De Keuze van…Eric van den Elshout

De decembermaand is voor veel mensen een feestmaand. In de stad zien we prachtige etalages met sfeervolle verlichting en verleidelijke cadeaus. De Bijenkorf weet als geen ander het winkelende publiek te verleiden met hun mooi aangeklede etalages. Daarom waren wij benieuwd wat de Store Manager van de Bijenkorf Rotterdam aan kunst zou kiezen. Dus vroegen wij aan Eric van den Elshout of hij het leuk vond om gastcurator te zijn voor De Keuze van… De minitentoonstelling is nu te zien in onze expo!


Jij bent gastcurator van Kunstuitleen Rotterdam en mag je favoriete kunstwerken uit onze collectie selecteren. Waarom heb je ja gezegd?

Ik heb spontaan ja gezegd omdat ik me zeer vereerd voel dat mijn persoonlijke keuze een maand lang in de spotlights mag staan.

Was het lastig om een keuze te maken?
Keuze genoeg. Om dan beperkt te worden tot een zeker aantal maakt dat ik regelmatig ook weer een keuze weg liet vallen als ik iets fraaiers tegen kwam.

Hoe vond je het om door de collectie te spitten?
In de showroom gaat dat best gemakkelijk. Het archief op internet vond ik lastiger te doorgronden. Zeker ook door het grote aantal kunstwerken dat digitaal aan me voorbij kwam.

Kun je wat vertellen over je keuze?
Ik heb mijn eigen interieur als vertrekpunt genomen (met lege muren) en ben die opnieuw gaan inrichten. Daarnaast vond ik het erg toepasselijk dat ik werken tegen kwam die voor mij erg staan voor typisch Rotterdams. Een schilderij van Chabot over de aanleg van de metro aan de Coolsingel; die mocht niet ontbreken. Zo ook een tweetal foto’s die in de jaren 50 in de binnenstad zijn gemaakt. Een ervan zelfs de bouwput van de Breuer Bijenkorf

Heb je zelf ook kunst in huis? Wat heb je hangen/staan?
Ik ben erg blij met een schilderij van Anton Heyboer dat ik destijds nog bij hem in Den Ilp heb gekocht. Ook een zeefdruk van Clemens Briels maakt me nog elke dag blij. Aagje Pel (een kunstenares uit Bergen op Zoom waar ik vandaan kom) haar mooiste schilderij hangt bij mij in de woonkamer.

Van welke kunst hou je?
Ik hou van diversiteit. Bij mij in huis vind je een combinatie van fotografie, schilderijen maar ook een mooi stuk antiek gecombineerd met designmeubelen.

En wat vind je helemaal niks?
Abstracte kunst. Als ik teveel uitleg nodig heb om een kunstwerk te doorgronden, dan haak ik al snel af.

Wat vind je eigenlijk van Kunstuitleen Rotterdam als concept?
Een gave collectie samen gebracht op een mooie locatie in een geweldig pand. Wat komen de stukken die uitgestald zijn in de showroom mooi tot hun recht, juist omdat de omgeving totaal niet afleidt.

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig? Wat staat er te gebeuren? Nieuwe plannen?Binnen de Rotterdamse Bijenkorf zijn we nu vrijwel dagelijks bezig met het vernieuwen van de gehele winkel. Behalve nu in december. Deze maand staat volledig in het teken van het feestelijke gevoel dat hoort bij shoppen in december. In januari gaan we de laatste fase van de damesmodeverbouwing realiseren en starten we met de verbouwing van de herenmode in de kelder.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: