Haal de sleur uit je interieur!

Ben jij er ook he-le-maal klaar mee? Dat ene übertruttige vaasje dat je ondanks je intense hekel toch maand na maand in de vensterbank laat staan? Of dat supermuffe beeldje waarbij je je telkens afvraagt: “waarom stof ik het nu wéér af en waarom gooi ik het niet gewoon uit het raam?” OK, rustâg! Want Kunstuitleen Rotterdam geeft je het nodige duwtje in de rug. Op 5 november, tijdens de Nationale Kunstinruildag, ruil je namelijk dat ene trut-item in voor een one of a kind kunstwerk. Inspiratie nodig? Deze drie Rotterdammers weten alvast wat ze gaan inwisselen.

Tekst: Patrick Kooiman (Interiorator)

KIM VAN EIJNATTEN

nationale-kunstinruildag-05
Kim van Eijnatten met haar houten handen.

Wie ben je?
Mijn naam is Kim van Eijnatten. Ik ontwerp kleding en mode-accessoires onder het label Nonsens. Daarnaast werk ik met veel plezier parttime als visual merchandiser bij H&M. Laatst heb ik in Amsterdam een showroom voor een samenwerking met Kenzo mogen inrichten, zo kleurrijk! En dat terwijl mijn eigen collectie voor Nonsens helemaal zwart is. Een heel groot contrast dus.

Hoe ziet je huis eruit?
Jarenlang had ik geen planten, maar onlangs ben ik helemaal omgegaan. Ik heb nu maar liefst dertig planten in huis. Het is een echte trend. Verder ben ik erg gehecht aan de spullen die ik al lang heb. Zo heb ik onlangs een stoel van mijn vader uit de jaren zestig opnieuw laten bekleden. De stof is paars, dat staat heel fijn met de witte wandkastjes die een vriend van mij ooit maakte. Verder houd ik erg van een Mariabeeldje dat ik ooit uit Mexico meenam. Het ziet er zo typisch uit, bijna een stripfiguur.

Welk item in je huis ga je inleveren tijdens de Kunstinruildag?
Ik ga voor de houten handen. Eigenlijk zijn ze nog geeneens zo oud, maar ik ben er nu al klaar mee. Je ziet ze overal – tijd voor wat anders dus.

Welk kunstwerk heb je uitgezocht?
Ik vond het sowieso superleuk om online door de collectie te bladeren. Om heel eerlijk te zijn had ik nog nooit iets geleend bij Kunstuitleen Rotterdam. En dat terwijl ik wel van kunst houd en bijvoorbeeld met veel lol het Berardomuseum in Lissabon bezocht. Het was moeilijk kiezen, ik twijfel tussen deze twee werken:

nationale-kunstinruildag-00
Dit werk van H. Schilte en J. Portielje vind ik echt prachtig. Ik houd van het contrast tussen zwart en wit. Het is ook nog eens een fashionbeeld, helemaal in mijn straatje dus.

wbl007
Dit werk van J.M. van Rees vind ik mooi vanwege de grafische en abstracte vormen. Ook het zwart spreekt me erg aan.


KIM PIETERS

nationale-kunstinruildag-08-kim-pieters
Kim Pieters met haar grootste wooncliché: een boeddhahoofd.

Wie ben je?
Ik heet Kim Pieters. Ik organiseer samen met een goede vriendin De Geheime Tuin, een serie evenementen waarbij we telkens in een andere Rotterdamse tuin iets spannends organiseren. Dat kan een expositie zijn of theater maar ook een mooi diner. De laatste editie was aan de Mathenesserlaan, wat een locatie zeg! Op dit moment zijn we bezig met de voorbereiding van de wintereditie. Zo leuk om daar nieuwe ideeën voor te bedenken, ik word er nu al helemaal enthousiast van.

Hoe ziet je huis eruit?
Ik woon aan de Essenburgsingel in een lekker groot huis met twee verdiepingen. Het is al een beetje oud en heeft nog veel oorspronkelijke details, zoals het glas in lood. Ik heb een verzameling van meubels die ik gaandeweg heb opgepikt. Een deel komt van mijn ouders en grootouders, die ontzettend veel spullen hebben. Maar ook heb ik heel leuke dingen op straat gevonden. Ik koop bijna nooit meubels eigenlijk. De eyecatcher van mijn woonkamer is een fietsenrek. Het is een gek ding en heeft totaal geen functie, maar ik vind het leuk staan. Verder houd ik van een lekker tropisch sfeertje in huis. Mijn vader is kunstenaar, hij heeft een hele wand met plantmotief beschilderd.

Welk item in je huis ga je inleveren tijdens de Kunstinruildag?
Het eerste waar ik op kwam, was een boeddhahoofd. Het is zo’n beeld dat je niet zelf koopt maar alleen kunt krijgen. Ik vind het een enorme cliché en ik ben blij dat ik het nu kan inzetten voor de Kunstinruildag.

Welk kunstwerk heb je uitgezocht?
Ik vond het moeilijk om er eentje te kiezen, daarom zijn het er twee geworden…

v6f008
Kim wordt helemaal vrolijk van de twee teckels van B. Kemps. “Honden zijn gewoon ontzettend grappig!”

1f9029
Kim over Vrouw 13 van L. Voormolen: “Vrouwenlichamen vind ik heel mooi om naar te kijken. Ik houd van de vormen en rondingen. Vroeger vond ik ze al leuk om te tekenen. De kleurencombinatie in dit schilderij vind ik erg goed gekozen. Dit werk past perfect in mijn interieur – ik weet nu al waar ik het ga hangen.”


PHILIPPE RAETS

Wie ben je?
Mijn naam is Philippe Raets en ik werk als gemeentesecretaris bij de gemeente Rotterdam. Ik geef leiding aan de ambtenaren en zorg ervoor dat iedereen de juiste besluiten neemt en dat deze juridisch goed in elkaar zitten. Oorspronkelijk kom ik uit België, maar op mijn 23e ben ik naar Nederland verhuisd. Ik geniet elke dag van Rotterdam. Ik vind het heerlijk om in de kroeg een goed kopje koffie te drinken en de krant te lezen. Je vindt me ook vaak in de Rotterdamse Schouwburg. In dat opzicht blijf ik een Belg. We houden van het goede leven.

philippe-raets
Philippe Raets nam een selfie met zijn boeddha: “Tijd om er afscheid van te nemen!”

Hoe ziet je huis eruit?
Ik woon in het rode deel van de Calypso. Ik heb een prachtig uitzicht over het centraal station en de West-Kruiskade. Ik heb een eclectische stijl, mijn huis is een mix van oud en nieuw die in de loop van de jaren is ontstaan. Ik heb aardig wat kunst in huis. Veel ervan heb ik door de jaren heen verzameld.

Welk item in je huis ga je inleveren tijdens de Kunstinruildag?
Ik kies voor de boeddha. Laatst las ik in de krant dat ik een van de drie miljoen Nederlanders ben met een boeddha in huis. Ik kocht het ooit in Thailand, terwijl ik helemaal niet zo spiritueel ben. Nu ik het er zo over heb, voel ik me bijna betrapt. Het is zo’n makkelijk decoratieding. Het lijkt iets te betekenen, maar in de essentie is het niks. En dat terwijl zo’n beeldje in Azië veel betekenis heeft. Tijd om er afscheid van te nemen!

Welk kunstwerk heb je uitgezocht?
Ik loop vaak bij Kunstuitleen Rotterdam binnen en maak dan een praatje met Merel. Zij zoekt dan graag een paar stukken uit. Eén werk dat me nu al een paar keer opviel is Les Feuilles Mortes. Het is een houten krat met bladeren gecombineerd met neon. Meestal kies ik voor schilderijen zodat ik mijn huis lekker leeg kan houden. Maar voor dit object maak ik graag ruimte.

i05003-klein
Les Feuilles Mortes van A. Burgering


NATIONALE KUNSTINRUILDAG
Op zaterdag 5 november vindt de allereerste Nationale Kunstinruildag plaats – een initiatief van 32 kunstuitlenen in 28 steden in Nederland. Het idee is simpel: iedereen kan zijn/haar oude woondecoratie inruilen voor een kunstwerk van de Kunstuitleen. Vergeelde posters, versleten kunstwerken of kapotte beeldjes, alles is welkom op deze dag.

Meer informatie
Facebookevent

banner-facebook

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: