De Keuze van… Joline Jolink

Op 15 en 16 februari houdt de Rotterdamse modeontwerpster Joline Jolink een sample sale in onze expo. Superleuk dat die prachtige kleding bij ons in de expo komt te hangen. Voor ons natuurlijk een mooie gelegenheid om te vragen welke kunstwerken zij zou uitzoeken voor onze rubriek De Keuze van…. De minitentoonstelling is nu te zien in onze expo en ook te bezichtigen tijdens de sample sale.

Joline Jolink (1981) studeerde in Arnhem aan de modeacademie en liep stage bij Viktor&Rolf. Na een masteropleiding aan FIA, startte ze in 2006 met haar eigen modemerk voor vrouwen. Twee jaar later lanceerde ze als eerste Nederlandse modeontwerper een webshop. Een eigen winkel in Amsterdam volgde, maar die verhuisde in 2013 naar de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam, waar ze nog steeds gevestigd is op nummer 82.

Jij bent gastcurator van Kunstuitleen Rotterdam en mag je favoriete kunstwerken uit onze collectie selecteren. Waarom heb je ja gezegd?
Omdat ik gek ben van kunst! Het inspireert me in mijn werk als modeontwerper. Ik maak er verrassender kleurkeuzes door.

Was het lastig om een keuze te maken?
Heel lastig, door de grote hoeveelheid goede werken. Gelukkig heb ik een vrij heldere voorkeur en smaak, dat maakte het weer iets makkelijker.

Kun je wat vertellen over je keuze?
Ik reageer vrij intuïtief op kleur en textuur. Sommige schilderijen lijken bijna het gevoel van stoffen na te bootsen. Natuur is een thema voor me. Sculptuur, vorm, ritme, herhaling en structuur trekken me ook, door de rust die de werken uitstralen.

Heb je zelf ook kunst in huis?
Jazeker. Ik heb foto’s van modefotografen als Wendelien Daan en Barrie Hullegie, maar ook veel schilderijen van mijn moeder en illustraties van Piet Paris en Eline Jetten.

Van welke kunst hou je?
Ik hou van minimalistisch werk zoals van Agnes Martin en Jan Schoonhoven. Ik ben dol op vrouwelijke kunstenaars uit de jaren na de tweede Wereldoorlog: Barbara Hepworth, Louise Bourgeois, Georgia O’Keeffe, Louise Nevelson en Gabriele Münter.

En wat vind je helemaal niks?
Ik vind weinig niks eigenlijk. Onlangs heb ik bijvoorbeeld dankzij de grote tentoonstelling Pure Rubens in museum Boijmans van Beuningen ook bijzonder veel waardering gekregen voor een barokke stijl als die van Peter Paul Rubens. Totaal niet in mijn straatje, maar daardoor des te verrassender.

Wat vind je eigenlijk van Kunstuitleen Rotterdam als concept?
Geweldig hoe Kunstuitleen Rotterdam kunst toegankelijk maakt en hoe ze openstaat voor samenwerkingen met allerlei andere disciplines.

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig?
Duurzaamheid is een groot thema in mijn werk als modeontwerper. De industrie waarin ik werk is aan verandering toe. Zelf ben ik al jaren geleden van de gebaande paden afgeweken. Ik heb mijn eigen ritme, die afwijkt van het systeem en in het proces rekening houdt met mens, dier en milieu. Eens in de zoveel jaar ruim ik mijn atelier en kelder op en verkoop op een sample sale prachtige unieke sample-kledingstukken van mooie materialen voor kleine prijzen. Daar is het nu weer tijd voor en de Kunstuitleen biedt een mooie locatie.

Sample Sale Joline Jolink
Vrijdag 15 februari 10.00 – 20.00 uur
Zaterdag 16 februari 10.00 – 18.00 uur

Nieuwsgierig naar de collectie van Joline Jolink? Kijk dan eens op www.jolinejolink.com

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: