Verbinden – dat is hét sleutelwoord bij Rotterdam The Hague Airport. Want vandaag de dag zorgt het vliegveld er niet alleen meer voor dat passagiers van A naar B kunnen vliegen. Onze regionale luchthaven brengt sinds kort ook actief bedrijven bij elkaar en stimuleert de broodnodige vernieuwing in de vliegwereld. Mooie ontwikkelingen waarbij de medewerkers niet zijn vergeten. Die leren elkaar namelijk op een nieuwe manier kennen – door kunst van Kunstuitleen Rotterdam! Eén van de aanjagers van al deze vernieuwingen is Carlijn van der Wild. En speciaal voor Work Art | Play Art ging Patrick Kooiman eens achter de schermen kijken hoe deze innovation leadeen frisse wind door ons ‘Zestienhoven’ laat waaien.
Tekst: Patrick Kooiman (Interiorator)
Heel spannend om eens een kijkje in de keuken te mogen nemen! Hoe zit het met al die ontwikkelingen bij Rotterdam The Hague Airport?
Er gebeurt de laatste jaren echt enorm veel bij ons. In 2017 hebben we een nieuwe strategie voor ons vliegveld vastgesteld. Dat deden we niet alleen, alle betrokkenen hebben een steentje bijgedragen: medewerkers van de luchthaven, plaatselijke ambtenaren en politici en last but not least de bewoners en bedrijven in de nabije omgeving. Het was ontzettend mooi om de verhalen te horen die iedereen te vertellen had, of die nu positief of negatief waren. We hebben er veel van geleerd en alle input is gebruikt om onze vier strategische pijlers te omschrijven. Allereerst willen we de ultieme passagiersbeleving bieden. We zijn en blijven een vliegveld, per slot van rekening. Daarnaast willen we verduurzamen, de verbinding zoeken met de regio en onszelf ontwikkelen tot innovatiepartner.
Dat klinkt heel mooi, maar waar moet ik concreet aan denken?
Er lopen een paar spannende projecten. Zo testen we op dit moment in onze bagagehal een nieuw sorteersysteem met zelfrijdende karretjes. Het systeem is heel flexibel, je kunt het aantal karretjes makkelijk uitbreiden of inkrimpen. Dat is ideaal, want het is hier in de zomer heel druk, maar bijvoorbeeld in november weer een stuk rustiger. Verder gaan we het grootste zonnepark van de regio aanleggen op ons terrein – en natuurlijk hebben we hiervoor de nodige veiligheidsonderzoeken doorgelopen. Tenslotte zijn we bezig met een haalbaarheidsonderzoek naar synthetische kerosine. Je vangt lucht op, haalt de CO2 eruit en voegt elektriciteit en waterstof toe. Dat heeft wel de toekomst, het is helemaal circulair. Rotterdam The Hague Airport is onderdeel van de Royal Schiphol Group. Op Schiphol zelf is het te druk voor al die verschillende proeven, maar de regionale luchthavens zijn juist perfect als proeftuin.
Klinkt goed! Nu ben ik ook wel benieuwd naar een voorbeeld hoe onze luchthaven samenwerkt met de regio.
Kijk, we willen de luchthaven graag een andere betekenis geven in de omgeving en ze meer betrekken bij de ontwikkelingen. Een mooi voorbeeld is de hospitality campus die het Albeda Collega op ons terrein gaat bouwen. In het hoogseizoen kunnen de 700 studenten Luchtvaartdienstverlening bij ons gelijk in de praktijk toepassen wat ze hebben geleerd.
En welke rol speelt kunst bij Rotterdam The Hague Airport?
Die rol wordt steeds groter. Voor werksessies kregen we begeleiding van Yeds, een Rotterdamse organisatie die niet alleen helpt met brainstormsessies, maar ook kunst koppelt aan bedrijven. Samen bedachten we dat we ons personeel een nieuw gevoel wilden geven door een bijzonder kleinigheidje toe te voegen aan het kerstpakket. Dat werd een Correctbook, een notitieboekje met wisbare pagina’s. Voor de cover schakelden we samen met Yeds de Rotterdamse kunstenaar Michael van Kekem in. Hij maakte een prachtig ontwerp waarin elementen uit zowel Rotterdam als Den Haag zaten. Dat viel echt in de smaak bij iedereen. Op dit moment zijn we aan het kijken of we nog meer ontwerpen van Michael kunnen laten zien op ons voorterrein. Zo wordt het ook daar weer een beetje levendiger.
Hier op kantoor is het ook een ander gezicht met zoveel werken van Kunstuitleen Rotterdam. Hoe hebben jullie ze uitgezocht?
We vonden het belangrijk dat er iets Rotterdams in elk werk zit, of dat nu het onderwerp is of de kunstenaar die het maakte. Kunstuitleen Rotterdam heeft op basis van die criteria een voorselectie gemaakt. ‘’Kies maar wat je leuk vindt’’, zeiden ze. Soms was het in één keer raak, maar andere keren kwamen we erachter dat het best wel wat heftiger en excentrieker mocht. Zo’n oppepper kan ons kantoor best wel gebruiken, zonder kunst is het hier niet bepaald sexy. De selectie heb ik samen met een collega gemaakt. Gelukkig waren de reacties heel positief. Soms vroegen mensen zelfs of een kunstwerk bij hun in de buurt opgehangen kon worden, zodat ze er tijdens het werk naar konden kijken. Zo leerden we elkaar op een nieuwe manier kennen. We kwamen er zelfs achter dat één van onze informatrices zelf kunstenaar is! Van haar hangen daarom nu ook een paar stukken op de gang. Al met al vindt iedereen het leuk om ook eens aan andere dingen dan werk te denken. Zelf heb ik nog geen kunst in huis – en dat terwijl ik toch echt in de buurt van Kunstuitleen Rotterdam woon. Ik zie nu wel dat kunst een ruimte echt tot leven kan brengen. Alleen daarom al denk ik er nu toch over na zelf wat kunst te gaan lenen. Je hoeft een werk ook niet te snappen, vind ik. Zo lang je het maar mooi vindt.
Heb je tot slot nog een mooie tip?
Samen bereik je meer. Kijk buiten de eigen muren en betrek de omgeving. Met elkaar bereik je uiteindelijk meer dan alleen. Ik denk dat wij hier nu mooie stappen in hebben gezet, maar dat we nog lang niet klaar zijn.