De Keuze van… Winfried Baijens

Winfried Baijens is presentator en programmamaker. Wie het NOS achtuurjournaal volgt, zal hem kennen als een van de nieuwspresentators. Wij vonden het hoog tijd om deze Rotterdammer eens als gastcurator te vragen voor onze tentoonstellingenreeks ‘De Keuze van…’  Baijens dook onze collectie in en maakte een bijzonder gevarieerde selectie die nu te zien is in onze expo. Lees hier het korte interview dat wij met hem hadden over zijn selectie.

Jij bent gastcurator van Kunstuitleen Rotterdam waarvoor je je favoriete kunstwerken uit onze collectie mocht selecteren. Waarom heb je ja gezegd? 
Omdat ik de zoektocht leuk vind. Ik mocht even struinen door het magazijn. Wat een snoepwinkel!

Was het lastig om een keuze te maken?
Niet echt dus, wel een monnikenwerk, want hoeveel hebben jullie staan/hangen? Ik heb geloof ik echt alles gezien.

Hoe vond je het om door de collectie te spitten?
Fascinerend en leerzaam. Er staat zoveel. Zoveel moois. Zoveel lelijks. En dat lelijke is net zo belangrijke als het mooie. Dat vind ik oprecht fascinerend. Dat je zo impulsief iets mooi en lelijk kan vinden. En ik zit soms ook te denken, bij een kunstwerk met alleen maar drie gekleurde lijnen bijvoorbeeld: zou hij/zij nou gelijk gedacht hebben 
‘Ja dit is het..?’. Of eerst veel meer lijnen hebben geschilderd en gedacht ‘nee, het moeten er drie zijn’.  Of spat het ineens zo het doek op, recht vanuit het hart? Echt boeiend. En ook jaloersmakend, de overtuiging die er vermoedelijk achter zit?


De wand van Winfried Baijens is nu te zien in onze expo

Kun je wat vertellen over je keuze? 
Ik heb er vooral zelf veel vragen bij, want van de meeste werken is nauwelijks informatie te vinden. Want wat is het idee van het schaapjes-wolken-schilderij? En wat stelt de – vermoed ik – erotische scene voor. Het idee achter de geprepareerde krant kan ik nog bedenken, maar zit vast ook meer achter. Zo ook de eend. En de Orang Oetang. Het is een vrolijk geheel al met al.

Heb je zelf ook kunst in huis? Wat heb je hangen/staan?
Ik verhuis vaak. Al denk ik dat ik nu wel blijf wonen waar ik nu woon. Daardoor heb ik ook heel veel kunst steeds weg gedaan, omdat het niet meer geschikt was voor een nieuw huis. Met kunst bedoel ik nu even alles wat ik aan de muur had hangen. Niet dat ik zo’n enorme verzamelaar ben, hoor. In mijn nieuwe huis is het nog redelijk maagdelijk. Een abstracte foto van een deel van de gevel van De Rotterdam, een abstract kunstwerk met allemaal roze stipjes en een zwart wit prent. Ja dit zegt allemaal weinig,

Van welke kunst hou je?
Abstract en verwarrend denk ik. Vreemd, humor, lomp, brutaal. Dat allemaal en meer, graag.

En wat vind je helemaal niks?
De Barok tot en met het Classicisme doet me weinig. Bewondering voor het vakmanschap uiteraard, maar ik voel er niet veel bij.

Wat vind je eigenlijk van Kunstuitleen Rotterdam als concept?
Heel goed. Ook omdat het Rotterdamse kunstenaars steunt. Volgens mij is het heel goed dat een Kunstuitleen interesse heeft in werk dat misschien niet direct de weg vindt naar de gallery’s. En ik heb al vaker naar kunst gekeken bij de Kunstuitleen die ik anders nooit had bekeken. Dus dat zijn allemaal kleine zaadjes die de Kunstuitleen plant in de hoofden van alle bezoekers en gebruikers.

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig?
Leuk dat je het vraagt. Ik maak voor de NOS sinds kort een serie op Youtube, Achter de Headlines. Daar haal ik mijn hart aan op! We proberen voor niet-jongeren smakelijke reportages te maken, met achtergronden bij het nieuws en de persoonlijke mensen.

Bekijk hieronder een recente aflevering van Achter de Headlines.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: