De Keuze van… Jan Pier Brands

Jan Pier Brands is de ‘nieuwe’ directeur van Podium WORM in Rotterdam. Nog maar een jaar na zijn aantreden, in januari 2018, mocht hij al de prijs voor Beste Podium 2017 in ontvangst nemen! Wij vroegen hem zijn eigen wand samen te stellen uit onze collectie. Zijn wand is vanaf 3 maart 2018 te zien in onze expo.

We vroegen je een wand samen te stellen voor de Kunstuitleen, waarom heb je “ja” gezegd?
Ik ben relatief nieuw in Rotterdam en sta open voor nieuwe dingen. Ik ken de kunstuitlenen in de steden waar ik in het Noorden van Nederland heb gewoond en gewerkt, vaak leuke plekken met soms verrassend werk in de collectie.

Hoe vond je het om door de collectie te spitten?
Ik heb de online catalogus bekeken. Dat is een enorme hoeveelheid materiaal, waar je zonder een plan al snel verdwaald. Beter is om het fysieke materiaal te zien, dan weet je beter wat je voor je hebt en wat het met je doet of wat je er van vindt. 

De wand van Jan Pier Brands is vanaf 3 maart een hele maand te zien in Kunstuitleen R’dam.

Was het lastig om een keuze te maken?
Dat viel wel mee, ik had op een gegeven moment een aantal criteria (‘kan ik Facebookvriend met de kunstenaar worden’, ‘ken ik de kunstenaar’, ‘is het niet ouder dan 5 jaar’, ‘zegt het iets over Rotterdam of over mij’). Die criteria zorgden voor beperkingen en die beperkingen genereerden uiteindelijk de keuzes. Wel leuk om te zeggen: de kunstenaars met wie ik Facebookvriend ben geworden hadden allemaal weer een andere groep van vrienden die ik heb leren kennen in Rotterdam.

Kun je wat vertellen over je keuze (of over een bepaald werk, werken)?
Ik zag Stacii Samidin bij zijn expo tijdens Motel Mozaique bij ons in WORM. Ik vind zijn werk erg goed, krachtig en trots. Een andere kunstenaar is Anne Feddema uit Leeuwarden. Ik ken hem, hij is o.a. bekend van de in Leeuwarden legendarische tag ‘Cultuur kan dat oek in de frituur’. Het geheel van de werken zeggen denk ik iets over mijn achtergrond en mijn idee over Rotterdam.

Wat voor kunst heb je zelf in huis?
We hebben verschillende kunstwerken van vrienden gekocht, zoals van Wouter Venema, Gijs Deddens, Eduard Bezembinder, Sabine Liedke en Stefan Sloot. Er staat een mooi chocoladehoofd van de kunstenaarsgemeenschap CAPTC uit Kongo. Ik heb net een mooie shawl gekocht van Anan Striker. Veel van de kunst de we in huis hebben is tegelijk ook om te gebruiken.

Is er kunst die je juist niet kan waarderen?
Nee.

Wat vind je van de Kunstuitleen als concept?
Prima, al denk ik dat het idee ‘kunstuitleen’ nog wel wat breder mag worden ontwikkeld. Wat zou bij voorbeeld ‘kunstenaarsleen’ betekenen? of ‘kunstruil’?

Waar ben je op dit moment (bij Worm) mee bezig?
We organiseren wekelijks een onwezenlijk grote hoeveelheid concerten, clubavonden, films, talks, performances en expo’s. De laatste tijd ook meer en meer hiphop, dat vind ik leuk. Verder slaan we onze vleugels uit: internationaal met een serie uitwisselingen met steden als Liverpool, Katowice/Krakow, San Sebastian, Napels en Marseille, en lokaal met een kookgroep uit de buurt en een Open Rotterdams Kampioenschap Verstoppertje, samen met een aantal organisaties uit Cool.

Meer info over WORM Rotterdam en de agenda op www.worm.org

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: