Color is a beautiful thing

Zeg het nou maar eerlijk. Je mag dan wel schelden op alle mensen die in deze roerige tijden in de rij voor de bouwmarkt staan, maar zelf zou je toch ook een paar klusjes willen doen in huis. Misschien heb je ergens nog een houten kast staan die nog wel een likje verf kan gebruiken. Of misschien ben je toe aan een nieuwe kleur op de muur – en moet er dan niet ook wat nieuwe kunst bij komen? Volgens kenners is de kleurenkaart van het Engelse verfmerk Little Greene de allermooiste. Ik liet er onlangs eentje met de post bezorgen en keek welke kleuren én kunstwerken het best aansluiten bij dit seizoen. En geloof het of niet, maar precies terwijl ik deze inleiding schrijf, kiest het algoritme van Spotify speciaal voor mij – en jou – een nummer van Nina Simone: Color Is a Beautiful Thing. En dat is het!

Tekst: Patrick Kooiman (Interiorator)


Nieuwe kleuren Lemon Tree en Kitchen Green van Little Greene in onze expo

Kwamen de muren afgelopen periode op je af? Ik begrijp wel waarom! De laatste maanden heb ik een paar keer per dag videogesprekken met collega’s die ik normaal gesproken alleen op kantoor spreek. Maar nu zie ik ze zitten in hun eigen huis. Fascinerend om nu eindelijk te zien hoe iedereen woont! Wat me het meest opvalt – sorry, collega’s! – is hoe leeg jullie muren zijn. Natuurlijk zeg ik er niks van, maar mijn handen jeuken als ik bedenk wat jullie met een beetje fantasie van je interieur kan maken. Mijn gratis tip voor jullie? Leer jezelf wat basisdingetjes in Photoshop aan, kies een muurkleur als achtergrond en plaats er één of meerdere werken van Kunstuitleen Rotterdam als laagjes bovenop. Zo zie je direct hoe alles bij elkaar staat, superhandig toch? De hamvraag is natuurlijk welke kleur je gaat kiezen dit voorjaar. Wordt het wit, vergrijsd pastel of iets gewaagds met strepen?

TREND 1 – FIFTY SHADES OF WHITE
Ok, dus wat ga jij nu écht anders doen wanneer alles straks achter de rug is? In deze tijd van bezinning is het de vraag die ik het meest voorbij zie komen op Facebook. Het eerste wat bij mezelf opkomt is een gevoel van opluchting – hoe vreselijk het natuurlijk ook is wat er allemaal gebeurt. Wat een fijn gevoel moet het straks om niet meer in de verleiding te komen constant ‘troepiedoepies’ te kopen, zoals mijn schoonzus die noemt. Geen slecht gemaakte spulletjes uit China meer, we gooien alle ballast overboord en beginnen met een schone lei. En wie kan ons dan beter op weg helpen in de brave new world waar we na de crisis in gaan stappen? Kim Kardashian en Kanye West, verrassend genoeg! Al een half jaar geleden verbanden ze op advies van met de Belgische interieurontwerper Axel Vervoordt alle overbodige spullen en kleuren uit hun Californische huis. Het resultaat? Een minimalistische tabula rasa uitgevoerd in louter wittonen. De foto’s kan ik hier vanwege copyrightbeperkingen niet delen, maar je moet het zeker eens online gaan bekijken. Wat je er van het huis van ‘Kimye’ ook mag vinden, saai is het zeker niet. Sterker nog, er zijn meer dan genoeg stukken die uitnodigen tot aanraken. Ik kan me trouwens zomaar voorstellen dat we daar straks enorm veel behoefte aan hebben – en niet alleen omdat Lidewij Edelkoort dat laatst zei in Tegenlicht. Kunstuitleen Rotterdam heeft meer dan genoeg witte en transparante abstracte werken die je met een paar simpele muisklikken kunt reserveren. Het zijn er zelfs zo veel dat we er misschien nog wel een filmpje van gaan maken! Je kunt ze combineren met elke kleur, zolang het maar wit is. Mijn tip: voer al die verschillende tinten wit dan wel consequent door zodat het een écht statement wordt.


Links: Met de klok mee Een lichtobject van Mathieu Ficheroux, een plexiglas zuil van H.P. Kuipers, een prachtig blok van A. Timmermans, Kompositie van P.A. van Stuivenberg en een vierdelig werk van A. Timmermans. Rechts: vier van de vele wittinten uit de kleurenkaart van Little Greene.

TREND 2: PASTEL EN CHIQUE
Vind je al dat wit een beetje te extreem maar wil je straks toch schoon schip maken in huis? Dan zou ik zeker kiezen voor kleuren die zacht zijn, maar niet té pastelachtig. Met vergrijsde pastels houd je je huis toch nog chique. Persoonlijk zou ik er niet bang voor zijn om er meerdere met elkaar te combineren. Maar laat je vooral niet door mij leiden – ik ga al snel over the top. Wist je trouwens dat Kunstuitleen Rotterdam de kleuren Lemon Tree en Kitchen Green gekozen heeft voor de expositieruimte? Kom gerust langs! Om je wat meer opties te geven, heb ik de kleuren Brighton en Hortense toegevoegd. Een prachtige combinatie met de werken die ik in de uitleencollectie vond. Dit kan niet anders dan prachtig staan in huis!

Links: met de klok mee Rekstok van C. Spermon, Illusion Room van Hans Andringa, Mimicry van Yvonne van de Griendt en Landschap van Trees Suringh. Rechts: vier zachte kleuren uit de Little Greene kleurenkaart.

TREND 3: STREPEN
Elke trend heeft een tegentrend, leerde ik ooit. Terwijl veel mensen in alle opzichten gaan minderen, heb je er straks ongetwijfeld ook die denken: je leeft maar één keer, dus laat ik er buiten en binnen het beste van maken. Zo’n mens ben ik nou! De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het weinig met kleurentrends te maken heeft. Ik doe gewoon wat ik wil. En dat kun jij ook. Al een tijdje fantaseer ik erover om mijn slaapkamer in strepen te verven. Niet alleen op de muren, maar ook op het plafond en de vloer. Nu ben ik er mee bezig, maar man, man, man, wat heb ik lang zitten te dubben over de kleuren! Een slaapkamer moet rust en geborgenheid uitstralen, maar het moet ook niet slaapverwekkend worden. Daar is je bed voor, toch? Uiteindelijk ging ik voor een kalme, maar originele combinatie van huidskleur en inktblauw, oftewel Blush en Smalt. Als finishing touch heb ik het blauw in hoogglans laten mengen, heel benieuwd hoe dat gaat staan. Het resultaat zal ik delen op mijn blog Interiorator.com. Voor nu heb ik met behulp van Photoshop een kleine sfeerimpressie gemaakt. Ik heb er zin in!


Impressie

Kunstuitleen Rotterdam werkt graag met Little Greene. Maak een afspraak om onze nieuwe kleuren Lemon Tree en Kitchen Green in de expo te bekijken.

 

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: