De Keuze van… Donny Zwennes

In de tentoonstellingenreeks De Keuze van… laten bijzondere Rotterdammers hun favoriete werken uit de collectie van Kunstuitleen Rotterdam zien. Dit keer is het de beurt aan een van de sprekers tijdens De Onvergetelijke Kunstsalon op 1 oktober a.s. en eigenaar van Zwennes Totaalservice: Donny Zwennes. Donny heeft het eerste verhuisbedrijf in Nederland opgericht voor mensen met dementie en bouwt hele interieurs na. Kunstuitleen Rotterdam stelde hem een aantal vragen.

Jij bent gastcurator van Kunstuitleen Rotterdam en mag daarom je favoriete kunstwerken uit onze collectie selecteren. Waarom heb je ja gezegd?
Omdat ik tijdens mijn werk veel te maken heb met ouderen en ouderen met dementie vond ik het een uitdaging om speciaal voor deze doelgroep kunstwerken te mogen selecteren. Ik denk dat kunst een belangrijk onderdeel kan zijn voor iemands gemoedstoestand. Mensen kunnen zichzelf, hun eigen interesses of situaties in kunst herkennen. Het is belangrijk dat het op een bepaalde manier aanspreekt. Of het nu om een situatie van vroegere jaren gaat of om een mooi natuurlijk schilderij. Ik denk dat het geven van rust en een prettige gemoedstoestand hierin belangrijk is. Daarbij kunnen kleuren ook erg aanspreken, maar wel wanneer het op een rustige manier wordt gebracht. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat een kunstwerk iets betekent: een verhaal vertelt’.

Hoe vond je het om door onze collectie te spitten?
Dat vond ik interessant! Er is zoveel verschil tussen alle kunstwerken. Ik denk dat er voor iedereen wel wat bij zit dat aanspreekt en mooi gevonden wordt. Kunst is naar mijn mening behoorlijk gerelateerd aan je persoonlijkheid, het zegt ook iets over wie je bent’.

Hoe ben je te werk gegaan?
‘Ik heb de werken aandachtig bekeken met een oog op wat ouderen naar mijn mening aanspreekt. Daarnaast heb ik ook gekeken naar wat mij zou aanspreken als ik in een verzorgingstehuis zou wonen’.

Zou je bij twee of drie werken kort kunnen uitleggen waarom je juist dat werk hebt gekozen?
‘Ik heb o.a. gekozen voor het ganzenpaar van Coba Koster. Deze kunstenares maakt mooie beelden. Ik denk dat dieren in het algemeen aanspreken bij ouderen. Maar vooral de ganzen vind ik mooi, omdat het verbintenis uitstraalt. Iets waar iedereen zich in kan vinden’.


C. Koster | Ganzenpaar (€ 14,00 / maand)

‘Van Maurice Meewisse en Casper Rila heb ik gekozen voor “De houtwerken”. Dit schilderij straalt rust uit. Bomen zijn tijdloos en natuur geeft rust’.


Maurice Meewisse & Casper Rila | De houtwerken (€ 8,00 / maand)

‘Van R.E. Kranendonk heb ik gekozen voor de “Pink King Dahlia”. Dit is een kleurrijk schilderij van een roze Dahlia. Een mooie tuinklassieker die op een zonnige plek moet staan in de tuin. Ik denk dat dit vooral een goed, zomers gevoel kan geven’.


Pink King Dahlia | Pink King Dahlia (€ 14,00 / maand)

Heb je zelf ook kunst in huis? Wat heb je hangen/staan?
‘Naast een collectie aan glaswerk e.d. hebben wij vooral een mooie kunstcollectie fotoshoots van onze kinderen hangen. De shoots zijn genomen in het bos’.

Van welke kunst hou je?
‘Ik hou van betekenisvolle kunst. Kleur is mooi, maar moet wel genuanceerd zijn’.

En wat vind je helemaal niks?
‘Abstracte kunst’.

Wat vind je eigenlijk van Kunstuitleen Rotterdam (en onze main business: kunst verhuren)?
‘Ik denk dat het een goed idee is. Vooral voor mensen die graag kunst aan de muur hebben hangen, maar geen budget hebben om het te kopen, of graag vaker willen veranderen van kunstwerk. Dan is dit natuurlijk ideaal’.

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig?
‘We zijn momenteel bezig om het bedrijf nog beter in de markt te zetten. Het concept van ”Zorgzaam verhuizen” meer bekendheid te geven en ons daarmee nog meer te professionaliseren. Het is belangrijk om te blijven kijken naar verbeteringen en kritisch te zijn om daardoor nog klantgerichter te kunnen werken’.

Op zondagmiddag 1 oktober organiseren wij De Onvergetelijke Kunstsalon in onze expositieruimte aan de Goudsesingel 268. Donny Zwennes is een van de sprekers en legt uit waarom herkenbaarheid zo van belang is in een nieuw interieur voor mensen met dementie. Wat zijn goede keuzes en wat zijn absolute missers? Deze salonmiddag staat geheel in het teken van de relatie tussen kunst en dementie. Wilt u erbij zijn? Koop dan hier uw tickets.

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: