Een roze woonkamer met kunst – Het kan!

Zou jij je woonkamer roze verven? En dan niet alleen de muren, maar ook het plafond én het houtwerk? Die vraag hield me al bezig sinds 25 januari 2014, de dag waarop ik in een mix van verbazing en verwondering een blogpost schreef over een totaal roze woonkamer in – waar anders? – New York. Het antwoord op mijn vraag kwam afgelopen zomer als een luid schreeuwend ‘JA’, toen ik een volledig zuurstokroze ruimte binnenstapte op de Architectuurbiënnale van Venetië. Toen wist ik het: dit wil ik thuis ook! En dan het liefst met héél veel kunst van Kunstuitleen Rotterdam. Exclusief voor Work Art | Play Art laat ik je zien wat er gebeurt wanneer je 30 liter verf in de kleur Fuchsia uitsmeert over elk hoekje van je woonkamer.

Tekst: Patrick Kooiman (Interiorator)

Boven: De roze woonkamer op New York Social Diary waar het allemaal mee begon. Onder: de zuurstokroze ruimte op de Architectuurbiënnale in Venetië die me over het randje hielp.

Mijn vrienden verklaarden me collectief voor gek. ‘Je gaat toch niet ook je plafond schilderen’, vroegen ze me vertwijfeld. ‘Dat maakt je woonkamer alleen maar lager! En zou je niet beter pastelroze nemen in plaats van fuchsia? Je bent zo’n felle kleur binnen een paar weken zat’! Alle tegenwerpingen waren aan dovemansoren gericht. Ik moest en zou een zuurstokroze woonkamer en niks of niemand kon me tegenhouden. Ik wilde een statement maken, het experiment aangaan en precies tot aan het randje van de goede smaak komen zoeken zonder erover te gaan.
Zit je er klaar voor? Hier volgt het resultaat….tadaaaa!


Mijn fuchsiaroze woonkamer – de gestreepte verrekijker van Woody van Amen (€ 14 / maand) staat er perfect bij, al zeg ik het zelf.

Wat vind je ervan? Krijg je een appeltjesflauwte? Of vind je het eigenlijk wel meevallen? Ik houd het op het laatste. Elke muurkleur kan gewoon, zolang je hem maar consequent doorvoert. Dus knoop dit maar in je oren: teveel kleuren = studentenhuis, één kleur = chique en neutraal.

Het is een les die ik leerde toen ik ooit mijn woonkamer compleet donkerblauw verfde. Wat dan wél echt een keiharde voorwaarde is, is dat je je muren niet leeg laat. Want geen kunst aan de muur is echt funest voor een interieur. Kijk maar wat kunst doet:


Links aan de wand: een schilderij van Ditty Ketting (€ 18 / maand). Rechts: een foto van Jan de Grauw (€ 10 / maand)

Persoonlijk houd ik niet zo van priegelkunst. Mij doe je geen plezier met subtiliteit of rommelige lijntjes. Grote gebaren, veel contrast, grafische vormen – dat is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. En dus koos ik zonder blikken of blozen een felgestreept werk van Ditty Ketting, een kunstenaar die ik trouwens ooit interviewde voor Work Art | Play Art. Daarnaast wilde ik een werk dat zou zorgen voor een verrassende kleurcombinatie met al die roze muren. Een foto van Jan de Grauw met daarop twee jongetjes in groene voetbaloutfits was waar ik op uit kwam. Nooit gedacht dat ik groen met roze in huis zou werken, maar je ziet het: ga het experiment aan en je zult versteld staan van het resultaat.


Aris Berlin van Marcha van den Hurk (€ 20 / maand) is de eyecatcher van de woonkamer.

Deze interieurstylist heeft trouwens nóg een tip voor je: haal die oerlelijke televisie weg uit de woonkamer! Je zult zien dat alles er ineens stukken beter uit ziet. Want laten we eerlijk zijn…hoeveel flatscreens zie jij in al die onmogelijk mooie binnenkijkers in de woonbladen? Juist ja, geen een. Als vervanger hing ik tegenover de bank een gigantisch werk van Marcha van den Hurk waar ik elke dag met plezier naar kijk. Dan ga ik er eens goed voor zitten en vraag me af wat het verhaal erachter is. Gaat het over daklozen die met knuffelbeertjes en een fleecedeken met zebraprint het beste van een vreselijke situatie maken? Of is alles in scène gezet en keihard nep? Dat kan me nou echt bezig houden. Let trouwens op de twee kristallampjes onder de foto, die werken als een tierelier als het gaat om contrast. Bedankt, moeders!


Maarten Wetsema | Gismo (€ 12 / maand)

Als uitsmijter geef ik je nog graag een kijkje in mijn slaapkamer. Ook net drastisch gemakeovert, zoals je ziet Ik moest ontzettend lang zoeken naar hét beste werk in combinatie met dat heftige behang. En ik heb het gevonden. Ik viel als een blok voor een foto van hondenfotograaf Maarten Wetsema – ook geleend van Kunstuitleen Rotterdam!

Ben jij op zoek naar hét perfecte kunstwerk voor jouw woonkamer? De uitleencollectie van Kunstuitleen Rotterdam bevat duizenden werken die je direct kunt reserveren. Handig!

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: