De Keuze van Raoul de Jong

In de tentoonstelling De Keuze van… laten drie bekende Rotterdammers hun favoriete werken uit de collectie van Kunstuitleen Rotterdam zien. Eén van de gastcuratoren is schrijver Raoul de Jong. Kunstuitleen Rotterdam stelde hem een aantal vragen.

(Lees hier de interviews met de andere gastcuratoren: Ai Ming Oei en Tim den Besten)

versie1_Raoul_MG_2419 copy (1) (1)

Jij mag je favoriete kunstwerken uit onze collectie selecteren. Waarom heb je ja gezegd?
Ik ben benieuwd naar de schatkamer van de Kunstuitleen en het is leuk om daar als een klein dictatortje mijn favorieten uit te mogen kiezen. Zelf dingen maken kan soms heel vermoeiend zijn, begrijpen wat je mooi vindt aan het werk van anderen is een stuk makkelijker en luchtiger, en leerzaam, dat ook.

Heb je zelf ook kunst in huis?
Een schilderij van Tessa Smit, een ets van Elizabeth Tomasetti die ze maakte voor de cover van mijn boek De grootsheid van het al en ook wat eigen tekeningen. En heel veel boekjes. Op de schoorsteen en in de vensterbank en hangend aan de muur. Pockets uit de jaren vijftig en zestig, die ik kocht vanwege de kaft. Kaften met collages van Dick Bruna bijvoorbeeld, die vind ik mooi. En kaften van Franse detective romans. Dat zijn kunstwerkjes, in boekformaat.

Van welke kunst hou je?
Uhm, ja, dat is moeilijk om te zeggen. Van sommige dingen word ik warm en van andere dingen niet. Veel heeft te maken met kleur geloof ik, ik hou van primaire kleuren en van pastelkleuren, dat kleurenpallet uit de jaren vijftig en zestig. Sowieso ben ik nogal gevoelig voor dingen uit die tijd. Simpel en optimistisch. Treurig kan ook mooi zijn, maar ik word het warmst van dingen waarvan je vrolijk wordt. Dingen die de wereld om je heen een beetje leuker maken. Waar je van moet lachen. Die je laten dromen. En dingen die oud zijn, met een leven, daar hou ik ook van.

En wat vind je helemaal niks?
Kunst die je niet kunt begrijpen zonder een vier pagina tellend concept te lezen. Veel dingen die je vandaag in galeries ziet zijn zo, vermoedelijk doordat de meeste kunstenaars die van hun werk willen leven daarvoor afhankelijk zijn van subsidies. Dan moet je je werk eerst helemaal uitleggen en verantwoorden aan een commissie. Ik snap dat wel en dat is ook niet erg, maar ik word zelf als kijker meestal niet heel warm van het resultaat.

Was je al bekend met Kunstuitleen Rotterdam?
Min moeder leende vroeger soms iets van de Kunstuitleen, meestal iets anders dan wat ik uit zou kiezen. Daarom is het ook leuk, om nu weer jullie archief in te duiken. En dat jullie bestaan is goed. Ik denk dat het voor iedereen leuk en gezond is om te doen wat ik nu voor jullie mag doen: naar kunst kijken en voelen waar mijn hartje sneller van gaat kloppen. En dan mag je het ook nog meenemen naar huis.

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig?
Oooh, te veel haha. Ik ben bang dat het een beetje ongefocust klinkt, het lijstje. Maar de grote dingen: we zijn bezig met een Engelse vertaling van mijn meest recente boek, De grootsheid van het al. Ik speel in een film van Jack Wouterse, als ACTEUR, en dat is doodeng, maar heel grappig. Ik schrijf liedjes voor een muzieknovelle, samen met Tamara Woestenburg (die nu trouwens dit doet, ze heeft nog donateurs nodig!) Na de zomervakantie begin ik aan een serie voor NRC, over uniformen. Ik probeer te stoppen met roken en me in te schrijven bij een sportschool. En vooral en boven alles (dat is althans de bedoeling) ben ik nu aan het schrijven aan mijn volgende boek. Iets over mijn vader en jaguars en Suriname en een mysterieuze opa die een priester was.

Benieuwd welke werken Raoul de Jong heeft geselecteerd?
Kom dan naar de tentoonstelling De Keuze van… in Kunstuitleen Rotterdam (15 juni t/m 30 juli). 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: