De Keuze van… Foekje Fleur

De hele maand oktober staat bij ons in het teken van duurzaamheid. Onlangs besloten wij ons plastic bubbeltjefolie te vervangen door gerecycelde dekens. In Rotterdam zien we ook andere mooie initiatieven als het gaat om duurzaamheid. Zo vertelt de Rotterdamse ontwerpster Foekje Fleur met haar ontwerpen dat we helemaal niet zoveel plastic hoeven te gebruiken op deze aarde. Voor ons hét moment om Foekje te vragen of zij voor ons een mini tentoonstelling wil inrichten. Haar Keuze van is nu te zien in onze expo!

Jij bent gastcurator van Kunstuitleen Rotterdam en mag je favoriete kunstwerken uit onze collectie selecteren. Waarom heb je ja gezegd?
Ik had wel zin om door de collectie heen te gaan, ik ben echt een schatzoeker en altijd opzoek naar prikkels, dus kom maar op.

Was het lastig om een keuze te maken?
Ja, mijn smaak is nogal eclectisch, ik had een grote eerste selectie gemaakt, maar terug brengen tot 10 stuks is erg moeilijk. Ik denk juist in verzamelingen, werken die samen iets vertellen of een gevoel oproepen, soms is het dan kill your darlings.

Hoe vond je het om door de collectie te spitten?
Het was hartstikke interessant, je ziet van alles en leert ook weer van alles bij, als ik meer tijd had zou ik het als hobby gaan doen.

Kun je wat vertellen over je keuze?
Het is een bonte mix, alles vrij kleurrijk maar ook vriendelijk. Ik ben nogal van het verzamelen, ik geloof dat je met een verzameling meer kan zeggen, more is more zeg maar. Er komt van alles voorbij over mijn persoonlijke interesses en leven, een bepaald soort huiselijkheid en vrouwelijkheid waar ik van houd. Ook dieren spelen een belangrijke rol.

Heb je zelf ook kunst in huis? Wat heb je hangen/staan?
Mijn muren zijn nog leeg, er staat wel van alles op de grond, ik vind het nog lastig om op te hangen, daar wordt het gelijk zo zwaar van. Ik heb gekke dingen verzameld bij de Vendu veiling, koop ook graag iets natiefs bij de kringloop. Maar mijn beste werken komen van famillie en vrienden, zoals een schilderij over daken en dakpannen van Paul de Jong, studies uit de kunstacademie tijd van mijn man Marcel IJzerman en prints van Rachel Sender over Rotterdam. Ik vind het altijd leuk om iets te ruilen.

Van welke kunst hou je?
Ik houd van werken die zacht zijn, of gewoon decoratief, maar ergens ook een beetje knellen of zeer doen. Niet te veel, want dan wordt ik er naar van. Maar een subtiele vervreemding, dat blijft fascineren.

En wat vind je helemaal niks?
Sommige werken knallen van de muur, ze lijken gemaakt om veel indruk te maken, dat vind ik storend, het beïnvloed mijn gemoed de hele tijd.

Wat vind je eigenlijk van Kunstuitleen Rotterdam als concept?
Ik vind het super!

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig?
Bubble Buddy is net gelanceerd, een zeepbakje met rasp, gemaakt van gerecyclede plastic flessen met als doel het gebruik van de blokken zeep te stimuleren, zodat je geen vloeibare zeep in plastic flessen nodig hebt. Ik ben voorlopig nog wel even bezig met uitleggen waarom ik denk dat dat beter is. Genoeg te doen dus.

Meer weten over Foekje Fleur? Kijk op foekjefleur.com

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: