De Keuze van… Ron de Jong

Voor een nieuwe editie van De Keuze van… vroegen wij de Rotterdamse horeca ondernemer Ron de Jong als gastcurator. Onze buurman van de Gele Kanarie reageerde enthousiast en dook onze digitale catalogus in. Hij stelde een minitentoonstelling samen die nu te zien is in onze expo. We vroegen hem wat meer te vertellen over zijn keuze. Het interview lees je hieronder!

Jij bent gastcurator van Kunstuitleen Rotterdam waarvoor je je favoriete kunstwerken uit onze collectie mocht selecteren. Waarom heb je ja gezegd?
‘Ellis zit net als ik in het ondernemersbestuur Hoogkwartier. We zijn natuurlijk buren en toen ze vroeg of ik dit wilde doen zei ik uiteraard ja. Ik ben helemaal niet in de kunstwereld thuis dus het was wel spannend, maar vooral mijn eigen nieuwsgierigheid zei ja. Het is echt uit mijn comfort zone en daarom wilde ik graag meedoen. Ik dacht gewoon als ik iets leuk vind vind ik iets leuk. Als je kijkt bijvoorbeeld naar die foto waar iemand zo’n huisje voor zichzelf heeft gebouwd, dat vind ik heel mooi. Dat herken ik ook als ik door steden rijd. Gister reed ik nog door Brussel en dan zie je allemaal mensen op straat wonen, slapen, leven. Meer nog dan hier. Kijk, wij kunnen er iets van vinden, maar die mensen zijn misschien veel gelukkiger. Ze maken er hun eigen comfortabele plekje van.

Was het lastig om een keuze te maken?
‘Nee helemaal niet. Ik merkte wel dat mijn voorkeur heel erg uitging naar schilderijen en foto’s. Ik ben niet zo zeer van de kunst als objecten, beeldhouwwerken en zo. Vroeger zaten wij op het Westelijk Handelsterrein naast Smelik en Stokking, een hele bekende galerie, en daar hadden ze allemaal voorwerpen. Daar had ik toen ook al niks mee. Dat is het mooie van dit, je komt er heel goed achter waar je niet van houdt.’

Hoe vond je het om door de collectie te spitten?
‘Leuk, echt heel leuk! Ik was verrast, ging er bleu in, wist niet wat ik ging uitzoeken maar als ik die wand zie vind ik het eigenlijk heel goed gelukt. Ik vind het echt mooi geworden.’

Kun je wat vertellen over je keuze?
‘De haven heeft mij geïnspireerd, mijn opa heeft op de ECT kraan gezeten dus daar heb ik wat typische ECT foto’s van uitgezocht. Ik ben door en door Rotterdams dus heb me ook daar door laten leiden.’

Heb je zelf ook kunst in huis?
‘Nee, dus daar moet maar verandering in komen. Je moet ook ergens mee besmet raken vind ik. Vroeger hebben we wel eens wat via galerie VIPS van Peter de Raaf wat foto verspijkerd beeldmateriaal aangekocht van een Rotterdamse kunstenares. Maar dat is alweer weg. Nu hebben we vooral foto’s thuis ophangen van de kinderen en dat soort dingen.’

Van welke kunst hou je?
Het moet iets voor aan de wand zijn, waar ik iets bij kan verzinnen, een verhaal van kan maken.

En wat vind je helemaal niks?
3D kunst en te abstract zie ik helemaal niks in.

Wat vind je eigenlijk van Kunstuitleen Rotterdam als concept?
Fantastisch, het is laagdrempelig en heel mooi dat je kunt doorwisselen. Of het nou een werk is van een paar tientjes of van duizenden euros, je kunt het allemaal makkelijk uitproberen als je huurt.

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig?
Nou dat is mijn grootste project tot nu toe: bij Oostplein zijn we bezig om een parade achtig belevingsconcept met foodhallen, een bar, karaoke en spelletjes neer te zetten. Er zitten ook nog een woning boven en kelders onder die we gaan gebruiken. Het pand is uit 1889, aan het water aan de Admiraliteitskade. We hopen begin volgend jaar open te gaan; het plan wordt nu ingediend. In september horen we dan of het ok is en dan kunnen we gaan bouwen. Het is heel groot, een enorme uitdaging dat we doen met de jongens van het Blijdorp festival. Het moet net zo iconisch worden als Hotel New York. Onze ambitie is dat over 5-10 jaar je hiervoor naar Rotterdam komt!

 

 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: