De Keuze van… Jeroen Everaert

In de tentoonstellingenreeks De Keuze van… laten bekende Rotterdammers hun favoriete werken uit de collectie van Kunstuitleen Rotterdam zien. Speciaal voor Rotterdam Uitdagen hebben wij Jeroen Everaert gevraagd om gastcurator te zijn. Everaert is oprichter en directeur van kunstproductiebureau Mothership, bekend van het Dobberend Bos in de Rijnhaven en het grootse kunstwerk ter wereld in de Markthal. Kunstuitleen Rotterdam stelde hem een aantal vragen.

Jeroen Everaert (foto Leonieke Hinse)
Jeroen Everaert voor zijn kunstproject Dobberend Bos

Wij hebben je gevraagd om voor ons een tentoonstelling te maken. Waarom heb je ja gezegd?
Omdat ik erg nieuwsgierig was naar de kunstverzameling van de Kunstuitleen en graag wilde kijken of er iets tussen zou zitten wat me raakt. Ik vond het heerlijk om die schatkamer in te duiken.

En… Werd je geraakt?
Jazeker. Ik ben heel intuïtief te werk gegaan en heb een selectie gemaakt die persoonlijk bij mij past. Dat ging overigens best snel. Op de website van de Kunstuitleen kun je makkelijk door de collectie scrollen. Het voelde een beetje als Tinderen.

Van welke kunst hou je?
Mijn missie met Mothership is om kunst naar de mensen te brengen. Als de berg niet naar Mozes komt… Dat idee. Ik houd me daarom bezig met kunst in de openbare ruimte, die voor iedereen toegankelijk is. Kunst die met het hart is gemaakt, moet iedereen kunnen voelen. Daar hou ik van, toegankelijke kunst die begrepen wordt. Ik kan ook wel van conceptuele kunst genieten hoor, maar dat komt minder voor.

M.N. Benthin, Isolated Breath
Eén van de werken die Jeroen Everaert heeft uitgekozen: Isolated Breath van M.N. Benthin

Is er ook kunst die je helemaal niks vindt?
Ja, genoeg. Kijk, veel mensen kennen de Ikea-poster, dan een hele tijd niets, en dan de Rembrandts van deze wereld. Maar daartussen zit natuurlijk een enorm groot aanbod, een breed scala aan kunstwerken en stijlen. Dat wil ik graag laten zien. Daar zitten werken bij die geweldig zijn, maar ook kunst die totaal niet mooi is. En dat is helemaal niet erg.

Jouw ideeën over kunst lijken overeen te komen met die van ons. Wat vind je eigenlijk van de Kunstuitleen?
Ik vind het hartstikke goed dat het bestaat. De Kunstuitleen maakt kunst bereikbaar voor iedereen en het is allemaal heel betaalbaar. Ik zou graag zien dat nog meer mensen in aanraking komen met kunst. Daarin is voor de Kunstuitleen een schone taak weggelegd, om die mensen te bereiken.

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig?
Het is op het ogenblik erg druk bij Mothership. Na de kunstwerken in de Markthal en de Damrakpassage stroomden de aanvragen binnen. Wij zijn met wel dertig projecten tegelijk bezig. Het eerstvolgende project dat opgeleverd wordt is in Duitsland, onze eerste grote opdracht in het buitenland. Het gaat om een kunstwerk in een shoppingmall in Rheine, vlak over de grens bij Enschede. Wij hebben het concept verzonnen en kunstenaar Margriet Smulders is daar vervolgens mee aan de slag gegaan. Over drie weken is het te zien, heel spannend!

Benieuwd welke werken Jeroen Everaert heeft geselecteerd?
Tijdens de Rotterdam Uitdagen op 10 en 11 september is de tentoonstelling verspreid over twee locaties: het Schouwburgplein en Kunstuitleen Rotterdam. Na 11 september is de gehele tentoonstelling te zien in Kunstuitleen Rotterdam.

Meer lezen? Kijk eens op de websites van Rotterdam Uitdagen en Mothership!

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: