Buiten | Binnen: Kamiel Verschuren

In de serie Buiten / Binnen worden kunstenaars uitgelicht van wie we werk in de collectie hebben én waarvan er werk in de openbare ruimte van Rotterdam te zien is.

Maastunnel monument voor Verkeersslachtoffers NL van Kamiel Verschuren, 2003
Lengte ca. 15 m
Locatie: Doklaan

Het Maastunnel monument voor Verkeersslachtoffers NL is niet zozeer bedoeld als ‘een beeld’, maar als een ruimtelijke omstandigheid waarin men zich kan bevinden. Alléén of in aanwezigheid van anderen. Een plek voor gedachten waarbij gebruik wordt gemaakt van de locatie zelf, het voorbijrijdende verkeer en enkele bestaande elementen uit de omgeving. Aanleiding voor de oprichting van dit monument is een ernstig verkeersongeluk dat plaatsvond in de vroege ochtend van 27 november 1999, waarbij twee inzittenden van de auto die daarbij werd aangereden om het leven kwamen en twee anderen zwaar gewond raakten.

Het monument is een installatie en bestaat uit diverse onderdelen. Een asfaltvlek, een horizontaal platform, een lantaarnpaal, een geschilderde balustrade en een toegevoegd deel, een schakelkast, 8 messingplaten, een natuursteen in 2 delen en 4 tekstdelen.

Het monument heeft vier teksten, leesbaar van verschillende afstanden en vanuit verschillende posities:
– Een tekstregel op de keerwand, groot genoeg voor passerende automobilisten, ‘ter nagedachtenis aan de slachtoffers van willekeur in het verkeer – dat wij zijn…‘
– Een tastbare tekst van losse letters op een speciaal toegevoegd deel van de balustrade; een fragment uit een gedicht van Cees Nooteboom: ‘soms denken aan de dood maar denken aan iets anders‘
– Een verzameling publieke teksten (krantenartikelen over het ongeluk), gegraveerd in messing platen op een schakelkast gemonteerd
– Een persoonlijke tekst, geschreven door één van de families, die een zoon en broer heeft verloren, gegraveerd in een zelfgekozen, in tweeën gespleten natuursteen, waarvan de andere helft precies op de plek is ingegraven waar het verkeersongeluk heeft plaatsgevonden.

Op 28 november wordt jaarlijks een bijeenkomst gehouden, middenin het verkeer, waardoor de verkeersstromen tijdelijk stilliggen; de tunnel naar het noorden wordt hiervoor afgezet.

(bron: http://www.bkor.nl/kunstwerken/maastunnel-monument-voor-verkeersslachtoffers-nl/)

In de Kunstuitleen
Kamiel Verschuren

Locatie: Kunstuitleen Rotterdam
Bekijk werk van Kamiel Verschuren in de online catalogus

Kamiel Verschuren (1968) is een interdisciplinair kunstenaar, die in Rotterdam woont en werkt. Zijn werk richt zich op het onderzoeken en uitbreiden van het concept en de existentiële ervaring van ruimte door middel van tekeningen, fotografie, (grafisch) ontwerpen, sculpturen, tekst- of geluidsinstallaties, architectonische of landschappelijke projecten, sociale acties en publieke evenementen.
minder

Bron:Website kunstenaar

FacebookFacebook
instagraminstagram

Korte artikelen over kunstenaars uit onze collectie: