleiden wat voor persoon de klant is. Je woont er per slot van rekening toch een hele tijd. Ik let goed op de echt persoonlijke spullen zoals een kunstwerk of dat oude kastje van oma dat in het nieuwe interieur terug moet komen. Na het eerste gesprek maken we een ontwerp dat we aan de klant presenteren. Sommigen zeggen gelijk: “Ok, hartstikke mooi, ga het allemaal maar doen!” Dat zijn natuurlijk de droomklanten. Maar andere keren wil de klant toch nog aanpassingen. Hoe dan ook zorgen we ervoor dat bij de start van de uitvoering het hele ontwerp naar wens is. Overigens ontvangen we hier in de winkel ook graag klanten die over een langere periode hun bestaande interieur gaan aanpassen. Wij helpen met het vinden van de rode draad als je niet alles in één keer kunt kopen.

work-art-play-art-farrow-ball-inchyra-blue
Femke gebruikte onlangs Inchyra Blue van Farrow & Ball in een project voor een klant. Deze prachtige grijsblauwe kleur kun je nu zien bij Kunstuitleen Rotterdam, in combinatie met werk van Petra Laaper en Ditty Ketting.

Waar moet je op letten wanneer je een muurkleur gaat combineren met een kunstwerk?
Sowieso komt kunst mooier uit op een gekleurde muur dan op een witte muur. Ga maar kijken in het Rijksmuseum, die weten wel wat ze doen. Ik kies er niet per se voor om een bepaalde kleur uit het kunstwerk te gebruiken als muurkleur. Zo van: oh, er zit een blauwe spikkel in, dus ik verf de muur ook maar blauw. Dat is een beetje te gematcht. Je moet juist een beetje de spanning opzoeken. Daarnaast werkt een beetje contrast erg goed. Het is heel mooi om een heel licht schilderij op een wat donkerder kleur te plaatsen. Doe je dat niet, dan wordt het flets en valt het schilderij weg. Uiteindelijk is het een kwestie van proberen. Gewoon een proefpotje verf bestellen en op een klein stukje wand bekijken hoe het eruitziet.

work-art-play-art-farrow-ball-mahogany
Mahogany is de tweede trendkleur die Kunstuitleen Rotterdam samen met Farrow & Ball uitkoos. Deze warme kleur combineert perfect met de werken van o.a. Joep Overtoom, Mirjam Hagoort en Martin Luiendijk.

Wat is je favoriete muurkleur?
In mijn woonkamer heb ik een wand van 23 meter in Middleton Pink van Farrow & Ball geverfd. Dat is mijn all-time favorite. Volgens mij ben ik degene met de langste roze muur van Nederland! Mijn man vindt het in het algemeen allemaal prima wat ik doe, maar dit duurde wat langer om er doorheen te krijgen. Gelukkig vindt iedereen het prachtig. Ik heb veel Farrow & Ball in huis en ik gebruik het vaak in mijn adviezen. Pale Powder is een mooie basiskleur. Dat groentje erin vind ik mooi. Maar ook klassieke kleuren als Elephant’s Breath en Skimming Stone doen het altijd goed als mensen toch wat veiligers willen.

femkeido-middleton-pink
Middleton Pink in het huis van Femke – “Iedereen vindt het een prachtige kleur”.

Uiteindelijk werk ik toch het liefst met veel kleur en veel verschillende materialen. Sommige klanten zeggen: “We willen alle wanden wit, dat is lekker rustig.” Maar dan laat ik een project zien waarbij ik drie muurkleuren heb gebruikt en dan vinden ze het toch heel uitgebalanceerd. Daar zit onze kracht. En tegenwoordig vragen klanten ons steeds vaker om ook kunst uit te zoeken. We zitten op een punt waarop klanten dat aan ons toevertrouwen. Toch leuk om in de huid van een ander te kruipen. Kunst gaat uiteindelijk ook om gevoel!

Kunstuitleen Rotterdam heeft samen met Farrow & Ball dé twee trendkleuren van dit najaar uitgezocht: Inchyra Blue en Mahogany. Wij laten je graag zien hoe je deze én andere muurkleuren kunt combineren met kunstwerken die je direct bij ons kunt huren.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: