De Keuze van… Michel van Egmond

In de tentoonstellingenreeks De Keuze van… laten bijzondere Rotterdammers hun favoriete werken uit de collectie van Kunstuitleen Rotterdam zien. Dit keer is het de beurt aan journalist, schrijver en Feyenoord watcher Michel van Egmond. Michel is de eerste auteur die twee jaar na elkaar de NS Publieksprijs wist te winnen met Gijp (2013) en Kieft (2014). Kunstuitleen Rotterdam stelde hem een aantal vragen.


Michel van Egmond

Jij bent gastcurator van Kunstuitleen Rotterdam en mag daarom je favoriete kunstwerken uit onze collectie selecteren. Waarom heb je ja gezegd?
‘Omdat het me werd aangeraden door mijn vriendin Antoinnette Scheulderman die mij voorging. Zij had het uitzoeken van de werken als een heel meditatief moment ervaren en dat leek me ook wel wat. Bovendien zijn er veel ergere dingen om te doen op vrijdagmiddag dan mooie kunst uitzoeken.’

Zou je bij twee of drie werken kort kunnen uitleggen waarom je juist dat werk hebt gekozen?
‘Ik heb heel intuïtief geselecteerd. Pas achteraf zag ik dat er weinig kleur in mijn keuze zat, dat het vaak een beetje versluierde beelden zijn en dat er nauwelijks mensen op voorkomen. Dit zal ongetwijfeld een diep psychologische oorsprong hebben, maar die is mij zelf gelukkig onbekend. De enige twee personen die prominent voorkomen zijn Billie Holiday van Marlene Dumas en de keeper van Hans van der Meer. Die laatste moest er sowieso in, omdat dit een van mijn favoriete voetbalfoto’s is. Ik vind Hans van der Meer een genie. Hij is de Martin Parr van het voetbal.

Over voetbal wordt vaak ontzettend gewichtig gedaan. Kijk maar naar al die praatprogramma’s waar mensen met stropdassen en heel serieuze gezichten met elkaar spreken op een toon alsof ze zojuist in Brussel bij de Eurotop zijn aangeschoven. Hans van der Meer begrijpt dat voetbal juist ook om te lachen is en deze foto laat mij al jaren lachen.

Marlene Dumas heb ik gekozen omdat ik haar werk prachtig vind en omdat ik, naast het voetbal, nog minstens één verwijzing moest hebben naar een andere passie van mij: jazz.’


Hans van der Meer | Hoogmade (€ 10,00 / maand)

Heb je zelf ook kunst in huis? Wat heb je hangen/staan?
‘Ik heb onder andere een prachtige foto van Miles Davis aan mijn muur hangen, cadeautje van Antoinnette, en een foto van André van Noord, getiteld Bali 1. Op mijn kast staan twee sculpturen van Jeroen Henneman, die hoorden bij de NS Publieksprijs die ik twee keer won. En naast mijn televisie staat een geweldige tekening van de snel opkomende kunstenares Charlie S_man uit Engeland.’

Van welke kunst hou je?
‘Ik houd erg van fotokunst. En van een schilder als Willem van Althuis, voormalig stratenmaker uit Dronrijp die schitterend werk heeft gemaakt.’

En wat vind je helemaal niks?
‘Kunst die meer pretenties heeft dan kwaliteit.’

Wat vind je eigenlijk van Kunstuitleen Rotterdam (en onze main business: kunst verhuren)?
‘Ik heb in het depot mogen rondneuzen tussen prachtig werk dus ik weet nu dat het de perfecte manier is om mooie kunst in je huis te krijgen en het ook nog regelmatig te verversen.’

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig?
‘Ik ben bezig aan een boek over Rob Jansen, de zaakwaarnemer van heel veel Nederlandse voetballers en trainers. Het moet dit najaar verschijnen.’

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: