De Keuze van… Patrick Kooiman

Vorige week presenteerde interieurstylist, auteur en fotograaf van designblog Interiorator Patrick Kooiman zijn gloednieuwe boek VOLUME voor de Nederlandse pers in onze expo. Wij waren supertrots dat hij dit bij ons wilde organiseren en vroegen hem daarom een wand samen te stellen uit onze collectie naar aanleiding van zijn nieuwe boek. De wand is de hele maand mei te zien in onze expo.

 
Patrick Kooiman met de dames van Mies PR

Jij bent gastcurator van Kunstuitleen Rotterdam en mag je favoriete kunstwerken uit onze collectie selecteren. Waarom heb je ja gezegd?
Ik heb ja gezegd omdat ik al jarenlang een hechte band heb met Kunstuitleen Rotterdam. En dat is niet voor niks! Ik vind dat iedereen in Nederland recht heeft op betaalbare kunst in huis – en daar draagt onze Kunstuitleen aan bij. Kunst zet je aan het denken, is mooi om naar te kijken en brengt het gesprek tussen mensen op gang. Dus waarom zou kunst alleen in een museum mogen hangen en niet bij jou thuis mogen hangen?


Links: A.E. Tanis: Lost Again, rechtsonder: A.G.M Lamers: Tie to me (beiden €14,- per maand)

Was het lastig om een keuze te maken?
Kunstuitleen Rotterdam heeft echt een enorme collectie. En dat maakt het zowel makkelijk als moeilijk een keuze te maken. Ik struin regelmatig de ruim 100 pagina’s van de online uitleencollectie af en sta er verbaasd over dat ik zelf na een paar jaar nog elke keer nieuwe werken vind. Dat is natuurlijk het leuke aan kunst lenen: mensen hebben het voor een tijdje in huis en wisselen het dan weer eens om. Zo blijft ook het aanbod constant wisselen.

Kun je wat vertellen over je keuze?
Ik heb kunst gekozen die ik zelf thuis ook op zou hangen. Sterker nog, ik heb samen met Little Greene twee verfkleuren gekozen die ook hier in huis perfect zouden staan: een rozetint met de naam Leather en een prachtige paarse kleur met de naam Mambo. Er zijn twee dingen die ik interessant vind. Ten eerste houd ik van kleurrijke kunst, het liefst abstract en met grafische patronen. Ik heb daar dus een mooie selectie van kunnen maken. Er was zelfs zoveel beschikbaar dat ik écht ‘nee’ heb moeten zeggen tegen een paar waanzinnig mooie werken. Daarnaast houd ik van verhalen. Dat moet ook wel als je in mijn werk als schrijver veel interviews doet. Ik vind het heel prettig als een werk een bijzonder verhaal vertelt. Dat kan op het doek, maar het kan ook het het verhaal van de kunstenaar zijn die het heeft gemaakt.


Midden boven: Th.J.A. Poel, Nr. 206 (€12,- per maand), rechtsboven: L. Duran, Some houses are… (€6,- per maand)

Heb je zelf ook kunst in huis? Wat heb je hangen/staan?
Wanneer mensen bij mij op bezoek komen, dan zien ze als eerste twee werken van Ditty Ketting. Dat is wel een binnenkomer, hoor! Ik heb een enorme bewondering voor wat zij met kleur kan bereiken, het is een echt een enorm bevlogen vrouw. In de woonkamer hangt een enorme foto van Marcha van den Hurk op de plek waar veel mensen de televisie zouden zetten. Op de foto zie je een plek onder een stenen viaduct die met knuffelbeesten en kleurige plantjes heel gezellig is gemaakt door een dakloze – althans zo lijkt het. Die foto is een echte ‘conversation starter’. In totaal heb ik acht werken van Kunstuitleen Rotterdam in huis. Je kunt wel zeggen dat ik een grootverbruiker ben!

Van welke kunst hou je?
Ik ga vaak naar musea en kunstgaleries, zowel in Nederland als in het buitenland. Dat vind ik heerlijk! Toen ik een tiener was in de jaren tachtig, was ik een groot fan van Keith Haring. En dat ben ik nog steeds. Het is kleurrijk en toegankelijk, wat wil een mens nog meer? Daarnaast vind ik het spannend als kunst en design een beetje door elkaar gaan lopen. Hervé Van der Straeten is een Franse kunstenaar die ook nog eens prachtige meubels ontwerpt. Ik zou een moord plegen voor zijn diepblauwe Armoire Partition.


Onder: D. Ketting, zonder titel (€40,- per maand)

En wat vind je helemaal niks?
Het is niet zo in mijn aard om dingen af te kraken maar als ik dan toch iets moet zeggen…ik heb een vreselijke hekel aan alles wat met Boeddhabeelden te maken heeft. Begrijp me niet verkeerd, Boeddhisme is een prachtige religie. Maar als ik dan van die nep-Boeddha’s bij de Action zie, dan word ik altijd een beetje verdrietig en boos tegelijk dat zoveel mensen dat kopen.

Wat vind je eigenlijk van Kunstuitleen Rotterdam als concept?
In drie woorden: Fan. Tas. Tisch. Voordat ik ging schrijven voor Kunstuitleen Rotterdam, was ik al een trouwe klant. Ik heb heel wat waanzinnig mooie kunst in huis gehad dankzij onze kunstuitleen en ik raad het iedereen aan ook te doen.


Kleur op de wand: Mambo 112 van Little Greene

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig?
Op dit moment ben ik aan het nadenken of ik al de energie heb om een tweede boek te gaan schrijven. Mijn eerste boek, VOLUME, is net uit. Het is een kleurrijk en chic interieurboek geworden vol met mooie levensverhalen van stijlexperts uit heel Europa die ook nog eens al hun geheime woontips delen. Zo’n boek maken is een enorme bevalling maar het gaat nu toch alweer kriebelen.

Het boek VOLUME van Patrick Kooiman is te koop bij Kunstuitleen Rotterdam voor 39,99 euro. Speciaal voor onze leden mogen wij het boek met 10% korting aanbieden.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: