De Keuze van…. Ai Ming Oei

In de tentoonstelling De Keuze van… laten drie bekende Rotterdammers hun favoriete werken uit de collectie van Kunstuitleen Rotterdam zien. Eén van de gastcuratoren is singer-songwriter Ai Ming Oei (beter bekend als Mingue en voorheen Ming’s Pretty Heroes). Kunstuitleen Rotterdam stelde haar een aantal vragen.

(Lees hier de interviews met de andere gastcuratoren: Tim den Besten en Raoul de Jong)

MINGUE-1047

Jij mag je favoriete kunstwerken uit onze collectie selecteren. Waarom heb je ja gezegd?
Eerlijk gezegd: dit een droombaan! En een eer natuurlijk. Ik hou zelf erg van schilderijen, tekeningen en foto’s en heb er ook een mening over. Twee jaar terug zocht ik een manier om een brug te slaan tussen mijn muziek en beeldende kunst. Samen met fotograaf Barry Marré ben ik een project gestart: Roots and Bones ft. Twaalf kunstenaars kregen een nummer van mijn nieuwe album en naar aanleiding daarvan maakte ieder van hen een kunstwerk. Het resultaat hebben we gebundeld in een magazine en dat hebben we weer gelanceerd met een klein feestje en een expositie. En nu mag ik voor jullie iets soortgelijks doen!

Heb je zelf ook kunst in huis?
Ik heb wat werken van het project Roots and Bones ft. ingelijst, van toffe kunstenaars als La Nonette, Hanneke van Leeuwen, Stroke a Bird, Koen Steger, Marlou Verheijeden en Barry Marré. Vooral de illustraties vind ik erg mooi gelukt. Ik zie mijn eigen songs terug in beeld, door de ogen van de kunstenaars. Dat blijft bijzonder. Verder heb ik wat zeefdrukken, een papieren en houten ‘staghead’ en een schilderij van een voor mij onbekende Chinese kunstenares. Ook heb ik een poster van de Chinese kunstenaar Zhang Xiaogang. Misschien ben ik wel het blijst met die poster. Na al die jaren betrap ik mezelf er nog steeds op dat ik soms een paar minuten naar die poster aan het staren ben. Later als ik groot ben hoop ik een echte te kunnen kopen. Maar voorlopig is dat een paar tonnen buiten mijn budget.

Van welke kunst hou je?
Van illustraties en schilderkunst. Portretten van mensen kunnen heel intrigerend zijn. Ik hou van ‘awkward family portraits’ zoals ik de serie Bloodlines van Zhang Xiaogang wel eens omschrijf. Zachte vage kleuren en niet al te natuurgetrouw. Een vriendin noemde mijn smaak ooit ‘melkig’, als je daar een voorstelling bij kunt maken. Ik ben bovendien een ontzettende dierenliefhebber, dus zoiets als een Gispen designkruk in de vorm van een lam kan mijn hart ook veroveren.

En wat vind je helemaal niks?
Ik ben niet zo’n fan van werk dat gemaakt is om te provoceren. Ik ben op zoek naar esthetiek en een naar en ongemakkelijk gevoel associeer ik niet met de bijzonderheid van kunst. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Het is net als met muziek. Een nummer mag zeer zeker melancholisch en angstaanjagend zijn, maar het moet voor mij nog steeds een mooi nummer zijn.

Was je al bekend met Kunstuitleen Rotterdam?
Jazeker! En dat je kunst kan huren, is heel tof. Zo is het voor iedereen mogelijk om in aanraking te komen met kunst. Er in je eigen omgeving een relatie mee op bouwen is natuurlijk totaal anders dan wanneer je iets in een museum of op het internet bekijkt.

Tot slot: waar ben je op dit moment mee bezig?
Ik ben nu fulltime aan het songwriten en opnemen. Voor andere artiesten, maar vooral ook voor mijzelf. Onder de naam Mingue heb ik net een aantal singles gereleased via een groot label en wel in de dance-scene. Het is een nieuwe, spannende en dynamische weg die ik met open ogen bewandel. Naast het schrijven en uitbrengen van (hopelijk) nog vele singles, treed ik ook op. De Kate Bush theatertour is net afgerond en de Live Mingue gigs komen er aan.

Benieuwd welke werken Ai Ming Oei heeft geselecteerd?
Kom dan naar de tentoonstelling De Keuze van… in Kunstuitleen Rotterdam (15 juni t/m 30 juli). 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: