De Keuze van… Derek Otte

Als stadsdichter van Rotterdam is Derek Otte natuurlijk dé persoon om als gastcurator te vragen voor onze tentoonstellingenreeks ‘De Keuze van…’ die deze maand draait om ‘woordkunst’. Op zondag 3 december tijdens de Rotterdamse Woordkunst Salon wordt zijn keuze onthuld en deze is daarna de hele maand december te zien in onze expo aan de Goudsesingel. Wij stelden hem een aantal vragen:

We vroegen je een wand samen te stellen voor de Kunstuitleen, waarom heb je ja gezegd?
Ik heb ‘ja’ gezegd omdat het een grote eer is om te doen, dat in de eerste plaats. In de tweede plaats ben ik heel erg van de taal, en altijd zoekend naar woorden. En het is een hele uitdaging om op een andere manier je eigen gevoelens en gedachten te kunnen uitbeelden, via het werk van anderen. 

Hoe vond je het om door de collectie te spitten?
Dat vond ik heel erg uitdagend. Ik moet wel zeggen dat ik in het begin iets te veel zoekcriteria had aangevinkt waardoor ik eigenlijk de hele collectie overhield. En het is heel erg lastig om dan een goede keuze te maken. Dus ik ben gegaan voor een thema. Aan de ene kant de stad, aan de andere kant de natuur. Aan de ene kant duister, aan de andere kant licht, en op die manier ben ik beter tot keuzes kunnen komen.Zo heb ik verschillende werken van verschillende artiesten in verschillende stijlen uit kunnen zoeken. 

Was het lastig om een keuze te maken
Ja, want er komt echt in een keer heel veel op je af. En heel veel moois ook. En eigenlijk daagt het je allemaal uit om er wat langer naar te kijken. Het komt echt binnen, en dat was mooi om mee te maken. 

Kun je wat vertellen over je keuze?
Ik heb een aantal werken uitgekozen die heel erg de stad vertalen. Er zit een hele mooie foto bij die me echt doet denken aan de wandelingen die ik ’s nachts maak. Ik ga graag ’s nachts door de stad heen. Om het gevoel van, niet gevaar, maar een beetje dreiging en een beetje spanning te hebben. Het verlatene vind ik heel erg mooi, dat zit er denk ik aan de ene kant heel erg in. En aan de andere kant hou ik er van om af en toe te ontsnappen uit stad. Richting Terschelling of een ander mooi natuurgebied in Nederland om de gedachten weer even te ordenen. Dus ook die werken zitten er in. 

Wat voor kunst heb je zelf in huis?
Ik heb zelf heel veel woordkunst in huis, dat is ook kunst. En heel veel muziekkunst, dat is ook kunst. En ik heb een hele grote replica hangen van Korenveld met Kraaien van Vincent van Gogh. Wat ik een heel mooi werk vind maar ook een heel tragisch werk omdat er natuurlijk gezegd wordt dat dat zijn allerlaatste werk is voor hij, tsja, uitcheckte.

En wat vind je helemaal niks?
Dat vind ik heel erg moeilijk om te zeggen omdat je aan ieder werk voelt dat er heel veel tijd en aandacht  in zit en dat er een bepaalde bedoeling achter zit. Ieder werk pakt op een eigen manier, maar zelf ben ik wat minder van het hele abstracte. Dat vind ik wél werken als het heel groot en bombastisch gebracht wordt en je er toch iets van jezelf in kunt herkennen. Maar als het heel abstract wordt dan vind ik dat erg lastig. 

Wat vind je van de Kunstuitleen als concept?
Heel tof! Omdat zo iedereen de kans heeft om zijn huis op te pimpen op een manier waarmee je de artiesten – de kunstenaars, de makers – ook support. Dus dat vind ik tof. 

Waar ben je op dit moment mee bezig?
Ik ben op dit moment erg druk met alles rondom mijn tweede bundel TOFLOF. Die is twee weken geleden uitgekomen en we doen alles als uitgeverij zelf. Dus dat vraagt om een heleboel boeken posten, interviews geven, optredens doen. En dat is allemaal hartstikke leuk, maar het is heel veel. En vooral daar ben ik erg druk mee. Dus dit was ook een welkome afleiding, even een zen-moment. 

De Keuze van Derek Otte wordt zondag 3 december tijdens de Rotterdamse Woordkunst Salon onthuld en is nog de hele maand december 2017 te zien in de Kunstuitleen Rotterdam. Benieuwd wie er eerder gastcurator waren? Bekijk het hier! 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: