Tijdens meerkunstenfestival Motel Mozaïque presenteerde fotograaf Marlies Lageweg haar project DNA Rotterdam in Kunstuitleen Rotterdam. Dat bleek een groot succes. Daarom haalt de Kunstuitleen deze bijzondere tentoonstelling terug, van 22 april tot en met 23 mei, zodat meer mensen het kunnen bezichtigen.
Op 14 mei 1940 werd Rotterdam getroffen door een Duits bombardement, een dertien minuten durende aanval die een groot deel van de binnenstad verwoestte. Binnen een half jaar was al het puin geruimd en lagen de plannen voor wederopbouw op de tekentafel. Na de Tweede Wereldoorlog werden de meeste gebombardeerde steden in Europa weer historisch opgebouwd, maar Rotterdam bevrijdde zich van de loden last van de geschiedenis en vond zichzelf opnieuw uit. De oude binnenstad is echter altijd in het collectieve geheugen blijven bestaan.
DNA Rotterdam is een zoektocht naar het DNA van de verdwenen binnenstad. Waar is die gebleven? Onopgemerkt liggen de brokstukken van het bombardement verspreid over heel Nederland. Met het puin werden dijken, vliegvelden, bospaden, industriegebieden aangelegd, grachten en rivieren gedempt en woonwijken in Dordrecht, Hoek van Holland en Overschie opgebouwd. Marlies Lageweg deed een fotografisch onderzoek naar de antihistorische houding van de moderne stadsplanners, een zoektocht naar de sporen van een verdwenen stad waar niet te lang om getreurd mocht worden.
22 april t/m 23 mei, Kunstuitleen Rotterdam (Nieuwe Binnenweg 75)