De Keuze van… Henny Wilting

Onlangs lanceerden wij een groeiende online tentoonstelling op Instagram @mondkappenou. Met #mondkappenou roept Kunstuitleen Rotterdam iedereen op een mondkapje naar eigen inzicht te bewerken. Het mondkapje dat wij hiervoor verkopen wordt gemaakt door een aantal thuiswerkers van Rotterdams Handwerk. Mensen die noodgedwongen thuiszitten, en met een laag inkomen moeten rondkomen. Wij waren benieuwd naar de persoon achter Rotterdams Handwerk, Henny Wilting. Daarom vroegen we haar om als gastcurator een minitentoonstelling voor ons te maken. We stelden haar gelijk een paar vragen. Haar Keuze van… is vanaf nu te zien in onze expo!

Jij bent gastcurator van Kunstuitleen Rotterdam waarvoor je je favoriete kunstwerken uit onze collectie mocht selecteren. Waarom heb je ja gezegd?
Een mooie uitdaging om een persoonlijke keuze te maken voor kunstwerken die iets met je doen, je verrassen, inspireren en je scherp doen kijken.

Was het lastig om een keuze te maken?
Voor mij is het helder waar mijn voorkeur naar uitgaat, daar hoef ik niet lang over na te denken, een kunstwerk raakt je of raakt je niet.

Hoe vond je het om door de collectie te spitten?
Het was een mooie wandeling tussen de vele uiteenlopende kunstwerken.

Kun je wat vertellen over je keuze?
Mijn keuze bestaat uit een aantal werken met een verschillende gelaagdheid, soms letterlijk zoals twee materialen over elkaar, zoals het reliëf van Ton Kints of het schilderij van Jan Grolleman. Andere met meerdere verwijzingen zoals het landschap met amorfe vormen zoals het werk van Toon Verhoef of de verschillende werelden gecombineerd in het werk van Piet Warffemius. En een andere, de binnenste buiten gekeerde vormen in het werk van David van de Kop, zichtbaar het werk van een beeldhouwer.

Heb je zelf ook kunst in huis?
In mijn huis heb ik een aantal kunstwerken hangen; een tekening en een schilderij van Piet Rogie, twee schilderijen van de Zuid-Afrikaanse schilder George Meijer, een tekening van Toine Horvers en grafisch werk van Wouter Valentijn en David Paans. Recent aangekocht is een houten wandobject van de Japanse kunstenaar Sho Ota, functionerend als een huisaltaar waarop we afwisselend een foto of een boek plaatsen.

Van welke kunst hou je?
Ik houd van kunst met heldere composities en een zekere mate van abstractie. Kunst dat zichzelf toont en zonder verhaal overeind blijft. Ik heb een passie voor Outsider Art, kunst dat buiten de kaders van de reguliere kunst valt.

En wat vind je helemaal niks?
‘Slechte kunst’

Wat vind je eigenlijk van Kunstuitleen Rotterdam als concept?
Het is goed om kunst voor een breder publiek toegankelijk te maken. Wel jammer dat ik niet zo veel geschikt recent werk in de collectie kon vinden.

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig? 
Op dit moment ben ik organisator en ontwerper van het sociaal designlabel Rotterdams Handwerk. Het label biedt zinvol werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  Onze collectie valt zeker op door de inzet van Outsider Art. Toekomstplannen zitten zeker in de groei van Rotterdams Handwerk. Maar ik acht het niet uitgesloten zelf weer actief te worden als beeldend kunstenaar.

Een mondkapje bestellen
Kunstuitleen Rotterdam biedt mondkapjes van Rotterdams Handwerk te koop aan voor 6 euro per stuk. Het bedrag van het mondklapje komt voor 50% ten goede aan Rotterdams Handwerk en 50% aan het Rode Kruis. De mondkapjes kunnen in de expo aan de Goudsesingel gekocht worden of online via info@kunstuitleenrotterdam.nl.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: