De Keuze van… Ineke Lindner

Op zondagochtend 17 juni staat de Kinder-Kunstsalon op het programma. Wij vroegen daarom de directeur van Villa Zebra, hét kindermuseum van Rotterdam, of zij De Keuze Van… voor ons wilde maken. Ineke Lindner zei ‘ja’ en dook online onze collectie in. We stelden haar gelijk een paar vragen. Haar keuze is tot eind juli te zien in onze expo.  


Jij bent gastcurator van Kunstuitleen Rotterdam en mag je favoriete kunstwerken uit onze collectie selecteren. Waarom heb je ja gezegd?
Omdat ik de Kunstuitleen een warm hart toedraag. Als ik daar vanuit Villa Zebra een positieve bijdrage aan kan leveren doe ik dat natuurlijk graag! Bovendien leek het me een fijne gelegenheid om mezelf ongegeneerd onder te dompelen in een grote hoeveelheid kunstwerken.

Was het lastig om een keuze te maken?
Ja, vooral door de grote hoeveelheid werken in de collectie. Er staan meer dan tweeduizend werken op de website! Bovendien houd ik van heel diverse soorten kunst, dus ik kon ook geen enkele categorie uitsluiten. Ik voelde wel snel wat mijn verbeelding meer of minder prikkelde en daar heb ik me uiteindelijk door laten leiden.

Hoe vond je het om door de collectie te spitten?
Het was handig om virtueel langs de kunstwerken te kunnen wandelen, al is ‘live’ kijken natuurlijk altijd beter. Jammer dat de mogelijkheden van een schermpje met kleine plaatjes toch beperkt zijn, zeker waar het driedimensionaal werk betreft. Ik moet maar gauw weer eens naar de Kunstuitleen om de werken daar ook ‘live’ te bekijken!

Kun je wat vertellen over je keuze?
Ik heb mijn vooropgezette plannen (‘kunst die kinderen wel in Villa Zebra zouden willen zien’, ‘kunst die ik in huis zou willen hebben’, ‘een goede dwarsdoorsnede van Rotterdamse kunst’ en zelfs ‘kunst die een goed verhaal vertelt’) één voor één los gelaten en mijn keuze uiteindelijk nogal intuïtief gemaakt. Ik heb stuk voor stuk werken gekozen waar ik een beetje verliefd op werd. Als je de mini-collectie dan hebt samengesteld, blijkt gek genoeg dat er toch een lijn in te ontdekken is. Het is heel bijzonder om op die manier je verhaal met anderen te mogen delen, die daar dan ook weer hun eigen verhaal bij kunnen maken. Ik ben benieuwd hoe de opstelling gaat worden, dat lijkt me nog best een uitdaging met de gekozen werken.


Heb je zelf ook kunst in huis? Wat heb je hangen/staan?
Niet zoveel als ik zou willen! Mijn allereerste kunstwerk kocht ik in 1998 van goede vriendin Sanne Hilhorst, een enorm groot en enigszins abstract ogend olieverfschilderij dat we samen in de tram naar mijn Haagse huis sjouwden. Het hangt al 20 jaar boven mijn bed. Verder wat grafisch werk van onder andere Sylvie Overheul, Frans de Groot (van de Kunstuitleen) en Coosje de Bruijn. Dierbaar zijn ook de werkjes die ik cadeau kreeg bij het afscheid van Onafhankelijk Toneel toen dat ophield te bestaan. Een aquarel van Guus de Ruiter een klein etsje van Peter Franssen van het O.T. gebouw, dat alle medewerkers destijds ten afscheid kregen. Als ik daarnaar kijk voel ik steeds weer een mengeling van trots en weemoed. En lachen moet ik om het mollige keramieken vrouwtje dat parmantig op het hoekje van mijn kast zit.

Van welke kunst hou je?
Kunst die je even laat stilstaan en je ogen en je ziel laten dwalen. Het meest hou ik van kunst die vermomd is als iets anders. Kunst met theatrale kenmerken die dynamisch en verrassend is, die aaibaar is, die over het strand wandelt, die je aan mag raken of op kunt zitten, installaties waar van alles in gebeurt… Kunst waarvan je denkt: Wat heb ik nou toch meegemaakt?! Kunst moet mijn verbeelding prikkelen, een beginnetje maken aan een nieuw verhaal, van mezelf of om te delen met anderen.

En wat vind je helemaal niks?
Met de term ‘helemaal niks’ ben ik voorzichtig geworden. Ieder kunstwerk kan op zijn eigen plaats en tijd iets bijzonders voor iemand betekenen. Ik ben minder gecharmeerd van ‘commerciële’ beeldende kunst die min of meer in oplage is geproduceerd. Maar is Kabouter Buttplug minder bijzonder nu hij een exportproduct is geworden? Theatergezelschap Mooi Weer & Zo heeft een fantastische voorstelling gemaakt, Kunst, waarin het 50 minuten lang gaat over een abstract kunstwerk waar eigenlijk niets op te zien is. Een van de mannen vindt het kunstwerk dan ook ‘helemaal niks’. Maar ze blijven er wel een hele voorstelling lang over praten!

Wat vind je eigenlijk van Kunstuitleen Rotterdam als concept?
Prima, het levert iets op voor kunstenaars en publiek, en het verlaagt drempels. Ook is het goed voor Rotterdamse kunstenaars én voor de stad dat ze via de Kunstuitleen worden gepromoot. Wat mij betreft zou de collectie, die toch al ruim is, best nog wat uitgebreid mogen worden met kunstvormen als digitale kunst, design, illustratie.

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig? Wat zijn de nieuwe tentoonstellingen in Villa Zebra die we moeten gaan zien?
Op 16 juni openen we in de semi-permanente tentoonstelling ZELF! voor 2-6 jarigen een nieuwe installatie: de Sprookjes Popup, speciaal voor Villa Zebra ontwikkeld door kinderboekenillustrator Caroline Ellerbeck. Wij kunnen haast niet wachten om de reacties van kinderen én hun ouders te zien, want het kunstwerk is zo goed als speelklaar en zit boordevol verborgen hoekjes, bijzondere verrassingen en kleine grapjes. Voor 7-12 jarigen is in maart de tentoonstelling Ticket to de Toekomst geopend die nog tot en met februari 2019 bezocht kan worden. Een bijzondere expositie met werk van tien -merendeels Rotterdamse- kunstenaars over mogelijk gedrag in de toekomst. Gedurende het hele jaar zijn vier van deze kunstenaars regelmatig bij Villa Zebra aanwezig als Kunstenaar-in-huis. Dat betekent dat je ze ‘live’ aan het werk kunt zien; je kunt ze observeren, vragen stellen, inspirerende verhalen aan ze vertellen of meehelpen met het vervolmaken van hun kunstinstallaties.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: